Ειδήσεις

Οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στον Ε65


Μετά από μια εβδομάδα με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, τα προβλήματα να παραμένουν και η συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο πάει συνέχεια παραπίσω, η ΕΟΑΣΚ με τους Α.Σ. καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού να κάνουμε το επόμενο αγωνιστικό βήμα και να βγάλουμε τα τρακτέρ την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη και ώρα 12.00’ το μεσημέρι στον Ε65 (κόμβο Καρδίτσας).

Ημέρα που και άλλοι συνάδελφοί μας θα βγάλουν τρακτέρ σε διάφορα σημεία στη Θεσσαλία. Γιατί η πείρα μας διδάσκει πως, μόνο μέσα από τον συλλογικό, ενωτικό και με συμμετοχή αγώνα έχουμε αποσπάσει κάποιες διεκδικήσεις ως τώρα.

Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Α.Σ. διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα. Αφορολόγητο αγροτικό  πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Διεκδικούμε επίσης :

  • Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους.
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Όλα αυτά που ζούμε, σε συνδυασμό με τις διάφορες «εκθέσεις» και τα «πορίσματα» που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, για την «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» στον Θεσσαλικό κάμπο, τη «στροφή» σε πιο «σύγχρονες και δυναμικές καλλιέργειες» και την ανάγκη «εξοικονόμησης υδάτινων πόρων», δικαιολογημένα μας προκαλούν ανησυχία και απ’ ότι φαίνεται «δεν χωράμε» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ετοιμάζουν επιτάχυνση του ξεκληρίσματός μας.

Ποτέ τα προβλήματα μας δεν λύθηκαν με συσκέψεις δημοσίων σχέσεων, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς.

Ο Νομός μας τώρα και σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες σε Πανθεσσαλικό επίπεδο, πρέπει οι δρόμοι να «πλημμυρίσουν» με τρακτέρ και αγροτοκτηνοτρόφους την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλους τους φορέων καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχή μας.

Επίσης καλούμε τους συναδέλφους και το λαό της Καρδίτσας να συμμετέχει το Σάββατο 16/12 και ώρα 12.00’ στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, που οργανώνουν οι φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, οι επιτροπές πληγέντων απ’ όλη τη Θεσσαλία, για την πλήρη – άμεση αποκατάσταση και την προστασία της ζωής μας, χωρίς εκπτώσεις, για να μείνουμε στον τόπο μας.

Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη επισκέφτηκε ο βουλευτής Νομού Καρδίτσας Τέλης Σπάνιας
Επόμενο άρθρο Ο ΕΟΤ Γερμανίας επέλεξε και παρουσίασε την Αργιθέα ως κορυφαίο προορισμό