Ανακύκλωση & κομποστοποίηση στο Δήμο Καρδίτσας


  Ημερίδα για την ανακύκλωση και κομποστοποίηση

Πραγματοποιήθηκε χτες Παρασκευή 26-3-2010, και ώρα 18.30 ημερίδα για την ανακύκλωση και κομποστοποίηση, από το Δήμο Καρδίτσας – Διεύθυνση Περιβάλλοντος, παρουσία τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι μία αξιόλογη προσπάθεια του Δήμου, που συμβάλλει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την εθελοντική ενεργοποίηση των νέων του Δήμου Καρδίτσας για την προώθηση στην πράξη της ιδέας της βιώσιμης διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων μέσω της οικιακής κομποστοποίησης.  Επίσης ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η ενημέρωση των κατοίκων για την ανακύκλωση των διαφόρων υλικών και η παρακίνησή τους να συμμετάσχουν σε αυτή. Τέλος, έγινε ενημέρωση των ενδιαφερομένων και του ευρύτερου κοινού για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες απασχόλησης στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων & ανακύκλωση, καθώς και η συμβολή στην προώθηση της επιχειρηματικότητας σε αυτούς τους τομείς.

  

Χαιρετισμός του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομήνικου Βερίλλη στην ημερίδα με τίτλο «Ανακύκλωση και κομποστοποίηση στο Δήμο Καρδίτσας»

Καλωσορίζουμε τους προσκεκλημένους και όλους τους παρευρισκόμενους στη σημερινή ημερίδα, που αποτελεί την αφετηρία για ένα ακόμη μεγάλο βήμα που κάνει ο Δήμος Καρδίτσας στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Για το Δήμο Καρδίτσας, η σημερινή ημερίδα αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών και των ενεργειών που γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Να θυμίσω πως εδώ και καιρό όλα τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ, ο Δήμος Καρδίτσας πρώτος σε όλη τη Θεσσαλία ενέταξε στο ΕΣΠΑ την αποκατάσταση και του τελευταίου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου είναι αρμόδια για τη συλλογή των απορριμμάτων σε άλλους πέντε Δήμους, η ανακύκλωση συνεχώς διευρύνεται και σε νέα υλικά, ενώ προγραμματίζουμε και άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού της Καρδίτσας. Θεωρούμε βέβαια, πως για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτούνται ευρύτερες δράσεις σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο που δεν έχουν σχέση μόνο με τα απορρίμματα, αλλά με την ενέργεια και βέβαια, με τη διαχείριση των υδατικών πόρων που είναι μείζον ζήτημα για την Δυτική Θεσσαλίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρα και του Δήμου Καρδίτσας, μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός.

Μέρος αυτής της διαρκούς μας προσπάθειας, είναι και η σημερινή ημερίδα, με τη συνεργασία της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, την ΠΑΔΥΘ αλλά και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία και δυνατότητα για να προβληθεί και να αναδειχθεί η σημασία αλλά και το όφελος της κομποστοποίησης και να γίνει σταδιακά, καθημερινή συνήθεια των συνδημοτών μας. Με την εισαγωγή της κομποστοποίησης, καθίσταται σαφές πως ο κάθε δημότης από μέρος του προβλήματος, γίνεται πλέον μέρος της λύσης του.

Η κομποστοποίηση, είναι ένας πρότυπος τρόπος διαχείρισης των οικιακών οργανικών απορριμμάτων, που όμως έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και πολλαπλά οφέλη. Η κομποστοποίηση μειώνει σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, άρα συρρικνώνεται αντίστοιχα και το κόστος συλλογής, μεταφοράς και ταφής των απορριμμάτων και ταυτόχρονα, παρατείνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ. Παράλληλα, το κάθε νοικοκυριό αποκτά κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτης τάξεως λίπασμα για τη φύτευση φυτών και λουλουδιών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παριστάμενους και ειδικά τους επιστήμονες που θα αναλύσουν διεξοδικά την κομποστοποίηση ως μέθοδο οικιακής ανακύκλωσης και θα τους ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κλείνοντας θα ήθελα να καλέσω όλους τους συνδημότες μας να ενισχύσουν με την ενεργό συμμετοχή τους αυτή τη νέα προσπάθεια. Θα είναι μια διαρκής προσπάθεια, για την επιτυχία της οποίας, απαραίτητα συστατικά είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Χαιρετισμός του Αντιδημάρχου κ. Σωτήρη Αντωνίου

Σας καλωσορίζω στην σημερινή ημερίδα που  διοργανώνει ο Δήμος μας  σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία  Ανακύκλωσης  , την  ΠΑ.ΔΥ.Θ και  την Ελληνική εταιρία αξιοποίησης & ανακύκλωσης με θέμα  την «ανακύκλωση & την οικιακή κομποστοποίηση».

Στο Δήμο  Καρδίτσας  η φροντίδα για το περιβάλλον είναι μια καθημερινή υπόθεση που απαιτεί επίπονη  και συστηματική  δουλειά. Γι΄ αυτό συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ανακύκλωσης  υλικών, έχοντας στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των συμπολιτών μας , δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας.

Ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα  εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων που στοχεύει στη δραστική μείωση του όγκου  των απορριμμάτων που καταλήγουν  στους χώρους υγειονομικής ταφής των αποβλήτων .

Στην προσπάθεια αυτή, δίνουμε βάρος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών  και ιδιαίτερα των μαθητών  γι΄ αυτό σε συνεργασία πάλι με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης θα ξεκινήσουμε μετά το Πάσχα εκπαιδευτικές παρουσιάσεις που θα απευθύνονται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Στόχος μας είναι η ανακύκλωση να αναδειχθεί ως η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη περιβαλλοντικά διαχείριση των αποβλήτων.

Η προσπάθειά μας αυτή κινείται στους  εξής άξονες : 

1. Ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας

(χαρτί , αλουμίνιο  , πλαστικό ) η εναπόθεση  των οποίων γίνεται στους μπλε  κάδους ανακύκλωσης . Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι αρκετά ικανοποιητικά και η ανταπόκριση των δημοτών μας ιδιαίτερα θετική . Ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε το 50% της ανακύκλωσης των υλικών αυτών. Το πρόβλημα που υπήρχε με την ανακύκλωση των τζαμιών βαίνει προς τη λύση του και πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε την εταιρεία που θα ανακυκλώνει το συγκεκριμένο υλικό.

2. Ανακύκλωση των μπαταριών

Ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την εταιρία ΑΦΗΣ τοποθέτησε ειδικές στήλες για τη συλλογή μπαταριών σε δημόσια κτίρια και σχολεία . Οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν σε αυτές τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στις χωματερές προκαλώντας σημαντική τοξική επιβάρυνση.

3.Ανακύκλωση αποβλήτων Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού

Οι δημότες μας έχουν τη δυνατότητα να εναποθέσουν σε ειδικό κοντέινερ που τοποθετήθηκε από την εταιρία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ» και  βρίσκεται στο χώρο του δημοτικού αμαξοστασίου τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές τους συσκευές. Στόχος μας είναι η επέκταση της προσπάθειας αυτής και σε άλλους χώρους όπως αυτοί των σχολείων , με την τοποθέτηση ειδικών κάδων για τη συλλογή μικρο-ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και η τοποθέτηση κάδων για τη συλλογή λαμπτήρων που ανακυκλώνονται.

4. Οικιακή κομποστοποίηση

Σύμφωνα με στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Eνωση, πετάμε όλο και περισσότερα απορρίμματα κάθε χρόνο. Μεταξύ 1995 και 1998, η ποσότητα των σκουπιδιών που δημιουργήσαμε αυξήθηκε κατά 15%. Εάν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς παραγωγής απορριμμάτων, έως το 2020, θα πετάμε πιθανώς 45% περισσότερα σκουπίδια από το 1995.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγία (31/1999) όπου καθορίζει πως τα οργανικά στοιχεία των απορριμμάτων μας πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση χωρίς να καθορίζει τον τρόπο και τη μέθοδο της κομποστοποίησης που πρέπει να επιλεγεί.

 Η χώρα μας με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/16-12-2002) εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα.

Ως Δήμος Καρδίτσας βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εφαρμόσουμε  πιλοτικά το πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών ώστε να συμμετέχουν πρακτικά σε μια ακόμη δράση που θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και να προσεγγίσουμε τους στόχους που θέτει και η Ευρωπαϊκή Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση. Με την Οικιακή Κομποστοποίηση μπορούμε να παράγουμε φυσικό λίπασμα που δημιουργείται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών όπως ( φύλλα , κλαδιά, φρούτα , λαχανικά, υπολλείματα κουζίνας κ.λ.π) και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας.

Για το σκοπό αυτό εκτός από την σημερινή ενημέρωση  ο Δήμος μας θα διαθέσει δωρεάν 50 κάδους οικιακή κομποστοποίησης  σε δημότες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον κατόπιν αιτήσεως στο Δήμο Καρδίτσας. Η επιλογή θα γίνει με κλήρωση, αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες από 45,καθώς οι πέντε(5) θα δοθούν σήμερα ,πάλι με κλήρωση, που θα γίνει στο τέλος της ημερίδας, γι΄αυτό μείνετε ως το τέλος, έχοντας το χαρτάκι με τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα. Αν κάποιος απουσιάζει και κληρωθεί ο αριθμός του δε θα πάρει τον κάδο.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή της πόλης μας.  Τα οφέλη της ανακύκλωσης δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά αλλά οικονομικά , τεχνικά και κοινωνικά , αφού επιτυγχάνεται μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας &  πρώτων υλών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Δήμος Καρδίτσας  έχοντας υπόψη τα παραπάνω οφέλη  και με αναπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες  και τις δράσεις για την  προώθηση όλων εκείνων των ενεργειών που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες του.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές, πρώτα το Διδάκτορα Περιβαλλοντολόγο και Πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης τον κ. Φίλιππο Κυρκίτσο για την παρουσία του στη σημερινή ημερίδα, τη Μηχανικό Περιβάλλοντος κα Κάτια Μακρυνίκα, με την οποία  ουσιαστικά συμφωνήσαμε για τη συνεργασία, τον υπεύθυνο του ΚΔΑΥ Καρδίτσας, που εδρεύει στο Αρτεσιανό ,το μηχανολόγο κ.Νίκο Μπαξεβάνο  και το Μηχανικό Περιβάλλοντος της ΠΑΔΥΘ  τον κ.Δημήτρη Γιαννόπουλο.
 

Προηγούμενο άρθρο Ο εορτασμός του Κιλελέρ παίρνει αγωνιστικό χαρακτήρα
Επόμενο άρθρο Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η εθνική επέτειος