Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές: Με ευθύνη του κράτους απινιδωτές σε όλους τους χώρους άθλησης, με εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού


Κατά καιρούς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραδίδει απινιδωτές σε κάποιους αθλητικούς συλλόγους και τοπικές κοινότητες, όμως η διάθεσή τους γίνεται αποσπασματικά και χωρίς την εκπαίδευση υγειονομικών ή άλλων ανθρώπων για την σωστή χρήση τους.

Ο άδικος χαμός ενός του 20χρονου ποδοσφαιριστή στο Μαυρομάτι Καρδίτσας στις αρχές του χρόνου, ανέδειξε την έλλειψη απινιδωτών και εκπαιδευμένων υγειονομικών που θα τους χρησιμοποιούν στα γήπεδα και άλλους χώρους άθλησης ερασιτεχνικών ομάδων, αλλά και ουσιαστικής ιατρικής πρόληψης και ελέγχου που αφορά τις εξετάσεις των αθλητών με ευθύνη του κράτους.

Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αδυνατούν να καλύψουν το κόστος, εξοπλισμού, ιατρικής κάλυψης, όπως και για τις λεγόμενες τυπικές εξετάσεις (πόσο μάλλον για τις εξειδικευμένες) εξαιτίας της απουσίας κρατικού σχεδιασμού και μέριμνας, ενώ στις ΠΑΕ δίνεται πακτωλός χρημάτων.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας θεωρεί ότι η προστασία της υγείας των αθλητών, όπως και όλου του λαού, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική.

Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, πρέπει να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλίατρος, φυσικοθεραπευτής, κ.ά.) με τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική – περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στα γήπεδα, στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στα γυμναστήρια, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών και γενικά των νέων σε θέματα φυσικής αγωγής.

Με την ευκαιρία της έναρξης των πρωταθλημάτων των ερασιτεχνικών τοπικών ομάδων, διεκδικεί να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αθλούμενων όπως:

  • Με ευθύνη του κράτους να τοποθετηθούν απινιδωτές σε όλους τους χώρους άθλησης με εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού για να τους χρησιμοποιήσει.
  • Να μη διεξάγεται καμία αθλητική δραστηριότητα, χωρίς την παρουσία γιατρού σε αθλητικά κέντρα και σχολεία με κρατική ευθύνη.
  • Δωρεάν προαθλητικός έλεγχος και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. Καθιέρωση με κρατική ευθύνη της κάρτας υγείας του μαθητή και αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 3 μήνες».

Του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Τάσου Τσιαπλέ

Προηγούμενο άρθρο Ο Γιώργος Κωστάκης υποψήφιος με το Φάνη Στάθη
Επόμενο άρθρο Ο Α.Σ. Καρδίτσας Ιαπωνική κοιτά ψηλά!!!