Ειδήσεις

Τρία παιδιά κάθε χρόνο στην Καρδίτσα νοσούν από παιδικό καρκίνο – Η εκπρόσωπος της Φλόγας Δώρα Ξηντάρα-Γαρίτου στο Ηχόραμα 100,8


Από το 1982 φωτίζει και ζεσταίνει τα παιδιά με καρκίνο όλης της χώρας. Συμπαραστέκεται στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Ο λόγος για τη Φλόγα, τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, γι ΄ αυτή τη φλόγα που καίει άσβεστη και θα συνεχίσει να καίει, με την ίδια δύναμη, όσο υπάρχουν παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Η εκπρόσωπος του Παραρτήματος Καρδίτσας της Φλόγας Δώρα Ξηντάρα-Γαρίτου μίλησε, την Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο  που επιτελείται.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Ξηντάρα-Γαρίτου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: 42 χρόνια αγάπης δίχως όρους κ. Ξηντάρα για τη Φλόγα; Μιλήστε μας για την αποστολή της και τους σκοπούς της.

Απάντηση: Η Φλόγα είναι ένας Σύλλογος Γονέων παιδιών με καρκίνο. Έχει 42 χρόνια που λειτουργεί, όπως είπατε, αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, όλες τις οικογένειες με καρκίνο στην Αθήνα, στους ξενώνες όπου τους φιλοξενεί δωρεάν και παρέχει οικονομική βοήθεια στις ασθενέστερες οικογένειες.

Η Φλόγα δεν είναι μόνο η φιλοξενία, η μεγάλη αγκαλιά που απλώνει και ξεκουράζει τους γονείς, τους εμψυχώνει γιατί υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, όπως κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι.

Έχει και παρουσία μέσα στα Νοσοκομεία, όπως το Παίδων, γιατί οι ξενώνες μας είναι δίπλα στο Παίδων και δίπλα στο Ογκολογικό «Ελπίδα».

Με πρωτοβουλία της Φλόγας, οι γιατροί ζήτησαν να αλλαχτούν τα διαγνωστικά μηχανήματα τα τελευταία δέκα χρόνια. Η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε. Ήταν παλιά, 25 χρόνων μηχανήματα. Όπως ο αξονικός.

Η Φλόγα πήρε τον καινούργιο αξονικό πριν από δέκα χρόνια. Φέτος, έδωσε 400.000 ευρώ για να τον αναβαθμίσει. Πήρε τον μαγνήτη ο οποίος είναι τελευταίας τεχνολογίας και από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Έκανε το ακτινοθεραπευτικό όπου και εκεί είναι τελευταίας τεχνολογίας και με στοχευμένη ακτινοβολία για τα παιδιά ώστε να μην γίνονται βλάβες με τις θεραπείες.

Η Φλόγα έχει αλλάξει πάρα πολλά. Ό,τιδήποτε ζητάνε οι γιατροί, απευθύνονται στη Φλόγα γιατί ανταποκρινόμαστε γρήγορα. Άλλαξαν πάρα πολλά.

Πέρυσι, οι νευροχειρούργοι θέλανε ένα μηχάνημα και αλλάχτηκε και αυτό με κόστος 95.000 ευρώ. Στο Καρδιολογικό. Δεν είναι μόνο στα ογκολογικά περιστατικά. Το Νοσοκομείο Παίδων είναι για όλα τα παιδιά. Από εκεί περνούν όλα τα παιδιά, ασχέτως αν έχουν καρκίνο ή όχι. Οπότε, στα πιο βασικά, όλα είναι τελευταίας τεχνολογίας.

Αυτά τα χρήματα είναι του κόσμου. Δεν ξοδεύονται ούτε σε μισθούς οπότε σε τίποτα.

Η Φλόγα έχει 25 με 27 Παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Αποτελείται από γονείς. Δεν αμείβεται κανένας. Τα κάνουμε όλα εθελοντικά. Και οι εθελοντές που πλαισιώνουν αυτά τα Παραρτήματα, άσχετα από το εάν είναι γονείς ή έχουν περάσει κάτι, βοηθάνε πάρα πολύ.

Εδώ στην Καρδίτσα έχουμε εθελοντές οι οποίοι αριθμούν πάνω από 300 άτομα και είναι πολύ θερμοί υποστηρικτές. Κάνουνε υπέροχα πράγματα που τα βγάζουμε με πολύ καμάρι στα μπαζάρ που γίνονται.

Όπως το πασχαλινό μπαζάρ που τελείωσε την Κυριακή των Βαϊων αλλά συνεχίζεται στα γραφεία της Φλόγας, Μπαϊρακτάρη 1, στην πλατεία Στρατολογίας, στο κτίριο της παλιάς Στρατολογίας όπου στεγαζόμαστε. Μας το έχει παραχωρήσει ο Στρατός δωρεάν.

Εκεί θα βρείτε πάρα πολύ ωραία και γουστόζικα δωράκια., Εκτός από τις λαμπάδες που είναι γύρω στα 300 σχέδια. Υπάρχουν βραχιολάκια για δώρα, σαπουνάκια αρωματικά, πολύ ωραίους σταυρούς, στεφανάκια και πολλά χειροτεχνήματα.

Ερώτηση: Πως μπορεί να βοηθήσει κάποιος εθελοντικά; Πόσο σημαντική είναι η δωρεά μυελού των οστών;

Απάντηση:  Είναι πολύ σημαντική. Η Φλόγα στηρίζει, σε συνεργασία με το «Χαρίζω Ζωή» και το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Φλόγα, κάθε χρόνο, δίνει ένα πολύ μεγάλο ποσό προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα δείγματα μυελού των οστών και να φύγουν για την Παγκόσμια Τράπεζα στην οποία απευθύνονται όλοι οι γιατροί, από όλο τον κόσμο, για να βρουν δότη συμβατό.

Πάντα, κάθε χρόνο, θα ταυτοποιήσουμε πολλά δείγματα. Και πριν από δύο χρόνια κάναμε μια δράση εδώ στην Καρδίτσα όπου πλήρωσε η Φλόγα, γιατί είχαμε και ένα δικό μας περιστατικό, γύρω στις 25.000 ευρώ εκείνη τη χρονιά και έδωσε ξανά γιατί, είπαμε, ότι η Καρδίτσα είναι πολύ δυναμική, ο κόσμος στηρίζει. Κάναμε μια υπέρβαση για το δικό μας παιδί και όλα καλά, βρέθηκε δότης, ταυτοποιήθηκαν τα δείγματα.

Ερώτηση: Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να βοηθήσει κάποιος το έργο της Φλόγας;

Απάντηση: Το ξέρουν οι περισσότεροι εδώ στην πόλη, στα χωριά λίγο υπάρχει μια υστέρηση,

Με κάποιες δωρεές. Εμείς, πέρα από αυτά τα δύο μπαζάρ, που έχουμε Πάσχα και Χριστούγεννα, και κάποιες εκδηλώσεις που γίνονται από ποδοσφαιρικές ομάδες, ή κάποιοι ευαισθητοποιημένοι που λένε ότι ΄΄αντί στεφάνων, θέλουμε τον κουμπαρά της Φλόγας΄΄, ή το e-shop που είναι από τα κεντρικά και μπορείτε να παραγγείλετε ό,τι θέλετε, και εδώ στην  Καρδίτσα έχουν σχεδόν όλα τα πράγματα του e-shop.

Ερώτηση: Πόσο σημαντικό είναι η κοινωνία να έχει σωστή ενημέρωση ώστε να αναδειχτούν οι πραγματικές ανάγκες στη μάχη για την καταπολέμηση της ασθένειας αλλά και να διαλυθούν οι διάφορες προκαταλήψεις; Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί και αυτό πρέπει να τονιστεί.

Απάντηση: Μπορεί να ιαθεί. Φυσικά. Δεν είναι ανίατος. Εγώ το 2016 που ανέλαβα, οι γιατροί μας έλεγαν τρία στα πέντε παιδιά γίνονται καλά.

Πλέον, λέμε ότι τέσσερα στα πέντε παιδιά γίνονται καλά αλλά οδεύουμε, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, για το πέντε στα πέντε παιδιά να γίνονται καλά.

Η Φλόγα έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα και θα το συνεχίσουμε με νύχια και με δόντια.

Δόθηκαν 500.000 ευρώ για να μπούμε στη Διεθνή Ομάδα Ογκολόγων που είναι μια υποχρέωση πάλι του κράτους.

Όλα τα προηγμένα κράτη είναι στη Διεθνή Ομάδα Ογκολόγων. Τι σημαίνει αυτό.

Σημαίνει ότι έχουμε θεραπείες προηγμένες. Γίνονται στα προηγμένα κράτη που έχει πιο καλή περίθαλψη για τα παιδιά.

Πριν από δυο-τρία χρόνια γίνονταν ένα φάρμακο για όλους τους καρκίνους. Γι ΄ αυτό και δεν είχαμε επιτυχία.

Τώρα, δικοί μας ογκολόγοι είναι σε αυτή την ομάδα. Γι ΄ αυτό δόθηκαν αυτά τα χρήματα. Και σε βάθος πενταετίας θα δοθούν άλλες 500.000 ευρώ. Αλλά αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με νύχια και με δόντια γιατί εμείς θέλουμε να γίνονται καλά τα παιδιά.

Οι ξενώνες φυσικά και θα υπάρχουν αλλά έχουμε πρωταρχικό στόχο να γίνονται τα παιδιά καλά.

Θα το συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα. Γιατί το κάθε παιδί παίρνει τη θεραπεία που είναι γι ΄ αυτό, για τη νόσο αυτή. Δεν είναι όλοι οι καρκίνοι ίδιοι.

Και έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. κάθε χρόνο καλούμαστε όλοι οι εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα και μας δίνουν λογαριασμό οι γιατροί. Γιατί οι γιατροί αγαπάνε πάρα πολύ τη Φλόγα γιατί και η Φλόγα αγαπάει τους γιατρούς, τους δίνει εφόδια να παλέψουμε για τους ασθενείς τους.

Οπότε, μας ενημέρωσαν και μας μίλησαν για την πρόοδο. Η πρόοδος φάνηκε από τους πρώτους μήνες στα παιδιά. Είναι πολύ μεγάλη. Και μας λένε ότι οδεύουμε στο να έχουμε πέντε στα πέντε παιδιά να γίνονται καλά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Ερώτηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία αναφορικά με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας; Υπάρχει αύξηση ή μείωση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια;

Απάντηση: Εμείς εδώ στην Καρδίτσα, κάθε χρόνο έχουμε τρία παιδιά τα οποία τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Σε όλη την Ελλάδα είναι γύρω στα 300 παιδιά κατά μέσο όροι. Οι μελέτες των γιατρών που μας ενημερώνουν, αυτό λένε.

Γύρω στα 300 παιδιά κάθε χρόνο, κρούσματα.

Ερώτηση: Ο επίλογος δικός σας κ. Ξηντάρα. Ποιό μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε όσους μας ακούνε;

Απάντηση: Θέλουμε ανθρώπους να μας στηρίζουν. Δίνουμε πολύ ενέργεια στη Φλόγα. Είμαστε γονείς, Θέλουμε λίγο να σας έχουμε κοντά μας, δίπλα μας, και μόνο έτσι που μας χτυπάει την πλάτη ο κόσμος και μας λέει ΄΄μπράβο σας΄΄, ΄΄συνεχίστε΄΄, ΄΄είμαστε εδώ΄΄, αυτό, αυτή η αναγνώριση, μας αρκεί.

Θέλουμε να νιώθουμε δίπλα τον κόσμο για να παλεύουμε. Μας δίνει δύναμη.

Κάποιες εκδηλώσεις, μικρές ή μεγάλες, που διαδίδουμε για τη Φλόγα, μας εμψυχώνουν πολύ.

Γιατί νιώθουμε τον κόσμο δίπλα μας.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Φιλανθρωπική γιορτή αγάπης από τα κατηχητικά της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023