Τέθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων του Δήμου Καρδίτσας στο νέο δήμαρχο Φ. Αλεξάκο


Την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας η συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον νέο Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο Φώτιο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι δύο Αντιδήμαρχοι ο κ. Γεννάδιος Γιάννης και ο κ. Σωτήρης Αντωνίου.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ταξιάρχης Απόστολος ανέφερε τα εξής:

«Κε Δήμαρχε

Σας καλωσορίζουμε στα γραφεία του Συλλόγου μας  και με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης σας ευχόμαστε καλή θητεία και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε ομόφωνα να σας θέσει υπόψη σας τα θέματα που κατά την γνώμη μας απασχολούν τους εργαζόμενους του Δήμου Καρδίτσας και όλα χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά και θα κληθείτε πολύ σύντομα να τα αντιμετωπίσετε φροντίζοντας για την επίλυσή τους.

Τα θέματα που αποτυπώνονται  στην  τρέχουσα συγκυρία είναι 2 κατηγοριών (εάν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν) . Σε αυτά που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ΄΄τοπικά΄΄ αφορούν δηλ. κυρίως θέματα του Δήμου Καρδίτσας  και ως ΄΄γενικά΄΄ , αφορούν δηλ. θέματα που συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους και γενικότερα στο Δημόσιο.

Ξεκινώντας από τα  ΄΄τοπικά΄΄ κε Δήμαρχε  έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής:

 

1)      ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Η μισθοδοσία των εργαζομένων εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα δεν καταβάλετε στις ημερομηνίες που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία, έχουμε φαινόμενα καθυστέρησης. Συνέπεια είναι ακόμα και ο μισθός να έχει φτάσει να μην είναι δεδομένος. Η καθυστέρηση είναι από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες. Για μας όλοι οι εργαζόμενοι είναι το ίδιο και απαιτούμε την καταβολή της μισθοδοσίας σε όλους. Πρέπει επίσης να σας πούμε πως λόγω αυτής της κατάστασης εμφανίζονται φαινόμενα όπου τράπεζες να χρεώνουν σε συναδέλφους μας τόκους καθυστέρησης για οφειλόμενα δάνεια που λόγω της καθυστέρησης της μισθοδοσίας δεν αποδίδονται στον σωστό χρόνο. Εκτός της γενικότερης κατάστασης υποχρηματοδότησης του Δήμου που εφαρμόζεται από την κεντρική κυβέρνηση, άλλη μια από τις αιτίες οι οποίες  οφείλεται η μη κανονική καταβολή των μισθών είναι η τραπεζική συμφωνία με τον Δήμο. Χρειάζεται άμεσα η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους του Δήμου έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο για να μην φθάνουμε κάθε μήνα στο απαράδεκτο φαινόμενο η τράπεζα να παρακρατεί την τακτική επιχορήγηση του Δήμου με αποτέλεσμα να προκαλείτε  καθυστέρηση στις αμοιβές των εργαζομένων.  Πρέπει να γνωρίζεται πως ο νόμος προβλέπει την ύπαρξη στο ταμείο των 2 μισθών.

2)      ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Έχουμε διαπιστώσει πως τόσο τα μέσα εργασίας , όσο και οι συνθήκες εργασίας είναι αυξημένης  επικινδυνότητας  π.χ. αυτοκίνητα στον τομέα της καθαριότητας, του αμαξοστασίου, της τεχνικής υπηρεσίας και πολεοδομίας. Τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων δεν χορηγούνται κανονικά σε όλα τα είδη που πρέπει . Οι  συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων αλλά και των πολιτών . Φυσικά η  ασφάλεια των εργαζομένων είναι η  σημαντικότερη όλων των άλλων. Θέλουμε να σας πούμε πως οι εργαζόμενοι παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άσκηση των καθηκόντων τους  πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

3)      ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΈΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ . Το Κέντρο Γυναικών ,Το Κέντρο  Ορίζοντες και Τα εργαστήρια Τέχνης , που επιτελούν μοναδικές για όλο τον Νομό υπηρεσίες, βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου και θα πρέπει να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργίας τους. Άμεση καταβολή της μισθοδοσίας σε όλο το προσωπικό που μέχρι σήμερα παραμένει απλήρωτο.

4)      ΔΟΠΑΚ . Έχει τεθεί και στο προηγούμενο ΔΣ του Δήμου , το θέμα της λύσης και συγχώνευσης του ΔΟΠΑΚ στον Δήμο. Θέση μας είναι η άμεση λύση και η συγχώνευση του ΔΟΠΑΚ στον Δήμο με τροποποίηση  του ΟΕΥ. Στην περίπτωση του ΔΟΠΑΚ καταθέτουμε και κάποιες λειτουργικές αδυναμίες  (απλήρωτα ενοίκια, τηλέφωνα σε κάποιες δομές ), καθώς επίσης και για την  κατάσταση της Φιλαρμονικής.

5)      ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Παρατηρείται έλλειψη προσωπικού σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες (ενδεικτικά: καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί, πρόνοια, οικονομική –διοικητική υπηρεσία, παιδικές βιβλιοθήκες) Ειδικότερα σε καθαριότητα και παιδικούς σταθμούς το πρόβλημα είναι οξυμένο , λόγω και της φύσης της εργασίας , μιας και έχει να κάνει με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Η άμεση πρόσληψη προσωπικού (με μόνιμη και σταθερή εργασία) είναι επιβεβλημένη.

6)      ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε πως κάποιοι συνάδελφοί μας διώκονται ποινικώς για αδικήματα, που τους αποδίδονται κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Σας ενημερώσαμε ότι  ο δήμος υποχρεούται στη νομική στήριξη των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτόν, ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών.

7)      Οι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται σε πολλά κτήρια και σε πολλά από αυτά καταβάλλεται ενοίκιο, για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και εξοικονόμηση χρημάτων πρέπει να γίνει προσπάθεια στο συμμάζεμα των υπηρεσιών όπου αυτό είναι δυνατόν σε ιδιόκτητα κτήρια.

8)      Οι Σχολικοί Φύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και εργάζονται σήμερα στον Δήμο με δικαστική απόφαση. Το πρωτοδικείο τους δικαίωσε και ζητάμε την στήριξη αυτών των εργαζομένων από εσάς έτσι ώστε να μην προχωρήσετε σε έφεση της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου.

 

Συνεχίζοντας στα ΄΄γενικά΄΄ σας αναφέρουμε τα εξής:

 

1)        ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ . Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα προβεί σε αποκρατικοποιήσεις φορέων και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών( καθαριότητα, νερό,………) . Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοιο σενάριο.

2)         ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ . Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει τον απαράδεκτο νόμο της αξιολόγησης-ανθρωποφαγίας. Η εφαρμογή έχει παγώσει λόγω της σχεδόν καθολικής άρνησης των εργαζομένων (σε όλο το Δημόσιο) αλλά και των αιρετών . Η κυβέρνηση με εκφοβιστικά διλήμματα προσπαθεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου. Ήμαστε αντίθετοι με την εφαρμογή του νόμου. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταδίκασε τις διατάξεις του Ν. 4250/2014 και δεν προχώρησε στην λήψη απόφασης για τον επιμερισμό των ποσοστών. Το σχέδιο της «συγκριτικής αξιολόγησης» εξυπηρετεί στο να δημιουργηθούν οι δεξαμενές υπαλλήλων από τις οποίες η κυβέρνηση θα αντλεί τις απολύσεις για να ικανοποιεί την τρόικα.

3)        ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.  Η κυβέρνηση προσπαθώντας να βρει εργαζόμενους ώστε να μπορέσει να γεμίσει την δεξαμενή των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων με άλλους 6500 υπαλλήλους (κάτι που  έχει δεσμευτεί απέναντι στην Τρόϊκα μέχρι το τέλος του χρόνου) επανεξετάζει τις συμβάσεις (των ΙΔΑΧ) προσπαθώντας εκ των υστέρων να βγάλει ΄΄ΛΑΘΟΣ΄΄ των κριτήρια με τα οποία γίνανε οι συμβάσεις. (Την ώρα μάλιστα που οι συμβάσεις και τα κριτήρια τους έχουν ελεγχθεί από όλο τον κρατικό θεσμικό μηχανισμό) Είμαστε αντίθετοι με την μεθόδευση. Για ποιόν επανέλεγχο μιλάει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης; Γι’ αυτούς που η σύμβαση τους έχει μετατραπεί με γνωμοδότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και ενέκρινε το ίδιο το Α.Σ.Ε.Π.;

4)        ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Όμοια με τα ανωτέρω και έχοντας υπόψη ότι οι δεσμεύσεις απέναντι στην ΤΡΟΪΚΑ έχουν ημερομηνία εκτέλεσης, η κυβέρνηση μπορεί να προβεί (όπως επανειλημμένα το έχει κάνει π.χ. με τους σχολικούς φύλακες , την δημοτική αστυνομία, του καθηγητές και  άλλους φορείς) σε απευθείας απολύσεις υπαλλήλων ή καταργήσεις φορέων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με όλο το ανωτέρω γεγονός. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σταθούν απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να εφαρμόσουν με προσχηματικούς λόγους και αστεία επιχειρήματα την πολιτική των μνημονίων που θέλει νέες «θυσίες» Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Κε Δήμαρχε θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις θέσεις σας για όλα τα παραπάνω θέματα που σας θέσαμε και είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε από την θέση του συνδικαλιστικού μας οργάνου στην μεγάλη προσπάθεια που θα χρειαστεί για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.

Πιστεύουμε πως σε διάστημα 2 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων σας θα είστε σε θέση να μας απαντήσετε στα ζητήματα που σας θέσαμε.

Επίσης θεωρούμε δεδομένο πως η πόρτα του γραφείου σας θα είναι ανοικτή και όσες φορές χρειαστεί θα μπορούμε να την διαβαίνουμε για την καλύτερη συνεργασία μας.»

Στη συνέχεια ακολούθησε μια επικοδομητική συζήτηση με τα μέλη του Δ.Σ. και τους εκπροσώπους της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ο νέος Δήμαρχος κ. Αλεξάκος τόνισε πως «Αναλαμβάνει την Διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας σε μια δύσκολη περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στον Δήμο Καρδίτσας, συνεχώς ενημερώνεται για όλα τα θέματα.»

Για τα μεγάλα θέματα όπως αυτά τέθηκαν από το Δ.Σ. τόνισε: «Είμαι κατά της ιδιωτικοποίησης  υπηρεσιών του Δήμου, επιθυμώ ένα δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης και όχι αυτό που προβλέπεται στον νόμο 4250/2014, σ’ ένα σύστημα που δεν θα είναι συνδεδεμένο με απολύσεις προσωπικού. Η νέα Δημοτική Αρχή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή της μισθοδοσίας σε όλο το προσωπικό, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο θέμα των εσόδων και των δαπανών και στην εξυπηρέτηση του χρέους. Είμαι υπέρ της συνέχισης των προνοιακών δομών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και σε σχέση με τις ελλείψεις σε προσωπικό οι προσλήψεις πρέπει να επιτραπούν για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου»

Στο τέλος είπε πως   η πόρτα του γραφείου του θα είναι ανοιχτή για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία με τον Σύλλογο.

 

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ                             ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα του Ν. Καρδίτσας συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους δράσεις
Επόμενο άρθρο Χειροπέδες σε 9 άτομα για υπαίθριο εμπόριο και επαιτεία