XΡ. TΕΓΟΣ: ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , για τα οικονομικά της ΔETAK


Ο Ισολογισμός τα λέει όλα.

Ερ.: Θα ξεκινήσουμε πρώτα με τα οικονομικά της ΔΕΤΑΚ και στη συνέχεια με την καθαριότητα στον Δήμο Καρδίτσας. Από την εμπειρία που έχετε, μπορείτε να διαβάσετε πολύ καλά έναν ισολογισμό. Έχουμε λοιπόν τον ισολογισμό της ΔΕΤΑΚ η οποία ερμηνεύεται διαφορετικά από δύο ανθρώπους, που είναι «μέσα στα πράγματα». Από τη μία ο κ. Ξυδιάς αναφέρει ότι έχει κάνει τρομερή βελτίωση στα οικονομικά της ΔΕΤΑΚ και από την άλλη εσείς τον ερμηνεύετε εντελώς αντίθετα. Γιατί λοιπόν υπάρχει τέτοια απόκλιση;

Χρ. Τέγος: Το πρώτο που θέλω να πω είναι να δείτε τη διαφορετική αντίληψη που κινούνται τα πράγματα τώρα στον Δήμο σε σχέση με τον παρελθόν. Πρόεδροι στη ΔΕΤΑΚ υπήρξαν οι κ.κ. Αγγέλης, Κωστής και Σιακάρας. Ήταν άνθρωποι χαμηλών τόνων, κοιτούσαν να προωθήσουν το έργο της Δημοτικής Επιχείρησης, δεν επιδίωκαν την προβολή τους και τον θόρυβο γύρω από τη δουλειά που έκαναν και βεβαίως δεν ξεχνούσαν ποτέ όλοι τους ότι αν λειτουργεί η ΔΕΤΑΚ οφείλεται στο ότι παίρνει ζεστό χρήμα από τα ταμεία του Δήμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επιλογή για τις δημοτικές επιχειρήσεις για να είναι βιώσιμες είναι το δημοτικό ταμείο να τους τροφοδοτεί με πάρα πολλά χρήματα. H συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάνει το 80-85% του συνόλου της διαχείρισης που κάνει. Και ουσιαστικά με τα δημοτικά χρήματα γίνεται η πολιτική των δημοτικών επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη ΔΕΤΑΚ και σήμερα που μιλάμε. Αυτό το πράγμα ο κ. Ξυδιάς το ξεχνάει. Θέλει να το ξεχνάει. Προσπαθεί να το παραβλέψει. Αν και είναι ουσιώδες. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω, και κάνει πολύ θόρυβο για το τίποτα. Και όχι μόνο αυτό αλλά και με μεγάλη ιδιοτέλεια. Αξιοποιεί το χώρο της ΔΕΤΑΚ για προσωπικό όφελος. Του το έχω πει επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχω στοιχεία γι’ αυτό που λέω και βέβαια ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει γύρω από αυτό. Πάμε τώρα στην ουσία των πραγμάτων, περί των οικονομικών. Λόγω της ιδιότητάς σας, αφού διαχειρίζεστε επιχείρηση, δημοσιεύετε ισολογισμούς και μπορείτε να τους διαβάσετε. Μάλλον ο κ. Ξυδιάς αγνοεί να μελετήσει έναν ισολογισμό. Αδυνατεί. Οι γνώσεις του είναι τόσο περιορισμένες που δεν του επιτρέπουν να κάνει μια στοιχειώδης ανάγνωση των αριθμητικών δεδομένων και προσπαθεί να περιορίσει τη δραστηριότητα μιας επιχείρησης αποκλειστικά και μόνο σε εκμεταλλεύσεις του σινεμά και του Παυσιλύπου. Ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΔΕΤΑΚ είναι αρκετά μεγαλύτερο. Είναι υπερπολλαπλάσιο. Και εκεί επειδή υπάρχει μια μικρή αριθμητική λογιστική βελτίωση, διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, εκεί προσπαθεί να οικοδομήσει τη λογική ότι νοικοκύρεψε τη ΔΕΤΑΚ. Εξακολουθεί η ΔΕΤΑΚ να παίρνει ζεστό χρήμα από το ταμείο του Δήμου για να μπορεί να λειτουργήσει και πάνω απ’ όλα ο ισολογισμός του 2007 απέδειξε ότι ο κ. Ξυδιάς έκανε το ακατόρθωτο. Επιδείνωσε όλους τους δείκτες της ΔΕΤΑΚ. Τον προκαλέσαμε λοιπόν για δεύτερη φορά, το κάνω σήμερα για τρίτη φορά, τον καλούμε λοιπόν να μας πει: βελτίωσε ή όχι τις ζημιές; Είχε δηλαδή κέρδη ή ζημιές η επιχείρηση; Σε μας, το 2006 έκλεισε, για λογιστικούς αν θέλετε λόγους, με κέρδη. Στη θητεία του, ο πρώτος ισολογισμός κλείνει με μεγάλες ζημιές. Αύξησε τις υποχρεώσεις, αύξησε τους δανεισμούς, αύξησε τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ. Aυτά φαίνονται στον ισολογισμό.

Ερ.: Να κάνω μια μικρή παρένθεση και να πω πως στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ξυδιάς είπε ότι το 2006 ήταν ζημιογόνο κατά 426.000 ευρώ, ενώ το 2007 ήταν κατά 238.000 ευρώ.

Χρ. Τέγος: Δεν έχω μαζί μου τον ισολογισμό τώρα, αλλά κάτω κάτω τα λέει όλα καθαρά. Ζημιές και κέρδη. Στα κέρδη έχει +200.000 ευρώ το 2006 από εμάς και στις ζημιές έχει -249.000 ευρώ το 2007 από τον κ. Ξυδιά. Είναι όλα καθαρά. Μιας και βρήκαμε τον ισολογισμό, που άλλωστε είχε δημοσιευθεί και στη δική σας εφημερίδα, να πω ότι ο κ. Ξυδιάς επιλεκτικά παίρνει ένα από τα στοιχεία του ισολογισμού το οποίο φαινομενικά τον ευνοεί και προσπαθεί μόνο σε αυτό το στοιχείο να οικοδομήσει την επιχειρηματολογία του. Παραβλέπει τις υποχρεώσεις, τους δανεισμούς, τις οφειλές σε προμηθευτές, τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης κλπ και επιλέγει έναν συγκεκριμένο τομέα, τις εκμεταλλεύσεις. Και όταν λέμε εκμεταλλεύσεις εννοούμε το Δημοτικό Κινηματοθέατρο, το θερινό σινεμά και το Παυσίλυπο και παρουσιάζει ότι κάνει βελτίωση της διαχείρισης των ζημιών του 2007 σε σχέση με το 2006 κατά 188.000 ευρώ περίπου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι χειροτέρεψε τη θέση της επιχείρησης κατά 52.000 ευρώ και αυτό αποδεικνύεται ως εξής: Αποδεικνύεται από το γεγονός το οποίο δεν μπορεί να φανεί στον ισολογισμό ότι η ΔΕΤΑΚ το 2007 σε σχέση με το 2006 έπρεπε να βελτιώσει τα αποτελέσματά της αφού έλαβε για τρεις λόγους: Ο πρώτος είναι ότι έλαβε 134.000 ευρώ περισσότερα χρήματα από το ταμείο του Δήμου σε σχέση με το 2006. Άρα είχε αύξηση των εσόδων της. Δεύτερον: Έξι υπάλληλοι που κοστολογούνταν σε βάρος της ΔΕΤΑΚ λόγω της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και του 164 Προεδρικού Διατάγματος έφυγε το προσωπικό αυτό από τη δημοτική επιχείρηση και μεταφέρθηκε στο Δήμο. Και εξακολουθούσε το προσωπικό αυτό να προσφέρει εργασίες στη ΔΕΤΑΚ. Με αποτέλεσμα, ενώ στη χρήση του 2006 το προσωπικό επιβάρυνε οικονομικά τη μισθοδοσία της ΔΕΤΑΚ, το 2007 δεν το επιβάρυνε. Ποιο ήταν το όφελος απ’ αυτή την κίνηση για τη μείωση των εξόδων; Ήταν 76.000 ευρώ γι’ αυτά τα 6 άτομα συνολικά. Και τρίτον: Ο κ. Ξυδιάς έκλεισε το θεατρικό εργαστήρι το οποίο κάθε χρόνο κοστολογούνταν περί τις 20.000 ευρώ. Μείωσε δηλαδή μια πολιτιστική δραστηριότητα η οποία αναπτύσσονταν στην πόλη μας. Με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι υπήρχαν περισσότερες ζημιές ενώ στην πράξη, με τα τρία στοιχεία που προανέφερα έχουμε περαιτέρω επιβάρυνση. Και αυτό το στοιχείο που πάει να επικαλεστεί που είναι μέρος του μέρους του συνολικού ισολογισμού πάλι δε τον εξυπηρετεί και δεν τον ευνοεί.

Ερ.: Να κοιτάξουμε και τον υπόλοιπο ισολογισμό. Τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΤΑΚ από τη χρήση του 2006 που ήταν χρήση της δικής σας θητείας, με τη χρήση του 2007, τι βλέπουμε εκεί;

Χρ. Τέγος: Δεν χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να αναλύσει τα αποτελέσματα αυτά. Αξίζει όμως να συγκρίνουμε τη χρήση του 2006 με το νοικοκύρεμα που επικαλείται ο κ. Ξυδιάς με τον κ. Βερίλλη. Τέσσερις παρατηρήσεις γύρω απ’ αυτό: α) Υπάρχει ζημία αυτή τη φορά σε σχέση με τα κέρδη που υπήρχαν το 2006. β) Το ταμείο μειώθηκε κατά 123.000 ευρώ και ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 329.000 ευρώ. Ενώ κανείς θα περίμενε να μειωθούν αντίστοιχα οι οφειλές σε προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία κάτι που τελικά δεν έγινε. Που άραγε πήγαν τα χρήματα και ο οργανισμός που έγινε για να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της ΔΕΤΑΚ. Η ΔΕΤΑΚ χρωστάει 463.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2006. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα.

Ερ.: Αυτό το ποσό ξέρουμε που έχει πάει;

Χρ. Τέγος: Το ποσό αυτό έχει πάει σε πολλές και μεγάλες -πραγματικές- υποχρεώσεις που έχει η ΔΕΤΑΚ σε σχέση με εξυπηρετήσεις που κάνει για το Δήμο. Υπάρχει προσωπικό δηλαδή που δουλεύει στο Δήμο αλλά πληρώνεται από τη ΔΕΤΑΚ. Είναι μια κληρονομιά που και εγώ παρέλαβα πριν από πολλά χρόνια και που πρόκειται να λυθεί τώρα με τη διευθέτηση του προσωπικού βάσει του Νέου Κώδικα. Μετά δηλαδή την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο βέβαια που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μια λογική από τον κ. Ξυδιά -που έλεγε κατά κόρον- ότι θα παραδώσει μια επιχείρηση που δεν θα έχει προβλήματα. Η επιχείρηση εξακολουθεί να έχει μεγάλα προβλήματα και δεν φτάνει αυτό, ενώ η επιχείρηση έχει όλα αυτά τα προβλήματα τα οικονομικά που έχουν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις, αυτό το διάστημα προσλαμβάνει προσωπικό. Έχει πάρει πάνω από 15 άτομα προσωπικό. Και τίθεται το ερώτημα: Μία επιχείρηση η οποία έχει οικονομικά προβλήματα, μια επιχείρηση που υποτίθεται θέλει να εξυγιανθεί, μία επιχείρηση που λέμε πως δεν χρειάζεται προσωπικό πως ξαφνικά γίνεται ένας τόσος μεγάλος αριθμός προσλήψεων;

Ερ. Αυτό το προσωπικό ξέρετε που εργάζεται;

Χρ. Τέγος: Όχι. Δεν το ξέρουμε ακριβώς. Δεν έχουμε τα στοιχεία αυτή τη στιγμή για το που εργάζεται. Καταρχήν είναι εποχιακό προσωπικό και σε κάθε συμβούλιο της επιχείρησης το τελευταίο διάστημα έχουμε διαρκώς προσλήψεις μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Και βέβαια αυτό το προσωπικό θα επιβαρύνει οπωσδήποτε και τα οικονομικά της επιχείρησης. Θεωρώ δε το προσωπικό αυτό ότι δεν είναι απαραίτητο. Απλά ο Πρόεδρος της ΔΕΤΑΚ και ο Δήμαρχος λειτουργούν ρουσφετολογικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και βέβαια ο κ. Ξυδιάς δεν μπορεί να μιλά για νοικοκύρεμα και να μιλά για χρέη που έχει η επιχείρηση και ο ίδιος να χρωστά στην επιχείρηση μέσω του Συλλόγου τον οποίο διοικεί. Στον ισολογισμό που έγινε και στην έκθεση των ορκωτών θέλω να πω πως αναφέρεται ονομαστικά ο Σύλλογος στον οποίο προεδρεύει ο κ. Ξυδιάς και ο οποίος αφειδώς χρηματοδοτείται από τον Δήμο Καρδίτσας με πολλούς και διάφορους τρόπους, πότε άμεσους και πότε έμμεσους, και έχει μια οφειλή που ξεπερνά τις 8.000 ευρώ. Δηλαδή ο Λαογραφικός Όμιλος Μενελαΐς χρωστά στη ΔΕΤΑΚ 8.264 ευρώ τα οποία και δεν δίνει. Και θα σας πω κάτι, που μου έκανε εντύπωση από την έκθεση των ορκωτών λογιστών: Έστειλαν οι ορκωτοί μία επιστολή προς τους οφειλέτες (14 τον αριθμό) και τους ρωτούν αν πράγματι χρωστούν αυτά τα χρήματα στη ΔΕΤΑΚ. Απάντησε μόνο το Δημοτικό Ωδείο που όφειλε το ποσό των 1280 ευρώ, από τους 14. Ο κ. Ξυδιάς ως Πρόεδρος του Συλλόγου Μενελαΐς δεν απάντησε στον ορκωτό τον οποίο ο ίδιος όρισε να κάνει έλεγχο στα οικονομικά αν και κατά πόσο οφείλει τα 8.000 ευρώ. Περιμένει λοιπόν να απαντήσουν οι άλλοι αν χρωστούν στην επιχείρηση την οποία διευθύνει όταν ο ίδιος που είναι πρόεδρος σε έναν σύλλογο δεν στέλνει απαντητική επιστολή στον άλλο φορέα στον οποίο επίσης είναι πρόεδρος, αν πράγματι οφείλει αυτά τα λεφτά. Αυτή είναι η νοικοκυροσύνη του κ. Ξυδιά.

Ερ.: Να περάσουμε στο Παυσίλυπο. Μας είπατε ότι ήρθε σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και δεν είχατε στα χέρια σας κάτι το οποίο να αναφέρει την  πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Χρ. Τέγος: Ο κ. Βερίλλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν μια βαθιά υποτίμηση για τη λειτουργία του Δ.Σ. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Δ.Σ. είναι απαξιωτικός. Δεν θέλουν να υπάρχει ενεργός ρόλος της αντιπολίτευσης και των άλλων δυνάμεων που συγκροτούν το Δ.Σ. για να γίνεται ένας γόνιμος και αποτελεσματικός διάλογος, σε τελική ανάλυση την πλειοψηφία την έχουν για να πάρουν κάποιες αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αναφέρατε, το Παυσίλυπο, αλλά και άλλα ζητήματα όπως τι θα γίνει με το Δ’ ΚΠΣ και με τα ζητήματα των έργων που πρέπει να προωθηθούν, ή τα ζητήματα του Κλειστού που είναι ένα σημαντικό θέμα για την πόλη και ο κ. Βερίλλης το χειρίζεται χωρίς να ενημερώνει στοιχειωδώς το Δ.Σ. Ο κ. Βερίλλης κάνει προσλήψεις στελεχικού δυναμικού που έχει δικαίωμα να το κάνει και δεν ενημερώνει το Δ.Σ. Παίρνει δηλαδή Γραφείο τύπου, παίρνει Γενικό Γραμματέα, παίρνει προσωπικό και ενώ οφείλει στοιχειωδώς να κάνει γνωστό στο Δ.Σ. ότι στελεχώνει αυτό που δικαιούται να κάνει δεν το κάνει. Στο Παυσίλυπο τώρα: Το Παυσίλυπο είναι ένας ιστορικός χώρος για την πόλη. Δεν είναι μια καφετέρια. Το Παυσίλυπο πέρασε από χέρια ιδιωτών λέει η ιστορία για μας τους μεγαλύτερους που το ξέραμε και το ζήσαμε και απεδείχθη ότι δεν το δούλεψαν σωστά. Ναυάγησε, και τότε ο Δήμος αξιοποιώντας ένα καθεστώς που υπήρχε και μπαίνοντας σε έναν αναπτυξιακό νόμο κατόρθωσε να το ανακαινίσει, να κάνει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να κάνει μια συνολική αναβάθμιση όλου του χώρου, πράσινο, παιδική χαρά, περιβάλλοντας χώρος του Παυσιλύπου με το ίδιο το αναψυκτήριο και επέλεξε να το λειτουργήσει σαν δημοτική επιχείρηση. 15 χρόνια χρησιμοποιείται σε όφελος του Δήμου και της πόλης και όλων των φορέων της πόλης και έχει να δώσει το Παυσίλυπο και δίνει καθημερινά. Είναι το σημείο αναφοράς για τους Καρδιτσιώτες. Συνεπώς η άποψή μας είναι ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει τον δημοτικό του χαρακτήρα. Και με τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για το πώς πρέπει να γίνεται η εκμετάλλευση τέτοιων χώρων και δεδομένου ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στην κοινωφελή δημοτική επιχείρηση, η άποψή μας είναι, τη διαχείρισή του να την αναλάβει ο Δήμος, ο οργανισμός δηλαδή του Δήμου, όπου θα λειτουργεί με κανόνες πάλι στη βάση του να μην είναι ζημιογόνο, όσο κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, αλλά και να επιδοτείται μερικώς από το Δήμο και πάντα να χρησιμοποιείται σε όφελος του Δήμου με σειρά εκδηλώσεων, των φορέων και των επιχειρήσεων της πόλης, έτσι ώστε να μην παραδοθεί στα χέρια κάποιων ιδιωτών οι οποίοι κατά την άποψή μου, υπάρχει κίνδυνος να μην το λειτουργήσουν σωστά ή να το λειτουργήσουν απαγορευτικά για μια σειρά φορέων της πόλης που έχουν αδυναμία να πληρώσουν το αντίστοιχο αντίτιμο για να το αξιοποιήσουν. Αυτή είναι η πρότασή μας και δυστυχώς ενάμιση χρόνο είναι γνωστή η αλλαγή που έρχεται και μέχρι 31/12 πρέπει να έχει λυθεί το ζήτημα. Αυτό οφείλεται κατά την άποψή μου, στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στα πλαίσια της πλειοψηφίας και προσπαθεί πάση θυσία ο κ. Βερίλλης να μην «σπάσει αυγά» για να λύσει έναν τέτοιο πρόβλημα. Θα αναγκαστεί να  «σπάσει αυγά».

Ερ.: Να περάσουμε στο θέμα της καθαριότητας, ένα θέμα που απασχολεί όλη την Καρδίτσα. Η Καρδίτσα βρωμάει, το γράφουμε όλοι συνεχώς. Δεν ακουγόμαστε. Όλο ακούμε ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, ο κ. Χατζοπλάκης κατηγορεί εσάς και τους υπάλλήλους που πρόσκεινται στο ΚΚΕ ότι του κάνετε αντιπολίτευση και δεν μπορεί να παράξει έργο, και τελικά που θα πάει αυτή η κατάσταση;

Χρ. Τέγος: Η καθαριότητα είναι η αντιπροσωπευτική αδυναμία συνεργασίας των διοικούντων σήμερα του Δήμου Καρδίτσας. Όταν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν έχει «καλημέρα» με τον Δήμαρχο είναι επόμενο να μη μπορεί να λειτουργήσει ένας βασικός τομέας. Η καθαριότητα όπως ξέρετε είναι η εικόνα μιας πόλης. Ο κ. Βερίλλης εμάς μας κατηγορούσε ότι έχουμε εγκαταλείψει την πόλη και την καθαριότητα. Αυτό που γίνεται σήμερα στην Καρδίτσα από πλευράς καθαριότητας δεν έχει προηγούμενο. Η εικόνα είναι πραγματικά άθλια, το σκουπίδι έχει κυριεύσει τα πάντα, η υπηρεσία έχει αποδιοργανωθεί πλήρως διότι μέσα από την υπηρεσία είδαν σκοπιμότητες πολιτικές κατά την άποψή μου, να τακτοποιήσουν ημετέρους και όχι να προωθήσουν το συμφέρον της υπηρεσίας. Το βασικό πρόβλημα επαναλαμβάνω είναι η σχέση του κ. Χατζοπλάκη με τον κ. Βερίλλη. Ο κ. Βερίλλης έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να τον υποκαταστήσει αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το ρόλο του Αντιδημάρχου Καθαριότητας. Φαίνεται και αυτός δεν κατόρθωσε να κάνει τίποτα -ίσως και από δική του ανεπάρκεια-, με αποτέλεσμα τώρα να δίνει ελπίδες σε πολλούς ότι σύντομα που θα τελειώσει η θητεία του κ. Χατζοπλάκη και θα βάλει άλλον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τότε το θέμα θα λυθεί. Η άποψή μου είναι ότι το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Εμείς έχουμε επιδείξει έργο στην καθαριότητα. Μπορώ να απαριθμήσω σημαντικές καινοτομίες. Η σημερινή διοίκηση δεν έχει κάνει κανένα έργο, μόνο βήματα προς τα πίσω. Και σήμερα που μιλάμε, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους δεν υπάρχει κάποια προοπτική, δεν λένε ότι πρόκειται – έστω σε μελετητικό επίπεδο, σε επίπεδο σχεδιασμού-, να κάνουν μια τομή στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Όλα βήματα προς τα πίσω έχουμε σαν δείγμα γραφής από την πολιτική τους. Εμείς κάναμε μηχανική αποκομιδή, ανανεώσαμε όλο το στόλο, φέραμε την ανακύκλωση, αποκαταστήσαμε το σύνολο των ανεξέλεγκτων χωματερών από τα χρήματα που πήραμε κάναμε τη διαδημοτική συνεργασία για να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τις παραλίμνιες περιοχές για να μη ρυπαίνεται η λίμνη, άρα εμείς έχουμε δείγματα γραφής. Επίσης, εντάξαμε διαδημοτικό έργο και στο «ΕΠΤΑ» και στο «Θησέα» για τον εξοπλισμό κάδων, απορριμματοφόρων πλυντηρίων κλπ, είχαμε δηλαδή απτά έργα. Θα μου πείτε: Συγκρίνονται τα 8 χρόνια με τον ενάμιση χρόνο; Όχι δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη. Όμως επειδή είμαστε λίγο πριν το μέσον της θητείας τους και επειδή διαφαίνεται που πάνε τα πράγματα, θέλω να κάνω μια πρόβλεψη: Η θητεία και στον τομέα της καθαριότητας της σημερινής διοίκησης του Δήμου θα σημειώσει παταγώδη αποτυχία όπως και σε άλλους τομείς και αυτό θα οφείλεται αφενός μεν στις πολύ κακές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους αυτοί που διοικούν το Δήμο και αφετέρου δε στην έλλειψη προγραμματισμού και καλών σχέσεων με τους εργαζόμενους. Θέλω να σας πω ότι οι εργαζόμενοι, οι επικεφαλής που υπάρχουν στην καθαριότητα «ήρθαν στα χέρια» στο αμαξοστάσιο. Το αμαξοστάσιο που εμείς το κάναμε κόσμημα, φτιάξαμε μεγάλες εγκαταστάσεις για να είναι τα απορριμματοφόρα σε στέγαστρο κλπ. Και κάτι άλλο που μας κάνει εντύπωση εδώ έχει να κάνει με τη ΔΕΤΑΚ. Στις αρμοδιότητες της νέας κοινωφελούς επιχείρησης που ετοιμάζουν βάζουν ολόκληρο τομέα περιβάλλοντος. Και ρωτώ: Πως είναι δυνατόν να υπάρχει Διεύθυνση Περιβάλλοντος που να αποτελεί ολόκληρο τομέα της δραστηριότητας του Οργανισμού του Δήμου και ταυτοχρόνως να γίνεται στην κοινωφελή επιχείρηση δραστηριότητα για το περιβάλλον. Αυτό γίνεται επειδή φαίνεται ότι το αξίωσε ο κ. Ξυδιάς να αναλάβει και αυτός τομείς περιβαλλοντικής πολιτικής. Δηλαδή κάνουν τόσο καλή δουλειά στα ζητήματα του περιβάλλοντος που θα διαχέεται και στην επιχείρηση την κοινωφελή αλλά και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος που υπάρχει ήδη στον Δήμο Καρδίτσας. Δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα και το γνωρίζουν όλοι οι Καρδιτσιώτες αυτό και δυστυχώς δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια προοπτική. Ο κ. Βερίλλης εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στην παύση που θα κάνει στον κ. Χατζοπλάκη, ο οποίος παραμένει στη θέση του, είναι τόσο προσβλητικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση του Δήμου που οποιοσδήποτε είχε μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια και μια θητεία στην αυτοδιοίκηση έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Ο κ. Χατζοπλάκης κανονικά θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Φαίνεται όμως ότι ο άτρωτος εγωισμός του και η φιλοδοξία του να διατηρεί πόστα και τα οφέλη τα οποία απολαμβάνει από τη θέση την οποία κατέχει, δεν του επιτρέπει να κάνει το αυτονόητο. Να παραιτηθεί αύριο το πρωί. Κλείνοντας να πω ότι η πόλη μας ατύχησε αυτή την τετραετία να έχει μια δημοτική αρχή η οποία υποσχέθηκε τα πάντα και δεν κάνει τίποτα. Έχουμε μαθητευόμενους μάγους στη διοίκηση του Δήμου, για όλα φταίνε οι άλλοι εκτός απ’ αυτούς, έχουν μια τρομακτική αδυναμία να προωθήσουν ένα σημαντικό έργο. Θα περάσει η θητεία τους δίχως να έχει καταγραφεί η προσπάθειά τους να ξεκινήσουν, όχι να παραδώσουν ένα έργο στην πόλη και βέβαια έχουμε τρομερό πρόβλημα απορρόφησης χρημάτων. Ο Δήμος Καρδίτσας δικαιούται σημαντικά ποσά χρημάτων σε διάφορα προγράμματα και όπως θα σας αποδείξουμε πολύ σύντομα από τον ισολογισμό του 2007 ο Δήμος Καρδίτσας απορροφάει ελάχιστα χρήματα λόγω της αδυναμίας απορρόφησης και των εξασφαλισμένων πιστώσεων. Και το μόνο που θα κάνει ο κ. Βερίλλης είναι να εγκαινιάζει το επόμενο διάστημα έργα τα οποία εμείς δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε και να παραδώσουμε. Κατά τα άλλα δικό του έργο, εκτός από κάτι πεζοδρόμια και κάτι ασφαλτοστρώσεις δεν θα μπορέσει να κάνει.

Προηγούμενο άρθρο Έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινόμενων εξέδωσε η ΕΜΥ
Επόμενο άρθρο Άμεση οικονομική ενίσχυση στους αγρότες για το πετρέλαιο