«Δημοτικό κινηματοθέατρο Καρδίτσας»


    Ασχολούμαι  πολλά χρόνια με τα πολιτιστικά θέματα στην πόλη μας, σε όλη την Ελλάδα και Ευρώπη. Νομίζω, λοιπόν, ότι έχω το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράσω τη γνώμη μου για την τύχη του Κινηματοθέατρου Καρδίτσας.

   Διαβάζω στον ημερήσιο Τύπο της πόλης μας ότι ο Δήμος Καρδίτσας σκοπεύει να παραχωρήσει το Κινηματοθέατρο σε ιδιώτη για εκμετάλλευση και ότι ο Δήμος θα εισπράττει 40.000 έως 50.000 ευρώ το χρόνο.

   Δεν συμφωνώ με την απόφαση αυτή του Δήμου, ούτε και οι αρχαίοι μας πρόγονοι θα συμφωνούσαν, αφού, όπως είναι γνωστό, και στις πόλεις και στα χωριά τους, πρώτα έκτιζαν το ναό και έπειτα το θέατρο, δίνοντας σημασία στον πολιτισμό.

   Τα 40.000 ή 50.000 ευρώ που θα εισπράττει το χρόνο ο Δήμος, είναι, κατά τη γνώμη μου, αστείο ποσό μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται το χρόνο.

   Η Καρδίτσα έχει μία πολιτιστική κίνηση που δεν έχει καμία άλλη πόλη της Ελλάδας. Έχει θεατρικά και μουσικά σχήματα, χορευτικά συγκροτήματα, μουσικό Σχολείο αλλά και σχολεία που δραστηριοποιούνται πολιτιστικά, κλπ.

   Ο χώρος αυτός πρέπει να ανήκει στους Καρδιτσιώτες. Όταν π.χ. ένα θεατρικό ή μουσικό σχήμα, ένα χορευτικό συγκρότημα ένα σχολείο κλπ  θέλει να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης τη δραστηριότητά του, πρέπει να έχει χώρο να την παρουσιάσει και τέτοιος κατάλληλος χώρος είναι το Κινηματοθέατρο, που πρέπει να παραχωρείται στον ενδιαφερόμενο φορέα, δωρεάν.

   Ένα ευρώ που επενδύεται στον πολιτισμό αποδίδει πολλαπλάσια από ένα ευρώ που επενδύεται στη βιομηχανία, είπε σε κάποια συνέντευξη ο γνωστός οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης, τονίζοντας τη σημασία του πολιτισμού.

  Κύριε Δήμαρχε, κ.κ. του Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας, δώστε βήμα στους ανθρώπους του πολιτισμού και να είστε βέβαιοι ότι η πόλη μας θα βγει κερδισμένη. Δεν είναι παράδοξο το μικρό και όμορφο χωριό Νέο Γραμματικό Καρδίτσας να έχει υπέροχη αίθουσα εκδηλώσεων και η Καρδίτσα να μην έχει;

   Το Δημοτικό Κινηματοθέατρο να παραμείνει στο Δήμο για τις πολιτιστικές ανάγκες της περιοχής μας.

   Σημείωση: Το κείμενο αυτό έχει αποσταλεί και στον κ. Δήμαρχο και Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας.

Με τιμή

Δημήτριος Απ. Ρήτας

Φιλόλογος-συγγραφέας-στιχουργός

Δ/ντής Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Καλή εμφάνιση και νίκη για τον Α.Σ.Καρδίτσας κόντρα στο Γ.Σ.Αλμυρού με 84-70
Επόμενο άρθρο Λαϊκή επιτροπή συνοικίας Φαναριού :“Ένας για όλους και όλοι για έναν”