Ειδήσεις

Προσφυγή κατά της απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το Υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου


Προσφυγή κατά της απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το Υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου κατέθεσε η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Η Πρωτοβουλία κατέθεσε προσφυγή κατά της  υπ.αρ. 148/13-5-2022 απόφασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας -Απόσπασμα πρακτικού 10/13-5-2022  με αριθ. Θέμ.22 ΄΄Μελέτη Περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του Υ/Η  έργου ΑΥΛΑΚΙΟΥ ισχύος 83,60 MWστον Ποταμό Αχελώο  στις Δ.Ε ΑΧΕΛΩΟΥ του Δήμου Αργιθέας Π.Ε Καρδίτσας  και Δ.Ε ΤΕΤΡΑΦΥΛΛΙΑΣ του Δήμου Γ.Καραισκάκη Π.Ε  Αρτας ‘’ . Η απόφαση  αυτή  αναρτήθηκε στη Διαύγεια  με την Αρ.Πρωτ. 190325/ 17-5-2022 και   άφορα την  υποχρέωση έκφρασης  γνώμης   της Περιφέρειας για την Μ.Π.Ε του Υ/Η  έργου    η οποία βρισκόταν  σε Δημόσια διαβούλευση  μέχρι τις 17-12-2021.

Στην προσφυγή της η Πρωτοβουλία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδαςεπισημαίνει τους λόγους για τους οποίους είναι παράνομη και πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας:

 • «Εισηγητής της απόφασης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και όχι  ο αρμόδιος  Χωροταξίας και Περιβάλλοντος  (αναρμόδιος εισηγητής.) Διαβάζοντας κανείς αυτή την απόφαση βρίσκεται μπροστά σε ένα μνημείο παρανομίας και προχειρότητας
 • Η προσβαλλόμενη απόφαση αντιτίθεται στις αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης της Καλής Πίστης και χρηστής διοίκησης αφού κατά την γνώμη μας υποκρύπτει σκοπιμότητα βούλησης  προειλημμένης απόφασης  όπως αναλυτικά παραθέτουμε.
 • Η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατά Παράβαση ουσιώδους τύπου  ήτοι της παράλειψης προηγούμενης έκφρασης γνώμης Δημοτικού Συμβουλίου ΑργιθέαςΤοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων  Δ.Ε ΑΧΕΛΩΟΥ  και Επιτροπών  Ποιότητας Ζωής  και  Επιτροπής διαβούλευσης,   απαραίτητα στοιχεία για λήψη απόφασης από την Περιφέρεια  σύμφωνα με το ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ13-10-2021 95633/6179  έγγραφο  Δ/νσης Περιβαλλοντολογικού Μητρώου του ΥΠ.ΕΝ
 • Παράληψη προηγούμενης ακρόασης φορέων και πολιτών κυρίως περιοχών Δ.Ε   Αχελώου Αργιθέας και  Τετραφυλίας Γ.Καραισκάκηάμεσα θιγομένων, ήτοι  κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ 2 του Συντάγματος στο πλαίσιο  έκφρασης γνώμης  στα Συλλογικά όργανα καθ’ ότι δεν προέβη σε ανακοίνωση  για αυτό προκειμένου να εκθέσουν ατομικές απόψεις.
 • Για αναρμοδιότητα του Περιφ. Συμβουλίου να ΕΓΚΡΙΝΕΙ  την Μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων αντί να  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ Θετικά ή αρνητικά  ή αδυναμία γνωμοδότησης για  παραλείψεις της υποψινΜε.Π.Ε του έργου καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και Κατάχρηση εξουσίας.
 • Διότι η απόφαση αυτή ελήφθη εκπρόθεσμα  αφού  το έγγραφο του ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ13-10-2021 95633/6179 παραγρ.1-9  όριζε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να γνωμοδοτήσουν υποχρεωτικά μέχρι την τελευταία ημέρα Διαβούλευσης. Ήτοι τη 17-12-2021  ενώ η απόφαση της Περιφέρειας πάρθηκε  έξι μήνες μετά ήτοι  στις 13-5-2022 χωρίς να δικαιολογήσει  καν αυτή την υπέρμετρη  καθυστέρηση.
 • Για την λήψη αυτής της απόφασης δεν ελήφθη υπ’όψιν -αφού δεν μνημονεύεται σε αυτή- έκφραση γνώμης  του άμεσα εμπλεκομένου δήμου Αργιθέας και των Αυτοδιοίκητων του οργάνων τις οποίες σύμφωνα με την παράγραφο  5 του διαβιβαστικού εγγράφου ότι δηλ. η Περιφέρεια αποστέλλει την απόφασή της στο ΥΠ.ΕΝ συνοδευόμενη   με   την απόφαση του Δήμου (εν Προκειμένου Αργιθέας), των επιτροπών ποιότητας ζωής ,  δημοτικές επιτροπές διαβούλευσης και έκφρασης γνώμης κοινού  και  των  Κοινοτικών και Δημοτικών Συμβουλίων .Υπόψιν ότι μέχρι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο  και τα Τοπικά Συμβούλια δήμου Αργιθέας και επιτροπές διαβούλευσης και Ποιότητας ζωής δεν γνωμοδότησαν-άγνωστο γιατί- για το Φράγμα Αυλακίου, στοιχεία κρίσιμα και   άκρως απαραίτητα   για την γνωμοδότηση της Περιφέρειας. Αυτό συνιστά  αποφυγή τήρησης της διαδικασίας γνωμοδότησης  και παραπληροφόρηση  του κοινού, αφού αποφάσισε το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο για λογαριασμό των κατοίκων της Αργιθέας  χωρίς καν να ερωτηθούν ή να εκφράσουν γνώμη. Συνιστά ουσιαστικά κατάργηση  ή απαξίωση των Αυτοδιοικητικών  Θεσμών Α Βαθμού  από το κορυφαίο Αυτοδιοικητικό όργανο που είναι ηΠεριφέρεια Θεσσαλίας  αφήνοντας έκθετο το Δημοτικό και Τοπικά Συμβούλια του δήμου Δηλ. Ωμά και απερίφραστα η Περιφέρεια Θεσσαλίας απεφάσισε για αυτούς για ένα θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας  για την περιοχή μας  χωρίς  να ρωτήσει κανέναν  ήτοι παράβαση καθήκοντος – παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας.
 • Η Σπουδή της απόφασης ήταν να αντιγράψουν την Μ.Π.Ε της ΤΕΡΝΑ μέχρι κόμματος και τελείας προκειμένου  να λάβει  ΄΄ενδεδειγμένη ΄΄  απόφαση. Για την έκφραση γνώμης δεν έλαβε υπόψη-δεν αναφέρεται – ούτε τις γνωμοδοτήσεις των άλλων εμπλεκόμενων φορέων ούτε και την έκφραση γνώμης  στη δημόσια διαβούλευση στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ   του ΥΠΕΝ με αποτέλεσμα οι περιφερειακοί σύμβουλοι να μην έχουν συνολική άποψη των επιπτώσεων του έργου, παρά μόνο την Μ.Π.Ε της εταιρείας κατασκευής και οι ανημέρωτοι για το θέμα  Περιφερειακοί Σύμβουλοι  ΄΄οδηγήθηκαν΄΄  σε εσφαλμένη απόφαση
 • Στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εισήγηση για γνωμοδότηση την έκανε ο Περιφ. Σύμβουλος Πρωτογενούς τομέας (Αναρμοδιότητα-μη θεματική γνώση του θέματος ) σαν το έργο να είναι κτηνοτροφική μονάδα, χωρίς εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Αρκέστηκε μόνο ως εισηγητικό  να αναγνώσει περικοπές της Γνωμοδότησης της Εταιρείας του Φράγματος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και όχι  απόψεις που διαμορφώθηκαν με δημόσια διαβούλευση για την ωφελιμότητα ή την  δυσμενή επίπτωση του έργου.  Ενώ η Περιοχή ανήκει στο δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000 ως ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ- ΟΡΗ ΒΑΛΤΟΥ ουδόλως απασχόλησε το Περιφερειακό συμβούλιο εκφράζοντας έμπρακτα την απαξία τους στην προσπάθεια όλων για την προστασία του περιβάλλοντος στοιχισμένοι σε μία   ΄΄διατεταγμένη  απόφαση΄΄ όπως  συνάγεται από τα  εδώ εκτεθέντα. Να ληφθει υπόψιν ότι σε π.χ  απορρίψεις Μ.Π.Ε για Α.Π.Ε  το αιτιολογικό της   αρνητικής γνωμοδότησης  είχε να κάνει με την ΄΄στοργή΄΄της Περιφέρειας Θεσσαλίας  στην Προστασία βοσκοτόπων και παραδοσιακών επαγγελμάτων σχετικών με την γεωργοκτηνοτροφία. Ενώ στο Φράγμα Αυλακίου δεν υπάρχουν παρόμοιες ευαισθησίες. Φαίνεται ότι εκεί  στην Κοιλάδα δεν παρεπιδημούν γιδοβοσκοί αλλά   μελλοντικοί ιχθυοκαλλιεργητές.
 • Ενώ το διαβιβαστικό έγγραφο ορίζει σαφώς για έκφραση γνώμης -γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε,   το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας  ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ…απίστευτό; Απίστευτο.! Η διατύπωση ακριβώς…΄΄ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥΕΡΓΟΥ  Υ/Η Φράγμα Αυλακίου …………….ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ………
 • Γνωμοδότηση τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη ζήτησε το ΥΠΕΝ και όχι απόφαση έγκρισης του έργου. Φαίνεται ότι στη βιασύνη να πάρουν έστω όποια απόφαση δεν΄΄κράτησαν΄΄ κανένα πρόσχημα.
 • Αυτό συνιστά λήψη παράνομης και άκυρης απόφασης καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας του και κατάχρηση εξουσίας του αφού η υποχρέωση συνίστατο στην ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ επί της Μελέτης καιόχι ΕΓΚΡΙΣΗ αυτής. Επίσης δημιουργεί στον κάθε ένα   παραπλανητικά και εσφαλμένα συμπεράσματα, ως τετελεσμένο γεγονός  της έγκρισης  της Μ.Π.Ε του Έργου  στον απλό πολίτη και του δίνει την βεβαιότητα για την εκτέλεση πλέον του έργου, αφού  ΄΄ΕΝΕΚΡΙΝΕ΄΄  και δεν ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ.   Η απόφαση αυτή  προσβάλλει    κάθε  Αυτοδιοικητικό Πρόσωπο ή   Φορέα ΟΤΑ  και κάθε ενεργό πολίτη  αφού η απόφαση αυτή είναι ανάλγητη,  αυταρχική  και στερείται παντελώς κοινωνικής  και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ελήφθη παράνομα   προκειμένου-πιθανόν – να εξυπηρετήσει  σκοπιμότητες και συμφέροντα.  Δεν μπορεί για τόσο μεγάλης σημασίας επιπτώσεις του έργου  για την περιοχή ολόκληρη της Κοιλάδας του Αχελώου  η Περιφέρεια Θεσσαλίας   να ενεργήσει κατ΄ αυτόν τον παράνομο και παράτυπο   τρόπο.
 • Για τους παραπάνω λόγους προσφεύγοντας σε εσάς  στο μοναδικό κατά τον νόμο αρμόδιο όργανο ελέγχου των αποφάσεων Αυτοδιοικητικών οργάνων.  Αιτούμεθα  και  ευελπιστούμε  να ακυρώσετε την προσβαλλόμενη απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αποκαθιστώντας έτσι την νομιμότητα»
Προηγούμενο άρθρο Αστέριος Βασιλάκος: Επικίνδυνο το οδοιπορικό του αμιάντου στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Αναπτυξιακή πρόταση για τους ορεινούς Δήμους