Ειδήσεις

Oι Γιατροί σε Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας απεργούμε στις 29 και 30 Νοεμβρίου


Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς μας και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, για ακόμα μεγαλύτερη αποσάθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, με αύξηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Το Δημόσιο Σύστημα υγείας βρίσκεται προ της κατάρρευσης!

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομείο και κέντρα υγείας εκπέμπουμε σήμα κινδύνου!

  • Πέντε χρόνια μετά το υποτιθέμενο «τέλος των μνημονίων», που ανακήρυξε και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, η κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία μειώνεται, ενώ αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες της επιστήμης των 21ο αιώνα και τις οξυμένες ανάγκες του πληθυσμού για υγεία.
  • Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και την περιβόητη «προσπάθεια» της κυβέρνησης για στήριξη του συστήματος υγείας και η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ.
  • Τρία χρόνια «ματωμένων» πλεονασμάτων που προέκυψαν από τη φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και κατευθύνθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά οι μισθοί μας βρίσκονται ακόμα κάτω από το 2012, με την ακρίβεια να σιγοτρώει ό,τι έχει απομείνει.
  • Τρία χρόνια μετά τον Ιανό και την κατάρρευση του Κέντρου Υγείας Μουζακίου, ζούμε την ίδια κατάσταση με τον Ντάνιελ και τη διάλυση του Κέντρου Υγείας Παλαμά.

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας πάνω από τρία χρόνια μιλάμε για τεράστιες ελλείψεις στις μόνιμες θέσεις γιατρών, ενώ ακόμα δεν έχουν προσληφθεί νέοι γιατροί στη θέση όσων αυτά τα χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν ή παραιτήθηκαν. Οι ελλείψεις, που ξεπερνούν τους 30 μόνιμους γιατρούς, είναι ακόμα πιο πίσω από τις πραγματικές ανάγκες για πλήρη κάλυψη των ασθενών και των γιατρών για να μη δουλεύουν σε εντατικοποίηση, με υπερεφημέρευση, χαμένα ρεπό και εξοντωτικούς ρυθμούς.

  • Στο ακτινολογικό, που είναι κομβικό τμήμα για τη λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου, συνεχίζει να εργάζεται μόνο ένας μόνιμος γιατρός, ενώ συνολικά οι ανάγκες καλύπτονται συνεχώς με έκτακτα μέτρα, όπως γιατροί με «μπλοκάκι» και εξ αποστάσεως κάλυψη από το Νοσοκομείο Τρικάλων.
  • Στη μονάδα τεχνητού νεφρού η μοναδική νεφρολόγος ζει και εργάζεται χρόνια τώρα σε εξαντλητικές συνθήκες, με μετακινήσεις γενικών ιατρών που και αυτές δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά.
  • Η παθολογική καλείται να σηκώσει τεράστιο βάρος με πληρότητα πάνω από το 90% σε κλίνες που αντιστοιχούν για δύο κλινικές, αλλά γιατρούς που δεν επαρκούν ούτε για μία.Παθολόγοι μετακινούνται και για τις ανάγκες του ΤΕΠ, το οποίο έχει μείνει με δύο μόνιμους γιατρούς.
  • Στο μικροβιολογικό και αιματολογικό εργαστήριο, με τον κομβικό ρόλο που παίζουν για την όλη λειτουργία του νοσοκομείου, η λειτουργία τους βρίσκεται μόνιμα «στον αέρα» αφού οι εφημερίες καλύπτονται οριακά με μετακινήσεις γιατρών και συμβασιούχους.
  • Δεν υπάρχει ούτε μία κλινική του νοσοκομείου που είτε έχει καλυμμένες όλες τις οργανικές θέσεις είτε αυτές επαρκούν για να καλύψουν την κίνηση ασθενών και το μεγάλο φόρτο.
  • Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λειτουργίας «πάει περίπατο» η αναγκαία εκπαίδευση των ειδικευόμενων αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μετατρέπονται σε «πολυεργαλεία» για να βγαίνει η δουλειά και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.

Την ίδια τραγική κατάσταση βιώνουμε εμείς και οι ασθενείς μας στα πολύπαθα Κέντρα Υγείας του νομού, με τις ελλείψεις σε γιατρούς να χτυπάνε κόκκινο, αγγίζοντας το 80% ακόμα και αυτών των απαρχαιωμένων οργανογραμμάτων. Οι λιγοστοί γενικοί ιατροί των ΚέντρωνΥγείας και των περιφερειακών ιατρείων καλούνται να κάνουν πρωινά ιατρεία, να εφημερεύσουν στα Κέντρα Υγείας, να μετακινηθούν για τις μόνιμα «έκτακτες ανάγκες» στο Νοσοκομείο, να γίνουν «προσωπικοί ιατροί» για έως δύο χιλιάδες πολίτες και πρόσφατα να μετατραπούν και σε πλήρωμα ασθενοφόρου…

  • Δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ενδροκρινολόγος, δερματολόγος, ογκολόγος, κυτταρολόγος, φυσίατρος και γιατρός εργασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας του νομού.
  • Δεν υπάρχει κανένας μόνιμος ακτινολόγος, καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, ουρολόγος, ΩΡΛ, ψυχίατρος, πνευμονολόγος, ρευματολόγος στην πρωτοβάθμια υγεία του νομού.
  • Υπάρχει μόνο ένας μόνιμοςορθοπαιδικός, χειρουργός, γαστρεντερολόγος, γυναικολόγος και δύο παθολόγοι στα τέσσερα Κέντρα Υγείας και στις δύο ΤΟΜΥ του νομού.

Αυτή είναι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στο νομό μας την ώρα που γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας ξεπερνώντας σε δυναμικότητα τις κλίνες του δημόσιου στη Θεσσαλία, με τους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για νοσηλείες, εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, μέχρι και να μεταναστεύουν σε άλλες νομούς για να βρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στην ώρα τους.

Στην ίδια λογική μετατρέπονται οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας σε επιχειρήσεις, αφού όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή «τρέχουν» την υλοποίηση των πολιτικών για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή τη λογική κόστους-οφέλους, εκτοξεύουν τις πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία που λειτουργούν ως πελάτες με τα χρήματα εργαζόμενων και συνταξιούχων, κατευθύνουν στα απογευματινά – επί πληρωμή ιατρεία, εισάγουν τα απογευματινά – επί πληρωμή χειρουργεία.

Τέρμα πιά! Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Οι υγειονομικοί είμαστε εργαζόμενοι με δικαιώματα και ανάγκες και όχι φόλες για μπάλωμα στις τεράστιες και επαναλαμβανόμενες τρύπες που δημιουργεί η πολιτική τους!

Απαιτούμε:

  • Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών, με αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
  • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μην συγχωνευτεί – κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Καλούμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών σωματείων και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας:

  • Συγκέντρωση στην Πύλη του Νοσοκομείου την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στη 1μμ.
  • Συγκέντρωση στο ΚΥ Παλαμά (Μουσών Μέλαθρον) την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 12μ.
  • Κάθοδος των γιατρών στην Αθήνα και συμμετοχή στην πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 12μ.
Προηγούμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας: Μηδενική ανοχή συνδικάτων σε βία και παρενόχληση στην εργασία
Επόμενο άρθρο Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας στο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Κινηματογράφου