Ειδήσεις

Οι μαθητές της Β’ τάξης του 4ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας ταξίδεψαν στην Κρήτη


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του 4ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Κρήτη από τις 27 ως τις 31 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο υλοποίησης δύο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

Η αναχώρηση έγινε από την Καρδίτσα το πρωί της Τετάρτης27 Μαρτίου. Φτάνοντας στην Αθήνα, οι μαθητές επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη και θαύμασαν από κοντά τα έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, σ’ ένα λιτό, φωτεινό και μοντέρνο κτίριο. Έπειτα ακολούθησε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το βράδυ έγινε η επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό το Ηράκλειο.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου, σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Αρχανών και στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ηράκλειο, η πόλη με τα κρυμμένα μυστικά», οι μαθητές/τριες ήρθαν σ’ επαφή με θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συμμετέχοντας στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού «Στα ίχνη του Βικέντιου». Μέσα από μια επιλεγμένη διαδρομή, ανακάλυψαν μυστικά και σημάδια, ορατά και μη, μιας μακραίωνης ιστορίας, που ανέδειξε τα βασικά μνημεία και αξιοθέατα στην πόλη του Ηρακλείου.

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μεσογειακή -Παραδοσιακή Διατροφή», επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου, όπου πέρα από την επαφή με τα υπόλοιπα σημαντικά εκθέματα, βίωσαν και την εμπειρία ενός σεισμού μέσω της διάταξης προσομοίωσης που διαθέτει το μουσείο. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριεςείχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα ενός οικοσυστήματος της Μεσογείου στο Ενυδρείο, που φιλοξενείται σ’ ένα όμορφα διαμορφωμένο χώρο στις Γούβες Ηρακλείου.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί αναχώρησαν για μία σύντομη περιήγηση στο Φόδελε, τον τόπο που γεννήθηκε ο σπουδαίος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου ήταν η επόμενη στάση. Μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση της ξεναγού και σε κλίμα κατάνυξης, οι μαθητές βίωσαν τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα της Μονής το 1866. Η ιστορική Μονή, χαρακτηριστικό δείγμα βασιλικού ναού με δύο κλίτη, αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Αγία Ελένη αλλά και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αποτελεί σημαντικότόπο μνήμης των απελευθερωτικών αγώνων του κρητικού λαού.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η παλιά πόλη του Ρεθύμνου κάτω από το Ενετικό τείχος και το Ενετικό λιμάνι με τον Φάρο, μάγεψε τους εκδρομείς. Όλοι απόλαυσαν τα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και γνώρισαν την φιλοξενία των ντόπιων.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο παλάτι της Κνωσσού, εμβληματικό μνημείο του Μινωικού πολιτισμού. Η έδρα του βασιλιά Μίνωα και ο τόπος του συναρπαστικού μύθου του Λαβύρινθου με τον μυθικό Μινώταυρο, εντυπωσίασε τους μαθητές/τριες. Επόμενος σταθμός το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας, αλλά και από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.Οι μαθητές θαύμασαν τον διάσημο «Πρίγκιπα με τα κρίνα», τον Δίσκο της Φαιστού, τις σαρκοφάγους και σπουδαία εκθέματα των μινωικών Ανακτόρων.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, ημέρα επιστροφής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ιστορικό θωρακισμένο καταδρομικό «Θωρηκτό Αβέρωφ» στο λιμάνι του Πειραιά. Το «Αβέρωφ» αποτελεί ένα πλωτό Ναυτικό Μουσείο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την διαδικασία κατασκευής του (το 1907), την πρώτη του αποστολή κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου τον Οκτώβριο του 1912, αλλά και την ένδοξη δράση του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στην Καρδίτσα το απόγευμα της Κυριακής, γεμάτοι υπέροχες εικόνες και αξέχαστες αναμνήσεις από την Κρήτη.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου κος Ζάρρας Δήμος και οι εκπαιδευτικοί κος Ντράχας Χρήστος, κα Τσούκη Ελπινίκη και κα Καλυβιώτου Ελένη.

Προηγούμενο άρθρο 2η συνάντηση συνεργασίας του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στο Γυμνάσιο Κέδρου