Γιατί Λίμνη Πλαστήρα


  Συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Η λίμνη Πλαστήρα, το στολίδι των Αγράφων και του νομού βρίσκεται 25 χλμ δυτικά της Καρδίτσας. Το τοπίο είναι συναρπαστικό καθώς η πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζεται από ψηλά κατάφυτα βουνά.

Η περιοχή θεωρείται “παράδεισος” για κάθε φυσιολάτρη και παρέχει την δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, για εξάσκηση σε όλων των ειδών τα αθλήματα βουνού και περιπάτους στο δάσος. Μη ξεχνάμε πως η περιοχή είναι επίσημο προπονητικό κέντρο Ποδηλασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος, μιας τεράστιας κατασκευής σε σχήμα τόξου ύψους 83 μ. και μήκους 200 μ.

Ανεβαίνοντας προς τη λίμνη μπορούμε να επισκεφθούμε τον παραδοσιακό οικισμό Άγιο Γεώργιο και τα γραφικά χωριά Πορτίτσα και Μοσχάτο.

Όλα έχουν όμορφη θέα στο θεσσαλικό κάμπο και είναι από τα αγαπημένα στέκια των Καρδιτσιωτών για βραδινό φαγητό το καλοκαίρι. Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος κινείται από τα νερά της λίμνης.

Όλα τα χωριά γύρω από τη λίμνη είναι πανέμορφα. Στο Νεοχώρι που απλώνεται σε μεγάλη έκταση και έχει την καλύτερη θέα στη λίμνη, βρίσκονται οι περισσότεροι ξενώνες, ενώ μεγαλύτερη εμπορική και βραδινή κίνηση έχουν τα Καλύβια Πεζούλας.

Αλλά γιατί εμείς προσωπικά να διαλέξουμε τη Λίμνη; Ποιες οι αποκλειστικότητες, ποια τα μέρη που χαρακτηρίζουν τον τόπο, ποιες, τέλος, οι αυθεντικές εμπειρίες που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε “Εμπειρία Λίμνης Πλαστήρα”;

Το κύριο κίνητρο να ταξιδέψει κανείς είναι να βρεθεί σε άλλο μέρος και να ξεφύγει, έστω και προσωρινά, από την ρουτίνα, τους περιορισμούς και το άγχος της καθημερινής ζωής. Ε, λοιπόν, αυτό είναι κάτι που η Λίμνη Πλαστήρα το προσφέρει με απλοχεριά. Είναι η “άγνωστη Ελλάδα”, ή η “γνωστή… Ελβετία στην Ελλάδα”.

Αν έχουμε επιθυμία να ανταλλάξουμε το γνωστό με το άγνωστο, το συνηθισμένο με το ασυνήθιστο, να δούμε διαφορετικά μέρη, να ζήσουμε σήμερα ένα παρελθόν της Ελληνικής περιφέρειας, η Λίμνη είναι εδώ.

Αν νοιώθουμε την επιθυμία να αναζητήσουμε μέρη χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, (ήλιος χωρίς καύσωνα το καλοκαίρι, τις χαμένες εποχές της Άνοιξης και του Φθινοπώρου σε όλο τους το μεγαλείο, ένα χειμώνα με άφθονο χιόνι, τζάκι, χωριάτικο λουκάνικο και κόκκινο κρασί) είτε αθλητικές εγκαταστάσεις (σπορ στη λίμνη, ορειβατικό ποδήλατο, ορειβασία, κλπ) είτε άλλα στοιχεία που συνδέονται με την αναψυχή σας, η Λίμνη Πλαστήρα έχει απ’ όλα.

Αν επιζητούμε τη χαμένη επαφή με τη φύση, η Λίμνη Πλαστήρα είναι η περιοχή με τις τέσσερις εποχές. Για 3, 5, 7 ή και 15 μέρες δημιουργικής και ψυχαγωγικής απασχόλησης.

Αν αναζητούμε αυτοβελτίωση και εξέλιξη μέσα από την ενασχόληση με διάφορα χόμπι, μέσα από σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης αλλά και ενημέρωση για συνολική αντιμετώπιση της ζωής, για εξοικείωση με το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, για ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβάλλον, η Λίμνη Πλαστήρα τα προσφέρει πλουσιοπάροχα μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες και χώρους.

 Αν απλά, θέλουμε να ξαναστήσουμε στα πόδια τους προσωπικούς στόχους, όπως η προσέγγιση των φίλων, η εξασφάλιση μιας καλής οικογενειακής ζωής, η Λίμνη Πλαστήρα είναι εδώ για τη δημιουργία ενός μοναδικού “ζεστού” περιβάλλοντος.

Μοναστήρια Εκκλησίες

Η περιοχή έχει αρκετά θρησκευτικά μνημεία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν: Η Μονή Αγίας Τριάδας στο Μορφοβούνι (1858), το ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο Μεσενικόλα (1647), ο ναός Αγίου Παντελεήμονα στην πεζούλα (16ος-18ος αιώνας) και η Μονή Α. Τριάδας στη Φυλακτή (πριν από το 1700). Πληροφορίες για εκκλησίες – ξωκλήσια θα βρείτε στις Διαδρομές.

Σημαντικότερες μονές της περιοχής είναι:

– H Μονή Αγίας Τριάδας – Σάϊκας στα νότια της λίμνης, κοντά στο Καροπλέσι. Κτίστηκε το 1540 και δεν λειτουργεί πλέον.

 – η Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Κορώνας

– η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πέτρας

– η Μονή Παναγίας Πελεκητής

Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Κορώνας

Βρίσκεται πάνω από το Μοσχάτο, σε υψόμετρο 880 μέτρων, με πανοραμική θέα προς τον κάμπο. Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Λειτουργεί με μικρό αριθμό μοναχών και πανηγυρίζει στις 4 Δεκεμβρίου.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πέτρας

Κοντά στο Λαμπερό. Κτίστηκε πιθανά το 1553 και λειτούργησε μέχρι το 1930.

Μονή Παναγίας Πελεκητής

Στην Καρίτσα, σε υψόμετρο 1400 μέτρα και αποπερατώθηκε το 1529.

Λειτουργεί μόνο στις 15 Αυγούστου, οπότε και πανηγυρίζει.

Βοτανικός κήπος

Πριν μπούμε στο Νεοχώρι, όπως ερχόμαστε από Καλύβια Πεζούλας, στρίβουμε αριστερά προς την παραλία της λίμνης και συναντάμε τα 10 στρέμματα του Κήπου, σε επαφή με τη λίμνη, με ελκυστικούς αισθητικούς και βοτανικούς συνδυασμούς όταν τα νερά ανεβαίνουν.

 Ιδρύθηκε για να συγκεντρώσει και να ταξινομήσει τα είδη της βλάστησης της περιοχής

 Λειτουργεί ως «εργαστήριο υπαίθρου»:

  Για ευαισθητοποίηση του επισκέπτη σχετικά με την έννοια της «αειφόρου», της βιώσιμης δηλαδή, ανάπτυξης.

– για ενημέρωση και εκπαίδευση ομάδων επισκεπτών για εκλαΐκευση της έννοιας του οικοτουρισμού.

  – για προετοιμασία κατανόησης από τον επισκέπτη σχετικά με τα επιβλητικά φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής.

Στον κήπο:

Θα δούμε ένα φυτό που είναι αποκλειστικότητα της περιοχής.

Επισημάνθηκε στο χωριό Μεσενικόλα και πήρε από κει το όνομά του: Centaurea mesenikolassiana

– Θα αγοράσουμε αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα

– Θα πιούμε τον καφέ και το αναψυκτικό μας

– Θα απολαύσουμε σπιτικά γλυκά του κουταλιού.

Ας τον επισκεφθούμε.

 Θα μας υποδεχθεί και θα μας ξεναγήσει η ίδια η ψυχή του κήπου, ο Κηπουρός με κεφαλαίο «Κ», ο Δημήτρης Παπαντώνης. Μπορεί να ξεχάσουμε τα ονόματα των σπάνιων φυτών, αλλά δεν θα ξεχάσουμε τον ίδιο!

 Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 10:00 έως τις 13:00 και από 17:00 έως 20:00.

Ιππασία

Οι μικροί επισκέπτες και όχι μόνο μπορούν ν’ απολαύσουν έναν περίπατο με άλογα στην περιοχή της λίμνης στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο δρόμο από Μορφοβούνι προς Κρυονέρι.

Πλάζ

Οργανωμένες πλαζ υπάρχουν δύο.

ΠΛΑΖ ΠΕΖΟΥΛΑΣ

Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της λίμνης Ν. Πλαστήρα, στα Καλύβια Πεζούλας, βρίσκεται η πλαζ Πεζούλας. Στην ήρεμη και μαγευτική ατμόσφαιρα της μπορoύμε να ψαρέψουμε, να κολυμπήσουμε στα καθαρά νερά της λίμνης, να απολαύσουμε μια βόλτα με κανό, ή να κάνουμε διάφορα σπορ, πάντα με την παραδεισένια θέα της λίμνης και των καταπράσινων βουνών. Α, και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να χάσουμε το ηλιοβασίλεμα! Τιμή εισόδου: 0. Καφετέρια, ρεστωράν, ποδήλατα θαλάσσια, ποδήλατα βουνού, βάρκες.

Από την Καρδίτσα η πιο σύντομη διαδρομή είναι: Καρδίτσα – Μητρόπολη – ευθεία από τον καινούργιο δρόμο προς Νεοχώρι μέχρι τα Καλύβια Πεζούλας. Όταν φτάσουμε στη διασταύρωση στα Καλύβια στρίβουμε αριστερά προς τη λίμνη. Στο τέλος μιας μικρής, αλλά μαγευτικής διαδομής ενός περίπου χιλιομέτρου φτάνουμε στην ΠΛΑΖ ΠΕΖΟΥΛΑΣ που λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

ΠΛΑΖ ΛΑΜΠΕΡΟΥ

Η άλλη βρίσκεται στην απέναντι όχθη, στο Λαμπερό Πραγματικά γοητευτική, καταπράσινη περιοχή δίπλα στη Λίμνη, φτιάχτηκε εκεί με μεράκι το ξύλινο ταβερνάκι της Πλαζ Λαμπερού και διαμορφώθηκε με φυσικά υλικά ο περιβάλλων χώρος, ένας μικρός παράδεισος για μεγάλους και μικρούς. Εδώ δεν χαιρόμαστε μόνο τα φαγητά ή τον καφέ μας αλλά συγχρόνως απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα της Λίμνης και της οροσειράς των Αγράφων.

Από την Καρδίτσα η πιο σύντομη διαδρομή είναι: Καρδίτσα – Μητρόπολη – Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο ΔΕΗ – Μοσχάτο – Μονή Κορώνας – ΠΛΑΖ ΛΑΜΠΕΡΟΥ. Τιμή εισόδου: 0

Και στις δύο πλαζ, φυσικά, μπορούμε να απολαύσουμε το μπάνιο μας, χωρίς να αποκλείονται πολλά άλλα μέρη που ταιριάζουν στα γούστα μας. Καλύτερα όμως να προτιμάμε τις πλαζ. Και πάντα.. Προσοχή στα βαθιά!!!

Ορειβατικό ποδήλατο

Ή ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ ή mountain bike, όπως και να το αποκαλέσουμε αποτελεί τη νέα πρόκληση για τον επισκέπτη της λίμνης. Στην περιοχή θα βρούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για ν’ απολαύσουμε τις ατέλειωτες – με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας – διαδρομές, στους δρόμους πλάι στη λίμνη, στο γεμάτο έλατα και βελανιδιές δάσος, στο βουνό όπου έμπειροι οδηγοί αναλαμβάνουν την περιήγηση του επισκέπτη.

Έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη, διαμόρφωση και σήμανση διαδρομών ορειβατικού ποδηλάτου. Το μήκος των διαδρομών είναι περίπου 35 χιλιόμετρα. Καθένας που ξέρει ποδήλατο και είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να συμμετέχει (από 10-65 χρόνων). Άνετα και ζεστά ρούχα (το χειμώνα) ένα μικρό σακίδιο και ένα παγούρι, ένα αντιανεμικό μπουφανάκι, γάντια και καπελάκι είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε. Κράνη προμηθευόμαστε από τον Δημήτρη. Μετά από μια μικρή ενημέρωση για το δρομολόγιο ξεκινάμε.

Στο δρόμο κάνουμε στάσεις για να απολαύσουμε το τοπίο, να πάρουμε φωτογραφίες και να κάνουμε πικνικ.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

(“παραπέντε”)

Πολλές κορυφές είναι ιδανικές για πτήση σε διαμορφωμένες πίστες και προσφέρονται για ένα ολοκληρωτικό αγνάντεμα της καταπράσινης φύσης, των γραφικών οικισμών και των γαλάζιων νερών της λίμνης.

Ο τοπικός σύλλογος οργανώνει πολλές εξορμήσεις (Adventure club Παλαμάς Καρδίτσας

Πηγή: www.enavotsalostilimniplastira.gr

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Απάντηση στα ψέματά τους