Ειδήσεις

Βασίλης Γιαννάκος στο Ηχόραμα 100,8: Τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Τιτανίου και το βαμβάκι επί τάπητος


Για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει στις επιτακτικά αναγκαίες αποκαταστάσεις μετά τις ζημιές που άφησε στο πέρασμά του ο Daniel, αλλά και για το παρόν και το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας, μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Βασίλης Γιαννάκος. Ο κ. Γιαννάκος ήταν καλεσμένος, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα αποκαταστάσεων που πρέπει να προχωρήσουν και στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που βιώνει ο Παλαμάς.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του βαμβακιού, μίλησε για τη βαμβακοκαλλιέργεια και τις ζημίες που έχουν προκληθεί σε πολλές χιλιάδες στρέμματα και στο μέλλον αυτής, για το οποίο γίνεται πολύ και έντονη συζήτηση, το τελευταίο διάστημα, μετά την πρόταση των Ολλανδών για σταδιακή απεξάρτηση από το βαμβάκι σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρτων στη Θεσσαλίας.

Ο κ. Γιαννάκος, εξάλλου είναι και μέλος του Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) ενώ μετέχει στην Ομάδα Εργασία για το Βαμβάκι, που συγκρότησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως αναπληρωτής του Προέδρου του ΔΟΒ Ευθύμιου Φωτεινού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιαννάκου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

 

Δεν είναι η καλλιέργεια βαμβακιού εκείνη η οποία ζημιώνει τον υδροφόρο ορίζοντα

«Καταρχήν, θα πρέπει να πούμε πως ο Νομός Καρδίτσας πρωτοπορεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε ό,τι έχει να κάνει με την έκταση της βαμβακοκαλλιέργειας ανά την Ελλάδα.

Ο Νομός Καρδίτσας κατά έναν μεγάλο βαθμό, αν όχι στο εκατό τοις εκατό, εξαρτάται από την καλλιέργεια του βαμβακιού.

Είναι η καλλιέργεια εκείνη η οποία δίνει εισόδημα και έναν μεγάλο κύκλο εργασιών σε όλο το Νομό, σε όλα τα επαγγέλματα, πόσο μάλλον στους βαμβακοπαραγωγούς.

Εδώ και καιρό η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος διέβλεπε ότι στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρχε μια τοξικότητα στο βαμβάκι θα μπορούσα να πω, υπήρχε μια έχθρα όσον αφορά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, γι ΄ αυτό και πολλές συζητήσεις που γίνονταν ήταν ενάντια στο βαμβάκι και πρώτα από όλα ότι στο βαμβάκι καταναλώνεται πολύ νερό, ότι μολύνει το περιβάλλον και όλα αυτά τα οποία ακούγαμε στο παρελθόν αλλά ακόμα και σήμερα.

Η Διεπαγγελματική ανέθεσε μελέτες. Μελέτη όσον αφορά το νερό για το βαμβάκι, πόσο υδροφόρο είναι και έδειξε, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, ότι είναι λιγότερο υδροβόρος καλλιέργεια.

Άρα, στην ουσία, το ένα επιχείρημα ότι χρειάζεται πολύ νερό και πρέπει να προστατεύσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα από τις καλλιέργειες βαμβακιού καταρρίπτεται ως επιχείρημα.

Το δεύτερο επιχείρημα έχει να κάνει με το πόση ζημία προκαλείται στο περιβάλλον. Πάλι, πέρυσι αναθέσαμε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεύτερη μελέτη η οποία έχει να κάνει με το διοξείδιο του άνθρακα.

Πόση ζημία κάνει στο περιβάλλον η καλλιέργεια βαμβακιού, πόσο άνθρακα αποβάλει στο περιβάλλον και εκεί, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι πάλι λιγότερη σε ό, τι αφορά στο διοξείδιο του άνθρακα, λιγότερο ζημιογόνο για το περιβάλλον.

Και άλλες πολλές μελέτες, η μία συνεχίζεται, και μία άλλη τριετής έχει να κάνει ξανά με το πότισμα, με την ευφυή γεωργία, την εκπαίδευση των παραγωγών.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι λιγότερο υδροβόρος και όχι μόνο αυτό αλλά, σε διάφορες παρακολουθήσεις και συναντήσεις που γίνονται με τις εταιρείες οι οποίες θέλουν να προβάλουν δικές τους ποικιλίες, βλέπουμε και ακούμε ότι είναι βαθύριζες, χρειάζονται λιγότερο νερό και είναι ανθεκτικές στην ξηρασία.

Άρα, όλα αυτά σημαίνουν ότι το βαμβάκι, αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα δεν το δημιουργεί αυτή καθαυτή η καλλιέργεια όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα με τα υπόγεια νερά.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τα έργα τα οποία, εδώ και χρόνια, τα τελευταία πενήντα χρόνια, δεν προωθήθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Τα τελευταία έργα τα οποία έγιναν αυτά τα έργα που έγιναν για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Και κάποιοι Οργανισμοί από αυτούς μπήκαν σε άλλες διεργασίες υπογειοποίησης, χαμηλού κόστους ρεύματος, σε χαμηλή άντληση νερού και κατανάλωσης άρδευσης από μόνοι τους.

Η πολιτεία πρέπει να μπει στη διαδικασία ούτως ώστε να εκσυγχρονίσει όλες αυτές τις αρδευόμενες καλλιέργειες και τις αρδευτικές εκτάσεις με νέα πιο σύγχρονα έργα τα οποία και θα μειώνουν το κόστος του παραγωγού και θα μειώνουν την άρδευση, με λιγότερη κατανάλωση νερού σε ό,τι να κάνει με το επάγγελμα του παραγωγού και συγκεκριμένα με τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Δεν είναι η καλλιέργεια βαμβακιού εκείνη η οποία ζημιώνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Είναι, επαναλαμβάνω, τα έργα τα οποία είναι ανεκτέλεστα εδώ και δεκαετίες.

Και είναι και αυτά τα οποία μας έφεραν την καταστροφή. Είναι η μη κατασκευή του φράγματος Μουζακίου, του φράγματος της Πύλης, του φράγματος της Σκοπιάς στα Φάρσαλα τα οποία, πέρα από αντιπλημμυρικά, δημιουργούν και προϋποθέσεις αρδευτικών λειτουργιών και, βέβαια, εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα».

 

Ο Οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε αποκαταστάσεις

«Όσο πλησιάζει ο καιρός που μπαίνει ο κόσμος για να σπείρει και θα χρειαστεί και πότισμα, τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα.

Ο ΤΟΕΒ Τιτανίου έχει έδρα τον Παλαμά και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η περιοχή του Παλαμά έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές στο Νομό Καρδίτσας.

Και όχι μόνο ζημία σε εγκαταστάσεις και σε δίκτυα. Και οικονομική ζημία.

Διότι όλοι παραγωγοί, οι οποίοι είναι μέλη του Οργανισμού, δεν εισπράξανε με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Και αυτά τα οικονομικά προβλήματα έχουν μετακυληθεί στον Οργανισμό. Διότι ο Οργανισμός για το 2023 δεν έκανε τις ανάλογες εισπράξεις που γίνονταν τις προηγούμενες χρονιές με αποτέλεσμα να έχει χαμηλό αποθεματικό και να μην μπορεί να προχωρήσει σε εργολαβίες και αποκαταστάσεις των αρδευτικών δικτύων άμεσα.

Όλες οι εταιρείες σήμερα, οι ηλεκτρολογικές και οι αρδευτικές που ασχολούνται με τις αποκαταστάσεις, έχουν πληθώρα εργασίας και, από την άλλη πλευρά, έχουν και φόβο για το οικονομικό αποτέλεσμα.

Έτσι, λοιπόν, ζητάνε όλοι χρήματα αλλά ο Οργανισμός, εφόσον δεν εισέπραξε, δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και έτσι να προχωρήσει άμεσα σε αποκαταστάσεις.

Και πάμε με βήματα χελώνας. Περιμέναμε να μας έρθουν χρήματα τα οποία αποφασίστηκαν από την πολιτεία με σκοπό να ενισχύσει όλους τους Οργανισμούς με κάποια ποσά τα οποία ήταν για τα άμεσα αναγκαία αλλά, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν βλέπουμε ακόμα χρήματα.

Και όσο δεν βλέπουμε χρήματα, τόσο δυσκολεύει η κατάσταση. Υπάρχουν αρδευτές τους οποίους τους προτείνουν να βρουν, προς το παρόν, έναν άλλο τρόπο άρδευσης ούτως ώστε να μπούνε στη διαδικασία του φυτρώματος των καλλιεργειών.

Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Τα προβλήματα είναι πολλά.

Να φανταστείτε ότι ακόμα και τα ηλεκτρολογικά υλικά, που τα χρειαζόμαστε για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν. Είναι σε έλλειψη σήμερα και είναι τεράστιο πρόβλημα. Και το αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι Οργανισμοί αλλά και οι Δήμοι.

Εμείς, από την πλευρά μας, ό,τι είναι δυνατόν να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τους αρδευτές-μέλη μας, θα το κάνουμε και με το παραπάνω.

Αλλά υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα τα οποία δεν μας το επιτρέπουν».

 

Ο Παλαμάς έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή

«Ο Παλαμάς έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Όσοι γνωρίζουν λίγο τα υδατορέματα, υπάρχει ο Καλέντζης που καταλήγει στην περιοχή του Παλαμά. ο Φαρσαλίτης καταλήγει στον Παλαμά. ο Ενιπέας στον Παλαμά και στο Βλοχό.

Υπάρχουν τα δύο μεγάλα ρέματα, το Χτούρι και η Ιταλική τάφρος η οποία και αυτή διασχίζει τα κτήματα του Παλαμά, όλα αυτά έφεραν τα νερά μέσα στον Παλαμά.

Δεν είναι τυχαίο που τα τρία μεγαλύτερα αποστραγγιστικά συγκροτήματα είναι στην περιοχή του Παλαμά. Διότι εκεί καταλήγουν τα νερά.

Να φανταστείτε, δηλαδή, πόσο όγκο νερού δέχτηκε η περιοχή και πόσο μεγάλη ζημιά έχει υποστεί.

Ο Daniel, πέρα από τις ζημιές που προκάλεσε, εμπλούτισε και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Άρα, στην ουσία, σήμερα ο υδροφόρος ορίζοντας, σύμφωνα με τα φυσικά στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εμπλουτισμένος.

Δεν κινδυνεύει από την καλλιέργεια βαμβακιού άμεσα.

Προσοχή θέλει ο υδροφόρος ορίζοντας, έργα να γίνουν, όπως ανέφερα πριν, ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μέλλον».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι Καρδιτσιώτες απήργησαν για εργασιακά και ακρίβεια
Επόμενο άρθρο Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής