Ειδήσεις

Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας: Και οι τοίχοι έχουν φωνή!!!


 Με μια ωραία, δυναμική και άκρως δημιουργική δράση, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ (Σελίδα στο Facebook: ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ).

Με τίτλο της δράσης «Και οι τοίχοι έχουν φωνή» τα παιδιά γνώρισαν την τέχνη του street art (την οποία τολμάμε να πούμε ότι εδώ στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, την έχουμε κάνει … επιστήμη, χρόνια τώρα!!!). Αφού διαβάσαμε αποσπάσματα από τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή «Τα γενέθλια», εκδόσεις Πατάκη, της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», εκδόσεις Κέδρος και της Κατερίνας Μουρίκη «Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο», από τις εκδόσεις Διάπλαση,  τα παιδιά σκέφτηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους συνθήματα, πάνω σε χαρτί του μέτρου, σε χαρτόνια από χαρτοκιβώτια, αλλά και στους τοίχους και τα πεζοδρόμια μπροστά από τις παιδικές βιβλιοθήκες του «Παυσιλύπου», της «Αγγελικής Βαρελλά» και της συνοικίας του Αγίου Νικολάου, ελπίζοντας στο να μην τις βανδαλίσουν οι «καλλιτέχνες» των άσχημων συνθημάτων με σπρέι…

Τα συνθήματα ήταν κυρίως για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες, αλλά και κάποια για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή… Τέλος όπως ήμασταν μαζεμένοι και με επαναστατική διάθεση στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», μικροί μεγάλοι, κάναμε μια πορεία με πλακάτ και κεντρικό σύνθημα «θέλουμε νέα βιβλία», μέχρι και τα γραφεία της διοίκησης του Δ.Ο.Π.Α.Κ., ώστε να διαμαρτυρηθούμε στον πρόεδρο Κύριο Γιάννη Ρόβα και τον οικονομικό προϊστάμενο Κύριο Κουρκούνα Στέργιο, για τη μη αγορά βιβλίων από την πλευρά του Δ.Ο.Π.Α.Κ. και του Δήμου Καρδίτσας από το 2014 (τελευταία αγορά βιβλίων), μέχρι και σήμερα!!!

Την επόμενη εβδομάδα, λόγω αδειών του προσωπικού, θα λειτουργήσουν οι παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελικής Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και συνοικίας «Αγίου Νικολάου», και θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις : «Τα αμέτρητα», πόσα είναι τα αμέτρητα πράγματα γύρω μας; Πόσα μπορούν να μετρηθούν; Τα μετράμε όλοι το ίδιο; Διαβάζοντας το βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου «Τα αμέτρητα», με εικόνες του Βασίλη Σελιμά, από τις εκδόσεις Ίκαρος, θα προσπαθήσουμε μαζί με τα παιδιά να μετρήσουμε, μετρήσιμα κι αμέτρητα, μέσα κι έξω από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες!!! και «Καλοκαιρινά παιχνίδια», τι παιχνίδια μπορούμε να παίξουμε το καλοκαίρι; Χρειάζεται να αγοράσουμε υλικά ή μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε με πράγματα από το σπίτι; Θα γίνουμε χάλια και μούσκεμα;… θα δείξει…

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/gpNTmNS94HhY5FPMA.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάνε μια αιώνια φιλία»!!!

Προηγούμενο άρθρο Ζιάκα, Μόκκας και Παπαγεωργίου με Νέα Πορεία και Φάνη Στάθη
Επόμενο άρθρο Η Μαρία Τσουρή - Καραμπινά υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Π.Ε. Καρδίτσας με τον Κώστα Αγοραστό