Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στην βαμβακοκαλλιέργεια


1. Στόχοι
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο σημερινό στάδιο πλήρους καρποφορίας και έναρξης ανοίγματος των καψών των βαμβακοφύτων.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι περισσότερες βαμβακοφυτείες αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας και της έναρξης ανοίγματος των καψών.
2.2 Το άνοιγμα των καρυδιών έχει προχωρήσει σε ποσοστό 5-15%. Οι φυτείες παρουσιάζουν αρκετά καλή εικόνα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, έχουμε προσβολές από Ιασσίδες (1-3 έντομα ανά φύλλο σε τυχαίο δείγμα).
Λίγοι αγρότες προέβησαν σε ψεκασμό. Γενικότερα δεν συστήνουμε ψεκασμούς , εκτός των περιπτώσεων που η προσβολή παρουσιάζεται αρκετά έντονη
2.3 Στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας, συνεχίζονται οι μετρήσεις ακμαίων (πεταλούδων) του πράσινου σκουληκιού. Στις περισσότερες παγίδες συλλαμβάνονται λίγες πεταλούδες, ενώ σε λίγες παγίδες συλλαμβάνονται ακόμα πολλές πεταλούδες. Σε καμία από τις περιοχές που έχουμε εγκαταστήσει παγίδες δεν παρατηρήσαμε προνύμφες (σκουλήκια) του πράσινου.
Σχετικά με το ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες είναι αρκετά μεγάλες. Δεν έχουμε διαπιστώσει προσβολές σε κάψες, που ανοίξαμε κατά την επιθεώρηση των φυτειών.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Συστήνουμε στους παραγωγούς να εξακολουθούν να ελέγχουν τακτικά τις φυτείες τους , αν και φαίνεται πως ο κίνδυνος από το πράσινο σκουλήκι μάλλον ελαχιστοποιείται , αφού οι φυτείες είναι σε στάδιο ωρίμανσης και ανοίγματος των καψών. Επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά να αποφασίζονται μόνον, όταν οι πληθυσμοί φθάσουν στα όρια επέμβασης, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις που είναι:
Πράσινο σκουλήκι:
Τέσσερις (4) ζωντανές προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου (μήκος μέχρι 1 εκατοστό) σε 100 φυτά ή 1 προνύμφη στα φυτά 1,5 μέτρου επί της γραμμής.
Ρόδινο σκουλήκι:
Πέντε ως οχτώ (5-8) προνύμφες σε 100 νεαρά καρύδια. Για τη διαπίστωση της ύπαρξης ρόδινου σκουληκιού πρέπει να γίνεται έλεγχος (άνοιγμα) των νεαρών καρυδιών (ηλικίας 2 εβδομάδων).
Ιασσίδες:
Οι νύμφες μυζούν τους χυμούς από την κάτω επιφάνεια των φύλλων προκαλώντας κιτρίνισμα και συστροφή των φύλλων. Στη συνέχεια τα φύλλα γίνονται κόκκινα και τελικά ξηραίνονται .
Μεγάλοι πληθυσμοί επιδρούν στην ανάπτυξη των φυτών και προκαλούν πτώση χτενιών και καρυδιών. Συνήθως οι προσβολές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν απαιτείται επέμβαση.
Κατώτατο όριο επέμβασης είναι 3-4 άτομα ανά φύλλο σε δείγμα 50 ώριμων φύλλων.
Αποφύλλωση:
Η χημική αποφύλλωση του βαμβακιού αποτελεί απαραίτητη επέμβαση καθότι επιταχύνει την ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών, διευκολύνει την συγκομιδή, διασφαλίζει την προστασία του συλλεγομένου βάμβακος από την ποιοτική υποβάθμιση λόγω χρωματισμού ή λερώματος των ινών και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης.
Προστατεύει την καλλιέργεια από όψιμες προσβολές εντόμων και παθογόνων και μειώνει τον πληθυσμό του πράσινου και ρόδινου σκώληκα την επόμενη άνοιξη.
Συστήνουμε αποφύλλωση των βαμβακοφυτειών με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα (αποφυλλωτικά) όταν θα έχουμε άνοιγμα των καρυδιών σε ποσοστό 60% . Ακολουθούμε , όπως πάντα, τις οδηγίες χρήσης του αποφυλλωτικού.
Μη επιτυχής αποφύλλωση έχει ως συνέπεια την ξήρανση των φύλλων και την παραμονή τους στο φυτό με αποτέλεσμα κακή ποιότητα συγκομιζομένου προϊόντος.

4. Μέτρα αντιμετώπισης – Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Φ.Π.).

4.1 Πράσινο σκουλήκι: Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να προβαίνουν σε ψεκασμό με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μόνο εάν διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών σε αριθμό πάνω από 4 ζωντανές προνύμφες (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας (ή μια προνύμφη στα φυτά 1,5 μέτρου επί της γραμμής).
Για την προστασία των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού προτείνεται η χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων.
4.2 Ρόδινο σκουλήκι: Επεμβαίνουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα μόνο όταν σε δείγμα 100 καρυδιών έχει προσβληθεί τουλάχιστον το 5%.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή επέμβασης με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα αλλά μέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισμό των περιόδων δραστηριότητας των εντόμων. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια, άνθη, καρύδια).
2. Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας, της παραγωγικότητας και οικονομικότητας αυτής, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
3. Για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι οι χημικές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται μετά τη δύση του ηλίου, καθότι αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και η αποτελεσματικότητα πολλών εντομοκτόνων.
Επί πλέον οι νυκτερινοί ψεκασμοί δεν αποτελούν κίνδυνο για τις μέλισσες, που όπως γνωρίζουμε, είναι πολύτιμοι συνεργάτες των φυτών στην διαδικασία της γονιμοποίησης.
Οι παραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.
Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο της προνύμφης.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
 Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
 Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά αναφέρονται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του ΥΠ.Α.Α. & Τροφίμων και από αυτά γίνεται η επιλογή προς χρήση.
Σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα τηλέφωνα 24413-55206 και 55243 και 24210-66525.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ