Ειδήσεις

Προχωράει η ανέγερση του νέου Κέντρου Υγείας Μουζακίου


Προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς από την ανάδοχο ΤΕΡΝΑ – Α.Ε. οι εργασίες ανέγερσης του νέου Κέντρου Υγείας Μουζακίου, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή μας.

Ως γνωστόν, η έκταση 2.678 τ.μ. όπου γίνεται το έργο, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαρίνου Αντύπα και Κοραή, στη θέση «Άγιοι Θεόδωροι» της πόλης. Με την παραλαβή της μελέτης από την ΤΕΡΝΑ – ΑΕ την Άνοιξη του 2022, ο Δήμος εκκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση της πολυπόθητης οικοδομικής άδειας, όπως κι έγινε περί τα τέλη Οκτωβρίου. Αμέσως άρχισε να υλοποιείται αυτό το μεγάλο έργο το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 14 μήνες.

Πλέον, βρισκόμαστε κιόλας στο στάδιο τοποθέτησης της τοιχοποιίας (προκάτ μπετόν με μόνωση) και κατά τις εκτιμήσεις των τεχνικών της Εταιρείας, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί. Μεγάλος στόχος του Δήμου Μουζακίου είναι το έργο να παραδοθεί προς χρήση στις αρχές του καλοκαιριού.

Να θυμίσουμε ότι από το 2020 και μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο κτίριο, το Κέντρο Υγείας ως υγειονομικός σχηματισμός, λειτουργεί σε τμήμα της Μαθητικής Εστίας Δ. Μουζακίου που παραχωρήθηκε από το Δήμο.

Περιγραφή του νέου Κ.Υ.

Το Κέντρο Υγείας Μουζακίου είναι ένα ισόγειο κτίριο με κεραμοσκεπή, συνολικής επιφάνειας 1.140,63τ.μ.

Κύριος στόχος του μελετητή είναι η αντιμετώπιση των αναγκών του κτιρίου, εφαρμόζοντας μια ευέλικτη αρχιτεκτονική λύση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νομοθετικές οδηγίες και τις σύγχρονες τεχνικές. Η θέση και η μορφή του κτιρίου καθορίστηκε από το μέγεθος και το σχήμα του οικοπέδου. Καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό υπήρξε η αναγκαιότητα της άμεσης πρόσβασης των ασθενοφόρων και στάθμευσης τους πλησίον του χώρου Α’ βοηθειών με τη δυνατότητα της άμεσης αποβίβασης και επιβίβασης των ασθενών σε στεγασμένο χώρο (μεταλλικό υπόστεγο), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της περιοχής. Ιδιαίτερο μέλημα ήταν και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, εκεί που βρίσκεται η κύρια είσοδος του κτιρίου.

Στο εσωτερικό του κτιρίου δημιουργήθηκε ένα αίθριο, το οποίο εξυπηρετεί στον άμεσο φωτισμό και αερισμό των πέριξ χώρων και παράλληλα αποτελεί έναν χώρο χαλάρωσης και ευχάριστης ατμόσφαιρας στους επισκέπτες.

Επίσης, είναι διακριτή η ομαδοποίηση των χώρων σε σχέση με τις λειτουργίες που ορίζονται ως εξής:

Χώροι εισόδων, πληροφόρησης και κυκλοφορίας

Διοικητικοί χώροι

Χώροι αναμονής επισκεπτών

Χώροι ιατρείων και εξεταστηρίων

Χώροι Α’ βοηθειών

Χώροι βραχείας νοσηλείας

Χώροι εφημερίας των ιατρών

Xώροι Τομέα ΕΚΑΒ 5

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Χώρος κουζίνας και αναψυκτηρίων

Χώροι υγιεινής επισκεπτών και εργαζομένων

Χώρος Η/Μ

Αποθηκευτικοί χώροι

 

Δήλωση δημάρχου

Ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης σε σχετική δήλωσή του επισήμανε τα εξής: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε να εξελίσσεται ταχύτατα το πολύ σημαντικό για το Δήμο μας, έργο κατασκευής του νέου Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφές του κυκλώνα «Ιανού» στην ευρύτερη περιοχή και την κατεδάφιση του μισογκρεμισμένου παλιού Κ.Υ., λίγοι πίστευαν ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο θα δρομολογούνταν και θα εκτελούνταν αυτό το πολυσύνθετο έργο. Τελικά, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχει υπομονή, προσήλωση στο στόχο, επιμονή, οργανωτική και διεκδικητική ικανότητα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η δημοτική διοίκησή μας ανέλαβε αμέσως το πραγματικά περίπλοκο κομμάτι της γραφειοκρατικής και τεχνικής διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών και ανταποκρίθηκε πλήρως, χάρη στην υψηλή επιστημονική και επιχειρησιακή επάρκεια των στελεχών της και των αρμοδίων υπαλλήλων του Δήμου. Πλέον, οι παρεμβάσεις μας επικεντρώνονται στην έγκαιρη εξασφάλιση από την κεντρική διοίκηση, του απαιτούμενου εξοπλισμού, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, για την εύρυθμη λειτουργία της νέας υγειονομικής δομής που δημιουργείται. Απευθύνω κάλεσμα προς όλους τους πολιτικούς ταγούς του Νομού Καρδίτσας και προς τους τοπικούς φορείς, να στηρίξουν δυναμικά αυτή την προσπάθεια, διότι είναι ευνόητο ότι η γρήγορη ευόδωσή της θα επιφέρει τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία μας».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Απόλλων Καρδίτσας: Κατάθεση ψυχής και ήττα στην παράταση από την ΕΑΛ!