Ειδήσεις

Τιμάται η ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Παρθενίου


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, επί τη ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Παρθενίου επισκόπου Ραδοβισδίου, θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό Τ.Κ. Βατσουνιάς.

Ο Άγιος Παρθένιος γεννήθηκε στο χωριό Βατσουνιά Καρδίτσης, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στην χορεία των τοπικών μας Αγίων.

Βίος Αγίου Παρθένιου

Ο Άγιος Παρθένιος γεννήθηκε στο χωριό Βατσουνιά του νομού Καρδίτσας στις αρχές του 18ουαι. και σ’ αυτήν την περιοχή πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι γονείς του Αγίου ήταν απλοί και ταπεινοί άνθρωποι έχοντας αγάπη και σεβασμό προς τον Θεό. Έτσι μεγάλωσαν και τον γιο τους μαθαίνοντας σ’ αυτόν συγχρόνως την καλλιέργεια της γης και την φροντίδα των ζώων. Στον ελεύθερο χρόνο του ο Άγιος επισκεπτόταν τα μοναστήρια της γύρω περιοχής. Οι καλόγεροι των μοναστηριών μαζί με τον ιερέα του χωριού τον έφεραν κοντά στην Εκκλησία και έτσι καλλιεργήθηκε στην ψυχή του ο πόθος για το υψηλό αξίωμα της Ιερωσύνης. Σημαντικό ρόλο στο δυνάμωμα της πίστεώς του στον Χριστό έπαιξε η αγία ζωή των δύο μεγάλων Αγίων της περιοχής του, του Αγίου Βησσαρίωνος και του Αγίου Σεραφείμ.

Έτσι ο νεαρός Παρθένιος γίνεται δόκιμος και αργότερα μοναχός. Η άσκηση, η νηστεία, η προσευχή, η εγκράτεια, η αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο γίνονται πλούσιες αρετές που τον στολίζουν και τον κοσμούν στην πορεία της μοναχικής του ζωής. Με αυτές τις αρετές προσήλθε αργότερα ο μοναχός Παρθένιος μπροστά στην Αγία Τράπεζα γονατιστός για να χειροτονηθεί και να λάβει το υψηλό υπούργημα της Ιερωσύνης. Σύντομα η Εκκλησία εκτίμησε τις αρετές και τα προσόντα του Παρθενίου και τον ανέδειξε επίσκοπο Ραδοβισδίου. Στα κηρύγματά του ο Άγιος Παρθένιος είχε δύο στόχους να επιτύχει. Πρώτον να τονώσει την κλονισμένη πίστη των ανθρώπων της υπαίθρου και δεύτερον να διαφυλάξει στο ακέραιο το ελληνικό φρόνημα και την ελληνική συνείδηση των υπόδουλων ανθρώπων. Κατά την παράδοση ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός περνώντας από την περιοχή αυτή συναντήθηκε με τον Άγιο Παρθένιο, συζήτησαν τα μεγάλα προβλήματα των υπόδουλων, και μαζί επισκέφθηκαν το Μοναστήρι της Ροβέλιστας. Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά κυρίως για τον δεύτερο, ο Τούρκος κατακτητής ενοχλήθηκε και θέλησε να σταματήσει τον πατριωτικό αγώνα του Αγίου Παρθενίου.

Σύμφωνα με μια παράδοση ο Άγιος τιμωρήθηκε, καταδικάστηκε και υπέστη μαρτυρικό θάνατο για να συμπεριληφθεί στη χορεία των Νεομαρτύρων της Αγίας μας Εκκλησίας. Σύμφωνα με άλλη παράδοση ο Άγιος κοιμήθηκε οσιακώς στις 21 Ιουλίου του 1777 και ενταφιάστηκε πίσω από το Ιερό Βήμα του Επισκοπικού Ναού των Αγίων Αναργύρων Βελεντζικού Άρτης. Στις 21 Ιουλίου του 1810 οι κάτοικοι του χωριού άνοιξαν τον τάφο του Αγίου για να ενταφιάσουν τον Επίσκοπο Καλλίνικο και μια άρρητη ευωδία πλημμύρισε όλο το χωριό και τη γύρω περιοχή και από τον καταγάλανο ουρανό άρχισε να πέφτει μία λεπτή βροχή. Το «σημείο» αυτό θεωρήθηκε ως απόδειξη αγιότητας του Αγίου, και με ευλάβεια περισυνέλλεξαν τα άγια λείψανα και την αγία κάρα και τα τοποθέτησαν στην Αγία Τράπεζα του Ναού. Τα θαύματα του Αγίου είναι ποικίλα και πολλά και μνημονεύονται από όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο άγιος Παρθένιος θεωρείται προστάτης των ζώων και ιδιαίτερα των βοοειδών. Η μνήμη του τιμάται στις 21 Ιουλίου.

Προηγούμενο άρθρο Η ομάδα Πόλο της Α.Κ.Α.Κ. στη Γ’ Εθνική κατηγορία ανδρών
Επόμενο άρθρο Μείωση του πληθυσμού της Θεσσαλίας κατά 6,2%