Ειδήσεις

Συλλαλητήριο φορέων την Κυριακή στον Παλαμά


Παλλαϊκό – πανκαρδιτσιωτικο συλλαλητήριο την Κυριακή 1 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία στον Παλαμά, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της μαζικής σύσκεψης συλλόγων, σωματείων και μαζικών φορέων, που έγινε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά.

Η οργάνωση της συλλογικής δράσης μέσα από τους συλλογικούς φορείς, ενάντια στην πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες και η διεκδίκηση μέτρων πλήρους αποκατάστασης, αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και έργων υποδομής για την προστασία του λαού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που έγινε στο 1ο δημοτικό σχολείο του Παλαμά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι περισσότερων από 30 φορέων (σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι και άλλοι).

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η πείρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού εδώ και 20 μέρες, ενώ συζητήθηκε και το πλαίσιο αιτημάτων. Με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μας θα μείνει ζωντανός ο νομός Καρδίτσας υπογράμμισαν οι ομιλητές.

Ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στάθηκε στις ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και τοπικές αρχές για την μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε. «Τρία χρόνια μετά τον “Ιανό” δεν υλοποιήθηκαν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, δεν έγιναν αναχώματα, δεν καθαρίστηκαν ρέματα, ποτάμια, φρεάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «οι μεγάλες καταστροφές δεν αφορούν μόνο το σήμερα. Βρήκαν ευκαιρία να επιταχύνουν σχεδιασμούς για να μας διώξουν από τον τόπο μας, τη γη μας. Ήδη κυβέρνηση και παπαγαλάκια της διαρρέουν σχέδια για “διορθώσεις στο παραγωγικό μοντέλο”, προγράφοντας τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, που δεν χωρούν στα σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

Τόνισε με έμφαση ότι τώρα είναι η ώρα «οι πληγέντες να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης και διεκδίκησης στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους άλλους μαζικούς φορείς, να απαιτήσουν μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, για να μην ξαναχαθούν ή κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και το βιος τους, για να μείνει ζωντανός ο νομός Καρδίτσας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλες αυτές τις μέρες από σωματεία και φορείς όλης της χώρας.

«Είμαστε εμπορικός σύλλογος χωρίς μαγαζιά», τόνισε ο Ιάσων Διδάγγελος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, προσθέτοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την στήριξη των πληγέντων είναι εμπαιγμός.

Ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας στάθηκε στην δράση του Ιατρείου Αλληλεγγύης που στήθηκε στον Παλαμά με την συνεισφορά γιατρών από την Καρδίτσα και άλλες περιοχές της χώρας και υπογράμμισε ότι απέναντι στην απουσία και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού χρειάζεται να μεγαλώσει η πίεση γιατί τα ζητήματα της δημόσιας υγείας είναι φλέγοντα.

Ο Αποστολής Ταξιάρχης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας σημείωσε ότι 3 χρόνια μετά τον Ιανό «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και η καταστροφή μας αφορά όλους όχι μόνο τους άμεσα πληγέντες».

Η Ελένη Καρυά, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Καρδίτσας αναφέρθηκε στην λειτουργία του Στεκιού Αλληλεγγύης που έχει στηθεί από Σωματεία και φορείς στην Καρδίτσα προσθέτοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει άφαντος.

Ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσς τόνισε ότι το μόνο σχέδιο του κράτους ήταν το «μείνετε σπίτι σας» και ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας γιατί μόλις σβήσουν τα φώτα θα μας ξεχάσουν».

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, εκ μέρους του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας σημείωσε ότι η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού είναι επιλεκτική και αφορά μόνο τις ανάγκες του λαού.

Ο Μιχάλης Σιώκος εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας υπογράμμισε την ανάγκη «να δυναμώσει ο αγώνας για να πάνε τα παιδιά μας σε ασφαλή σχολεία».

Ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αφού σημείωσε ότι η καταστροφή που σημειώθηκε είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του «Ιανού» τόνισε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν στο ελάχιστο τα οξυμένα προβλήματα, ενώ σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί αλλαγής χρήσεων γης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ τόνισε ότι το σύνθημά μας «πρέπει να είναι ότι αγωνιζόμαστε για να μείνουμε στον τόπο μας» και κατέληξε ότι «κάθε φορέας πρέπει να πάρει μέτρα για την όσο πιο μαζική λαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1 Οκτώβρη».

Διεκδικούν:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
  • Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους
  • Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.
  • Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Αγιασμός Κατηχητικών 2023 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας
Επόμενο άρθρο Θεσσαλία: Σε ποιες περιοχές το νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση