Ειδήσεις

Το Δημοτικό Σχολείο Αρτεσιανού συμμετέχει στη μεγάλη σκυταλοδρομία για το κλίμα


Η σκυταλοδρομία ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου στη Γλασκόβη της Σκωτίας  και θα καταλήξει στην Αίγυπτο στις 5 Νοεμβρίου. Οι συμμετέχοντες θα  διανύσουν απόσταση 7,767 χιλιομέτρων, κουβαλώντας τη σκυτάλη σε στεριά  και θάλασσα. Σκοπό έχει να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους  προκειμένου η σκυτάλη να μεταφέρει στη σύνοδο του ΟΗΕ COP27 το  επιτακτικό μήνυμα της ανάγκης για την κλιματική αλλαγή και την  κλιματική εκπαίδευση. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου  στην Αίγυπτο και θα συμμετέχουν σημαντικοί ηγέτες χωρών με σκοπό τη  λήψη αποφάσεων για το κλίμα.
Ενστερνιζόμενοι την ανάγκη της κλιματικής αλλαγής ως βασική προϋπόθεση  για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και για την ευημερία των παιδιών μας,  οργανώσαμε στο σχολείο μας δράσεις για να συμμετέχουν οι μαθητές στη  μεγάλη αυτή προσπάθεια. Ψάξαμε, μελετήσαμε και παρατηρήσαμε σχετικά με  τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις φυσικές καταστροφές και  διαπιστώσαμε πως μπορεί ο καθένας μας να βρεθεί αντιμέτωπος με τη φύση  ανά πάσα στιγμή. Θυμηθήκαμε όλοι το φαινόμενο Ιανός που έπληξε την  περιοχή μας.
Μπορεί ο χρόνος για το κλίμα να φαίνεται ότι τελειώνει αρκεί όμως να  προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Έτσι οι μαθητές εξέφρασαν δημιουργικά  τις ανάγκες τους για την κλιματική αλλαγή και έγραψαν τα μηνύματά  τους. Επιπλέον αυτού όμως, ξεκινώντας από το χώρο του σχολείου μας,  οργανώσαμε τη δική μας σκυταλοδρομία στους δρόμους του χωριού, με τη  συμμετοχή όχι μόνο των μαθητών μας, αλλά και των γονιών τους και  ανθρώπων της τοπικής κοινότητας! Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να βλέπει  κανείς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών να μας ακολουθούν, να ρωτούν να  μάθουν και να στηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών να κοινοποιήσουν τα  μηνύματά τους σε όσους το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται.  Προωθώντας την κυκλική οικονομία και την αειφορία, αντί σκυτάλης οι  μαθητές μετέφεραν μια ελιά! Αφού διανύσαμε 3000μ καταλήξαμε ξανά στο  σχολείο, κρεμάσαμε στα κλαδιά του μικρού μας δέντρου κάποια ακόμη  μηνύματα και το φυτέψαμε στην αυλή μας. Με την ελπίδα και την  προσδοκία ότι θα μείνει εκεί για πάντα για να μεταφέρει με τη βοήθεια  του ανέμου τις ανάγκες των παιδιών για καθαρό αέρα, καθαρό νερό,  καλύτερη ποιότητα ζωής!
Οι δραστηριότητες μας ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ημέρα  αφιερωμένη στη διαδικτυακή συμμετοχή 1,707 σχολείων σε 104 χώρες.

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις για την Υγεία Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου και των γυναικών Καλλιθήρου