Ειδήσεις

Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας: Έχω Δικαίωμα!


Η τελευταία καλοκαιρινή δραστηριότητα για φέτος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη, στις  Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ (Σελίδα στο Facebook: ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ).

Διαβάσαμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και με βάση τους τρόπους που πρότεινε η συγγραφέας, τα παιδιά δραματοποίησαν διαφορετικούς τρόπους και στυλ διαβάσματος!!!, Διαβάσαμε επίσης και το θαυμάσιο παιδικό βιβλίο της  Jeanette Winter «Μαλάλα & Ικμπάλ », από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, που αναφέρεται σε αυτά τα δύο παιδιά από το Πακιστάν, που έδωσαν το δικό τους αγώνα (αλλά και τη ζωή του ο Ικμπαλ) για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και το παιχνίδι και ενάντια στην παιδική εργασία.

Μιλήσαμε με τα παιδιά για τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε φίλους, στην οικογένεια, στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη… Μέσα από το βιβλίο του Philippe Brasseur «1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο
Διηγούμαι, ανακαλύπτω, παίζω, δημιουργώ», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είδαμε τα 10 δικαιώματα του μικρού αναγνώστη όπως τα αντιλαμβάνεται ο συγγραφέας, όπως επίσης και τα δέκα Ελληνικά δικαιώματα του μικρού αναγνώστη, σύμφωνα με το «δικό» μας συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο!!!

Τέλος τα παιδιά ψήφισαν κρυφά το αγαπημένο τους αναγνωστικό δικαίωμα, αλλά στη συνέχεια το έκαναν σύνθημα στολίζοντάς το με πανέμορφες ζωγραφιές!!!

Τρίτη και Τετάρτη οι Παιδικές Βιβλιοθήκες θα είναι κλειστές για το κοινό, μετά από απόφαση του Δήμου Καρδίτσας, με σκοπό να μην υπάρξει πρόβλημα για παιδιά και γονείς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή μας.

Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, «καιρού επιτρέποντος» στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Νικολάου, «Παυσιλύπου» και Δημοτικών Διαμερισμάτων «Παλαιοκκλησίου» και «Αρτεσιανού», θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα οι τελετές λήξης της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας, που με την προσέλευση των παιδιών μας θύμισε εποχές κανονικότητας προ κορωνοϊού!!!

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάναμε αιώνες φιλίες»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Παρά τις δυσκολίες, η χώρα μας βαδίζει σταθερά ανοδικά - Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.
Επόμενο άρθρο Δήλωση στήριξης Τάκη Τουλιά στον Παναγιώτη Νάνο