Ρεσιτάλ Πιάνου του πολυβραβευμένου πιανίστα Απόστολου Παληού


Ρεσιτάλ Πιάνου του πολυβραβευμένου πιανίστα Απόστολου Παληού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα  του Ξενοδοχείου Thessalikon Grand. Θα ερμηνεύσει έργα του καταξιωμένου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου και σε πρώτη παρουσίαση ολόκληρο το έργο ΑΡΝΗ. Ακόμη τις δεκαπέντε μικρές παραλλαγές του Νίκου Σκαλκώτα, ως τιμή στο μέγιστο των Ελλήνων συνθετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πρώτο μέρος

  • ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ  Θωμά Μπακαλάκου.
    Από τον κύκλο έργων Συμφωνικά ποιήματα.
  • ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ  Νίκου Σκαλκώτα.
  • ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ  Θωμά Μπακαλάκου.
    Μουσική νουβέλα από  τη συλλογή «Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά».

Δεύτερο μέρος

  •  ΑΡΝΗ  Θωμά Μπακαλάκου.
    Μουσική νουβέλα από  τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

Τιμή εισιτηρίου Γενική Είσοδος  7 ευρώ.

Το ρεσιτάλ   θα επαναληφθεί  στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 11 το πρωί,

με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές, ύστερα από αίτημα των διευθυντών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ρεσιτάλ διοργανώνεται  υπό την αιγίδα του δήμου Καρδίτσας, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και του Μορφωτικού και Πολιτιστικού  Συλλόγου Κυψέλης.

).

 

Ειδικότερα,

 η συνεργασία του πολυβραβευμένου  πιανίστα Απόστολου Παληού με το διακεκριμένο συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, ξεκίνησε με τη συμμετοχή του ως σολίστα στο μουσικό σύνολο  σεξτέτο, που συνέστησε ο Θωμάς Μπακαλάκος , με το οποίο παρουσίασε, για πρώτη φορά  τα πέντε έργα μουσικής δωματίου  της συλλογής ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΑΣΣΑΛΙΚΑ, μία εκ των επτά, που περιλαμβάνονται στο έργο του με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Η παρουσίαση έγινε σε τέσσερις συναυλίες στο θέατρο ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του δήμου Αθήνας και την αρωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος της  Ένωσης Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με διοργάνωση της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας  (ΕΜΣΕ)

Στο σεξτέτο συμμετείχαν και οι κορυφαίοι μουσικοί του κουαρτέτου εγχόρδων  L’anima, της  Στέλλας Τσάνη (α΄ βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (β΄ βιολί), Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Στο κλαρινέτο ήταν ο Σπύρος Μουρίκης.  Με το ίδιο σύνολο ο Θ. Μπακαλάκος θα παρουσιάσει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα μια επιλογή έργων από τις επτά συλλογές των ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Η συνεργασία με το σολίστα συνεχίστηκε με την ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών του έργου για πιάνο ΑΡΝΗ – ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ  διάρκειας 40 περίπου λεπτών, έκδοσης του δήμου Καρδίτσας.

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας του Θωμά Μπακαλάκου με το σολίστα  Απόστολο Παληό και ένας πρώτος σταθμός στους γενικότερους σχεδιασμούς των δύο καλλιτεχνών, αποτελούν τα ρεσιτάλ πιάνου στις  10 Μαΐου στην αίθουσα  του Ξενοδοχείου Thessalikon Grand. στις 11 Μαΐου τη Δευτέρα, στον ίδιο χώρο με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές και στις 23 Μαΐου  στην Αθήνα στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ στις 8.30 το βράδυ.

Το άκουσμα στο ρεσιτάλ, των δεκαπέντε  παραλλαγών για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα, θα είναι για την απόδοση τιμής, προς τον μέγιστο των Ελλήνων συνθετών.

Εξάλλου το έργο του Νίκου Σκαλκώτα  κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του Απόστολου Παληού, ενώ για το Θωμά Μπακαλάκο, ο διάσημος συνθέτης μας, αποτελεί όχι μόνο φωτεινό παράδειγμα, αλλά και αφετηρία για τη διατύπωση της δικής του μουσικής πρότασης, αποτέλεσμα της οποίας είναι και τα έργα που θα ακουστούν.  Με την πρότασή του ο Θ. Μπακαλάκος  την οποία τεκμηριώνει με τις επτά συλλογές έργων μουσικής δωματίου με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, δεν επιχειρεί να δώσει κάποιες νέες  ενορχηστρώσεις δημοτικών τραγουδιών, όπως άριστα το πέτυχε ο Ν. Σκαλκώτας.  Επιχειρεί αξιοποιώντας τα μουσικά υλικά ενός δημοτικού τραγουδιού, με την μέθοδο της δημιουργικής αφομοίωσης, να συνθέσει ένα νέο και πρωτότυπο έργο σύγχρονης ελληνικής  μουσικής δωματίου, με τον ίδιο τίτλο, που φέρει και τον ίδιο τίτλο με το αντίστοιχο δημοτικό τραγούδι που αξιοποιεί.

Εμπνεόμενος και από τη λειτουργικότητα των δημοτικών τραγουδιών στον απλό λαό, όταν τα τραγουδά ή όταν τα χορεύει, ο Θ. Μπακαλάκος  συνθέτει νέα έργα, τα οποία προφανώς έχουν έντονα και αδρά ελληνικά χαρακτηριστικά. Είναι έργα που μπορούν να επιλεγούν και να μπουν στο ρεπερτόριο, τόσο  ελληνικών μουσικών  συνόλων  λόγιας μουσικής, όσο και ξένων. Έργα που μπορούν να περάσουν και στον απλό λαό και να αποτελέσουν τη γέφυρα για να εξοικειωθεί με την σύγχρονη ελληνική τη λεγόμενη και  κλασική μουσική, για να ζήσει και αυτός υπέροχα νέα μουσικά ταξίδια, τα οποία στερήθηκε,  γιατί πολλοί από τους  κρατούντες στα μουσικά πράγματα της πατρίδας μας, με τις πράξεις τους και τις πολιτικές τους, τον καταδίκασαν και τον ανάγκασαν να αισθάνεται άνετα, μόνο ανάμεσα στις συμπληγάδες του άκρατου λαϊκισμού και του κραυγαλέου φολκλόρ, εκεί όπου και η κλασική μουσική, ελληνική και ξένη ασφυκτιούν.

Τα έργα στις ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, είναι μουσικές νουβέλες αφηγηματικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες απλών ανθρώπων. Ο συνθέτης αφηγείται φανταστικές ιστορίες ανθρώπων, μπροστά από τα μάτια των οποίων περνάει, ένας κόσμος ολόκληρος, η ζωή τους ολόκληρη, στο λίγο χρόνο που κρατάει ο χορός και το τραγούδισμα ενός δημοτικού τραγουδιού, στιγμές μεγάλης έντασης και συναισθηματικής φόρτισης.

Το έργο ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ, από τον κύκλο έργων συμφωνικά ποιήματα, είναι εμπνευσμένο από κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του ρεαλιστή πολιτικού, ο οποίος μέσα στο αρρωστημένο πολιτικό περιβάλλον  που έδρασε, φάνταζε ως δον Κιχώτης της πολιτικής. καθώς  και από εντυπώσεις του  ίδιου του συνθέτη, μέσα από τη γνωριμία του με τον άνδρα.

Το ρεσιτάλ πιάνου διοργανώνει η Αστική μη κερδοσκοπική καλλιτεχνική εταιρεία

 «ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ» 

Παπαδιαμαντοπούλου 28| 11528 | Αθήνα

Τ. +30 210 7787 484| M. +30 697 740 6272| F. +30 210 7787 401

mail to: braptis@toniko.gr website: www.toniko.gr

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Καλλιτεχνική Εταιρεία “ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ”, είναι εγγεγραμμένος φορέας στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

Προηγούμενο άρθρο «Οr (My Treasure)» στο Παυσίλυπο από την Κιν\κη Λέσχη και την Πρεσβεία του Ισραήλ
Επόμενο άρθρο Κάθε Τρίτη οι διαλέξεις για την Αυτογνωσία