Ειδήσεις

Όλοι στις πανυγειονομικές κινητοποιήσεις στις 29 και 30 Νοεμβρίου!


Την τελευταία 10ετία βιώσαμε το πετσόκομμα των μισθών μας και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κάποιες αυξήσεις, αυτές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες. Μάλιστα, αρκετοί συνάδελφοι είδαν μείωση ή ακόμη και  την έξοδο από το ανθυγιεινό επίδομα, που έτσι κι αλλιώς, η παραχώρησή του σε ένα μέρος των συναδέλφων έγινε μέσα από ανακατανομή του ήδη πενιχρού ποσού. Ακόμα και η πολυδιαφημιζόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι ελάχιστες αυξήσεις στο μισθολόγιό μας από τη νέα χρονιά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τον πληθωρισμό.

Όλα τα παραπάνω είναι στην πραγματικότητα ψίχουλα και δεν ανταποκρίνονται στην ακρίβεια που τσακίζει τα σπιτικά μας. Ας αναλογιστούμε τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα ενοίκια. Ακόμα και τη φορολόγηση που θα αυξηθεί 6 δις με το νέο κρατικό προϋπολογισμό καιαποτελεί ένα από ταπροαπαιτούμενα για το ταμείο ανάκαμψης ώστε να φουσκώσουν με ζεστό χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες της ιδιωτικής υγείας και τις κατασκευαστικές εταιρίες. Πάλι εμείς θα τα πληρώσουμε από την τσέπη μας.

 

Ελλείψεις προσωπικού και εργασιακή εντατικοποίηση

Από την άλλη βλέπουμε όλο και περισσότερο την εντατικοποίηση στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας με τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας καταγράφονται ελλείψεις σε γιατρούς, τραυματιοφορείς, μαίες, διοικητικό προσωπικό, βοηθούς θαλάμου, νοσοκόμους, εργάτες, τεχνική υπηρεσία, διαιτολόγους, τεχνολόγους ακτινολόγους, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης και πάει λέγοντας.

Σε αρκετά τμήματα η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, όπως ΤΕΠ, παθολογικές κλινικές, αποστείρωση, πλυντήρια. Με το προσωπικό να αντιμετωπίζει μόνιμα αυξημένοφόρτο και όγκο εργασίας, άγχος, χαμένα ρεπό, αλλότρια καθήκοντα, υπερκόπωση. Τα παραπάνω οξύνονται από τμήμα σε τμήμα και με συνέπειες πέρα από τον εργάσιμο μας χρόνο, στην καθημερινή μας ζωή. Από την άλλη υπάρχει δυναμικό εργαζομένων που δεν μπορεί να προσφέρει όσα θα μπορούσε λόγω έλλειψης χώρου, όπως οι φυσικοθεραπευτές.

Κάπως έτσι αδειάζει η τσέπη του λαού προς τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο οι κυβερνητικές πολιτικές μπουκώνουν με πελατεία και χρήμα, απολύοντας κόσμο και παραδίδοντας σε εργολάβους την καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη. Δεν έχουν, όμως, χρήματα για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που αν δεν ανανεωθούν θα καταρρεύσει το νοσοκομείο, αφού αποτελούν πάνω από το 20% του προσωπικού και το 90% των προσλήψεων των τελευταίων χρόνων.

 

Υγεία – Δικαίωμα του λαού και όχι εμπόρευμα

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ενδεικτική για το πώς κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη υγεία και ζωή. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείακαι για τα εξωτερικά ιατρεία συνεχώς μακραίνουν, την ώρα που όλο και περισσότερος κόσμος οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός κατέχει μάλιστα την πλειοψηφία των κλινών στη Θεσσαλίατην ώρα που όλο και περισσότερο η υγεία στο ίδιο δημόσιο σύστημα γίνεται εμπόρευμα.

Πληρωμές νοσηλειών, φαρμάκων, θεραπειών και εξετάσεων, είτε απευθείας από την τσέπη του ασθενή, είτε μέσω των ασφαλιστικών μας ταμείων, που πάλι εμείς χρυσοπληρώνουμε.  Τα νοσοκομεία συρρικνώνονται την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας θεριεύει. Μπαίνουν ιδιωτικά κριτήρια λειτουργίαςστις δημόσιες μονάδες και αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν πελάτες υπηρεσιών υγείας με ανταγωνιστή τον ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί επίσης με τη λογική του κόστους – οφέλους.

 

Γυρίζουμε την πλάτη σε όσους υπηρετούν αυτή την πολιτική

Όσοι λένε πως είτε δεν υπάρχουν προβλήματα είτε δεν υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό είτε αυτά είναι λάθη διαχείρισης, όπως λέει η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, τότε είτε δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του, είτε θέλει να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες που σαφώς υπάρχουν. Φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους για την άθλια κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές των κομμάτων τους όλα τα προηγούμενα χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτοί, όχι μόνο δεν πρόκειται να υπερασπιστούν τους συναδέλφους και το δημόσιο σύστημα υγείας, το ακριβός αντίθετο, βάζουν πλάτη για τη διάσπασή μας και την καταστροφή του.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των ασθενών μας των οικογενειών μας

Παλεύουμε για ανθρώπινες συνθήκες εργασίαςμε αυξήσεις στους μισθούς μας

►  Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά 13ου – 14ου  μισθού με άμεση καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας 2016-17.

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ και αύξηση του στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος. Ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.

► Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών)

► ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών σωματείων:

  • Συγκέντρωση στην Πύλη του Νοσοκομείου την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 1μμ.
    Στάση Εργασίας Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΚ, 11πμ – 3μμ
  • Συγκέντρωση στο ΚΥ Παλαμά (Μουσών Μέλαθρον) την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, 12μ.
    Πανελλαδική Στάση Εργασίας 11 π.μ. – 3 μ.μ.

 

Της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες
Επόμενο άρθρο Υποβολή δικαιολογητικών για την εκτίμηση ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Θεομηνία Daniel