Ειδήσεις

Το σχέδιο της Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη – Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Αναστασίου αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8


Το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Θεσσαλίας ανέλυσε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Αναστασίου. Ο κ. Αναστασίου παραχώρησε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Μεσημεριανό «Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη παραθέτοντας το όραμα, τους στόχους και τις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αναστασίου στο Ηχόραμα 100,8:

Ερώτηση: Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις του Τουριστικού Σχεδίου Δράσης και Προβολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024; Ποιοι είναι οι στόχοι; Ειδικά για το Νομό Καρδίτσας, τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός; Που θα δοθεί έμφαση;

Απάντηση: Ο βασικός στόχος που έχουν διακηρύξει και προεκλογικά ο Δημήτρης Κουρέτας και όλοι μας, είναι ότι θα προχωρήσουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να τις ακούσουμε, θέλουμε να σχεδιάσουμε μαζί, να συνδιαμορφώσουμε με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που αγωνιούν επαγγελματικά για την τουριστική ανάπτυξη τόπου τους και γενικότερα για την ανάπτυξη του τόπου τους, τα επόμενα βήματα.

Προσπαθούμε να βάλουμε ένα νέο βηματισμό στα θέματα του τουρισμού στη Θεσσαλία. Δεν είναι τόπο απλό. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και το άμεσο το αποτέλεσμα που θα δούμε.

Γιατί, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί λέγοντας ότι ΄΄δουλεύεις φέτος για να παράξεις αποτελέσματα, να δρέψεις καρπούς για το επόμενο μεσοπρόθεσμο ή και μακροπρόθεσμο διάστημα.

Οπότε, θα πρέπει να σχεδιάσουμε όλοι μαζί, να προτεραιοποιήσουμε και να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας προκειμένου να δώσουμε έναν πιο άμεσο βηματισμό στην τουριστική μας ανάπτυξη.

Αν θέλουμε να βάλουμε δυο-τρεις τίτλους σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι η διαβούλευση με όλους, κατά δεύτερο λόγο η προσπάθεια να εντάξουμε στο τουριστικό προϊόν, πέρα από τις δράσεις που ούτως η άλλως χρόνια γίνονται και έχουν σχέση φυσικά με την προσπάθεια προβολής της περιοχής και των τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας, προσπαθούμε να εντάξουμε και ένα νέο ευρύτερο αναπτυξιακό κομμάτι γύρω από το τουριστικό προϊόν.

Θέλουμε, δηλαδή, να βρούμε ιδέες, να ακούσουμε προτάσεις και να προτείνουμε και εμείς πράγματα τα οποία να συμβάλουν στην τουριστική μας ανάπτυξη μέσα από «νέα» προϊόντα που μπορεί ο επισκέπτης να βρει στη Θεσσαλία.

Η Θεσσαλία είναι ένας ποικιλόμορφος τόπος. Κακά τα ψέματα έχουμε και διαφορετικές ταχύτητες στον τουρισμό, έχουμε και εισερχόμενο μαζικό τουρισμό, έχουμε όμως πολύ μεγάλη βάση, και ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλία, από τους Έλληνες τουρίστες που είναι και οι βασικοί τροφοδότες της περιοχής τουριστικά, και, βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες διότι αλλιώς συμπεριφέρεται, προσδοκά και αλλιώς πράττει η περιοχή των Σποράδων, αλλιώς η περιοχή των Μετεώρων, το Πήλιο με το Βόλο.

Είναι διαφορετικά τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και οι προκλήσεις.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ορεινούς όγκους της Καρδίτσας, των Τρικάλων, τα παράλια του Νομού Λάρισας και σε άλλες περιοχές που θέλουμε ή πιστεύουμε ότι είναι τουριστικοί προορισμοί και θέλουμε να τους αναδείξουμε.

Άρα, αν κάτι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα προσπαθήσω πραγματικά και εγώ και να το δω και να το συζητήσω με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, είναι, πέρα από όλα αυτά, οι «αγορές-στόχοι» για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή σας, πως μπορούμε να βοηθήσουμε το τουριστικό προϊόν της Καρδίτσας που ούτως η άλλως είναι πολύ σημαντικό. Όπως η λίμνη Πλαστήρα και όχι μόνο.

Και να βρούμε τον τρόπο μέσα στο επόμενο διάστημα να βρούμε και μια προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Η περιοχή σας είναι ένας ευλογημένος τόπος. Έχει καταπληκτική γαστρονομία και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε, έχει σημαντικά πολιτισμικά μνημεία και όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να προσπαθήσουμε να εντάξουμε σε ένα συνολικό προγραμματισμό προκειμένου και να προβάλουμε όλα αυτά σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και, φυσικά, να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα νέο βηματισμό τα επόμενα χρόνια.

Κρίσιμο ρόλο, όμως, σε όλα αυτά, παίζει η πρόσβαση. Από τη μία, είναι τα θέματα της ασφάλειας στην πρόσβαση στους τουριστικούς προορισμούς, άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με τον Daniel και όλο αυτό το κακό που βρήκε τη Θεσσαλία. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να προσπαθήσουμε να τρέξουμε, η κυβέρνηση να τρέξει τις αποκαταστάσεις και όλοι οι υπόλοιποι φορείς που εμπλέκονται.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθεί να έχει χρηματοδοτήσεις για να γίνουν πιο γρήγορα πράγματα που έχουν καθυστερήσει, από την άλλη, όμως, πρέπει σίγουρα να δούμε πως θα φέρουμε και διεθνή τουρισμό στην περιοχή. Έρχεται σποραδικά, μεμονωμένα αλλά η αλήθεια είναι ότι χωρίς την κύρια πύλη εισόδου των τουριστών από την Ευρώπη ως επί το πλείστον στην περιοχή μας, μέσω του αεροδρομίου της Αγχιάλου, η αλήθεια είναι ότι θα είμαστε πάντα σε μειονεκτική θέση.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην ηπειρωτική Θεσσαλία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πύλη εισόδου για τον τουρίστα από το εξωτερικό στην περιοχή της ηπειρωτικής Θεσσαλίας είναι το αεροδρόμιο της Αγχιάλου που είναι όχι μόνο για το Βόλο και το Πήλιο αλλά είναι και για την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα παράλιά της, τα Μετέωρα και τους ορεινούς μας όγκους.

Είναι και για τη Στερεά Ελλάδα, μέχρι τα Καμένα Βούρλα, τη βόρεια Εύβοια, αλλά ακόμα και για την Κατερίνη και την Πιερία για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον λόγω των έργων που εκτελούνται στον περιμετρικό της Θεσσαλονίκης που προκαλεί προβλήματα στην πρόσβαση στο αεροδρόμιο ΄΄Μακεδονία΄΄, θεωρούν οι άνθρωποι ότι είναι ο ίδιος χρόνος, η ίδια απόσταση για τους τουρίστες αν κατέβουν με το αεροπλάνο στην Αγχίαλο ή αν κατέβουν στη Θεσσαλονίκη για τον προορισμό τους που μπορεί να είναι η Λάρισα, τα  παράλια της Λάρισας, ο Πλαταμώνας και όλα αυτά τα όμορφα μέρη.

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε.

Και, βεβαίως, να θέσουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που είναι καθαρά οργανωτικό θέμα, δηλαδή να αναμορφώσουμε κάποια πράγματα.

Είμαστε σε μια συζήτηση και αναζήτηση ουσιαστικά της νέας ταυτότητας σε επίπεδο μάρκετινγκ της Θεσσαλίας.

Πρέπει να αναδιαμορφώσουμε το τουριστικό site της Περιφέρειάς μας και, βεβαίως, πρέπει να κάνουμε ένα σύγχρονο και επαγγελματικό βηματισμό σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της προβολής της περιοχής και να δώσουμε έμφαση στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ετοιμάσουμε καινούργιο προϊόν που έχει σχέση με την προβολή μας, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψουμε και πάρα πολλά χρήματα σε αυτή την κατεύθυνση γιατί και υλικό υπάρχει, το ζήτημα είναι να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ για όλα όσα σας περιγράφω.

Ερώτηση: Τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία, αλλά και οι πολυκρίσεις που βιώνουμε (υγειονομική, οικονομική, επισιτιστική,  ενεργειακή), κατά πόσο οδήγησαν στην αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας; Ποιοι παράγοντες ελήφθησαν υπόψιν κατά τον σχεδιασμό του Τουριστικού Σχεδίου;

Απάντηση: Είναι γεγονός, και δεν πρέπει να λέμε πράγματα τα οποία στον κόσμο θα φανούν λέξεις κενού περιεχομένου. Η αλήθεια είναι ότι βιώνουμε μια πολύ δύσκολη στιγμή στη Θεσσαλία.

Οι πλημμύρες και τα φυσικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στην εικόνα ολόκληρης της Θεσσαλίας. Και αυτό σημαίνει ότι έχει πληγεί και το όνομα της Θεσσαλίας ως τουριστικός προορισμός. Ασχέτως αν στις περισσότερες τουριστικές περιοχές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αλλά οι πληγές που υπάρχουν, είτε στο Πήλιο είτε είναι στην Αργιθέα είτε είναι στον ορεινό όγκο των Τρικάλων, και πολύ περισσότερο στον κάμπο και στα δικά σας τα χωριά, έχουν δημιουργήσει μια εικόνα η οποία πρέπει να αντιστραφεί.

Εδώ θα χρειαστεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση από εμάς. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση, πληροφορούμαι ότι θα υπάρξουν κάποια κονδύλια προκειμένου να μπορέσει ο ΕΟΤ, και ελπίζω και με τη δική μας συνδρομή, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα προβολής της περιοχής για τον εσωτερικό τουρισμό, για τη φετινή τουριστική σεζόν. Η οποία, όμως, δεν σας κρύβω, ότι είναι μια σεζόν εξαιτίας όλων αυτών που πραγματικά είναι ένα στοίχημα να καταφέρουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη προσέλευση, όπως και πριν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρέπει, όμως, να είμαστε ρεαλιστές. Όντως έχουμε διαφορετικούς βηματισμούς στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας.

Το να περιμένει κάποιος από την Καρδίτσα ότι ξαφνικά θα γεμίζουμε τουρίστες επειδή θα κάνουμε μια διαφήμιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για υο φετινό καλοκαίρι, δεν είναι έτσι.

Θα συμβάλει. Θα προσπαθήσουμε. Όμως, κακά τα ψέματα, αν δεν οργανωθούμε, αν δεν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τις εναλλακτικές  προτάσεις τουρισμού, για τη γαστρονομία, για τον περιπατητικό τουρισμό, αν δεν έχουμε συνένωση δυνάμεων, όπως στις εκθέσεις που πηγαίνουμε να έρχονται και οι ιδιώτες επιχειρηματίες, να συνεννοούνται οι περιοχές μεταξύ τους και με κεντρικό άξονα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, να μπορούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικά πακέτα που θα είναι προς πώληση για τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators που θα συνειδητοποιήσουν ότι το αεροδρόμιο αφορά μισό εκατομμύριο πολίτες στη Θεσσαλία και αν δούμε μαζί τη Στερεά Ελλάδα και την Πιερία 700 με 800 χιλιάδες πληθυσμό.

Είναι αρκετά σύνθετα τα πράγματα και πρέπει όλοι μας σιγά-σιγά να αντιληφθούμε ότι η ισχύς είναι εν τη ενώσει και πρέπει να πραγματικά να κάνουμε μια προτεραιοποίηση στα βήματα που θα κάνουμε και συγκεκριμένες δράσεις που έχουν να κάνουνε με την εγχώρια τουριστική μας αγορά.

Ερώτηση: Συμπερασματικά, επομένως, είναι σημαντικό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εισέλθει στην ομάδα των «δυναμικών» Περιφερειών της χώρας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της, με έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα, και με γνώμονα το τρίπτυχο «Διαβούλευση-Συνεργασία-Αποτελεσματικότητα»;

Απάντηση: Είναι ένα συμπέρασμα αλλά θέλω να βάλω μια υποσημείωση. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλία δεν παύει να είναι η Περιφέρεια που συμβάλει μόλις στο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην τουριστική βιομηχανία.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μικρό μέγεθος του τουριστικού μας προϊόντος.

Έχουμε, όμως, πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Αν, με στρατηγικό σχεδιασμό, κυρίως με σύνθεση, με συνένωση δυνάμεων, μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε πολλά πράγματα περισσότερα.

Η Καρδίτσα, λόγου χάρη, είναι ένας τόπος που είναι για 12 μήνες το χρόνο τουριστικός προορισμός.

Άρα, πρέπει να προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Πρέπει στα τριήμερα που υπάρχουν, οι Έλληνες επισκέπτες να την επιλέγουν τη λίμνη Πλαστήρα και όλα τα όμορφα μέρη που υπάρχουν στην περιοχή, όπως και το Σμόκοβο, τις ιαματικές περιοχές.

Πρέπει να κάνουμε όλα γνωστά. Πρέπει να τα βοηθήσουμε όλα. Πρέπει να κάνουμε και επενδύσεις επί του θέματος. Και συντονισμός και οργάνωση και ιδέες από τους φορείς.

Στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής που συζητήσαμε πριν από έναν μήνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θέσαμε δυο εμβληματικές προτάσεις που αφορούν το Βόλο και τη Λάρισα.

Είναι, ας πούμε, το τελεφερίκ της Μακρυνίτσας και είναι το Θεματικό Πάρκο, και η Αγροδιατροφή που εμπλέκεται με αυτό, των Ολύμπιων Θεών στη Λάρισα.

Αυτές είναι πρωτοβουλίες που μπορούν  να φέρουν τουριστικές ροές είτε Ελλήνων είτε ξένων τουριστών.

Πρέπει να βρούμε κάτι αντίστοιχο και για την περιοχή σας και πρέπει, μέσα από αυτή τη διαβούλευση, να οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Δαναλάτος στο Ηχόραμα 100,8: Το βαμβάκι δεν μπορεί να φύγει από τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Sketch Up Party, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST