Λαϊκή επιτροπή συνοικίας Φαναριού :“Ένας για όλους και όλοι για έναν”


 Συνεχίζεται η δημιουργία λαϊκών επιτροπών σε κάθε γειτονιά της πόλης σε κάθε γωνιά του νομού.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε  στην συνοικία της Φαναρίου η 2η  συνέλευση των κατοίκων για να δημιουργηθεί η λαϊκή επιτροπή της γειτονιάς.

Η μαζική παρουσία των κατοίκων, έδειξε και την ανάγκη για οργανωμένη απάντηση σε όλη αυτή τη καταιγίδα των βάρβαρων μέτρων που σαρώνει την ζωή μας. Η αντίσταση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σχολειό, πανεπιστήμιο σε κάθε σπίτι είναι πια ανάγκη των καιρών.

Από την συζήτηση αναδείχτηκαν τα προβλήματα της γειτονιάς, που είναι προβλήματα όλων των λαϊκών οικογενειών. Χαράτσια, ανεργία, απολύσεις, φτώχεια, σχολειά χωρίς ακόμα βιβλία, υγεία που πληρώνεται ακριβά, παιδικοί σταθμοί με πληρωμή. Για όλ’ αυτά η λαϊκή επιτροπή της γειτονιάς, δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει μαζί με όλους τους κατοίκους.

 Κοινή διαπίστωση ήταν ότι δεν αρκούν οι «βόλτες» στις γειτονιές, οι «πόζες» για τα ΜΜΕ με τους δημάρχους και οι ανακοινώσεις, αν δεν είναι εκεί «ο άνθρωπος της γειτονιάς» για να ενημερώσει, κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις για όποιο πρόβλημα προκύψει. Κι αυτό συμπυκνώνεται στο σύνθημα των λαϊκών επιτροπών:

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ 

Ένα από τα θέματα προτεραιότητας για όλες τις λαϊκές επιτροπές αυτό το διάστημα είναι και το χαράτσι της ΔΕΗ. Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στις εργατικές – λαϊκές οικογένειες το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα που φτάνει στα νοικοκυριά ενσωματωμένο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυτές τις μέρες.

Μέχρι τώρα, έχουν εκφραστεί διάφορες αντιδράσεις και έχουν αναφερθεί τρόποι – από νομικούς κύκλους και δήμους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα – που αφορούν στη δυνατότητα μη πληρωμής.

Το κρίσιμο ζήτημα για όλες τις εργατικές οικογένειες, για όλους τους εργαζόμενους, σχετικά και με τα πρακτικά μέτρα που υποδεικνύονται, είναι να αναπτυχθεί ένα ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη και το λαϊκό κόσμο στην κατεύθυνση να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό μέτρο του χαρατσιού και να μη γίνουν διακοπές ρεύματος. Δε φτάνουν από μόνες τους οι νομικές υποδείξεις και τα πρακτικά μέτρα.

Στις συζητήσεις στις λαϊκές επιτροπές προτείνεται να ξεδιπλωθούν δράσεις που θα φέρουν εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου.

Έτσι, είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη μέτρα όπως: Λουκέτα στα ρολόγια, να μην ανοίγουν την πόρτα όταν έρχονται συνεργεία για να κόψουν το ρεύμα, επανασύνδεση ρεύματος αν τελικά κοπεί, κ.ά.

Στην κατεύθυνση του να μπουν εμπόδια έχει σημασία να δούμε και πιο συγκεκριμένα, τι πρακτικά μέτρα προτείνονται από νομικούς κύκλους που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Μέτρα που αν προχωρήσουν μαζικά, με οργανωμένο τρόπο, μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα, το σύλλογο γυναικών, τις Λαϊκές Επιτροπές, επιτροπές αγώνα, συντονιστικές επιτροπές, μπορούν να βάλουν κάποια πρώτα εμπόδια και να μπλοκάρουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Αυτά τα μέτρα αφορούν σε πρακτικές ενέργειες στην κατεύθυνση απομόνωσης του χαρατσιού από τον υπόλοιπο λογαριασμό της ΔΕΗ και άρνησης πληρωμής του.

Συγκεκριμένα:

1. Η μερική πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ, μέσω των αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) των τραπεζών. Ποια είναι η διαδικασία:

Επιλέγουμε τράπεζα στην οποία έχουμε λογαριασμό και όχι τις λεγόμενες εισπρακτικές μηχανές γιατί δεν επιτρέπουν μερική εξόφληση. Πατάμε κατά σειρά τις εξής επιλογές: «Άλλες Συναλλαγές», «Πληρωμές ΔΕΚΟ», «ΔΕΗ». Πληκτρολογούμε το 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής συναλλαγής που υπάρχει πάνω στο λογαριασμό και, τέλος, πληρώνουμε μόνο το ποσό που προκύπτει αφού αφαιρέσουμε τη δόση του χαρατσιού. Ο τρόπος αυτός ισχύει ήδη και χρησιμοποιείται μέχρι τώρα από όσους κάνουν άτυπο διακανονισμό εξόφλησης των λογαριασμών τους με δόσεις.

Στη συνέχεια θα πρέπει με το απόκομμα της συναλλαγής (από το ΑΤΜ) να κοινοποιηθεί στη ΔΕΗ με γραπτή δήλωση ότι με το ποσό που πληρώσαμε θέλουμε να καλυφθεί μόνο η αξία του ρεύματος και των δημοτικών τελών, ζητώντας και επιμένοντας σε απόδειξη παραλαβής. Αυτό πρέπει να γίνει μαζικά προς τη ΔΕΗ γι’ αυτό και χρειάζεται να απευθυνόμαστε στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές και όχι ατομικά.

Αν η ΔΕΗ δε δεχτεί να τα παραλάβει μπορούμε να τα στείλουμε με εξώδικο, που επίσης μπορεί να είναι ομαδικό. Τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο γιατί έτσι κι αλλιώς μόνο με την οργανωμένη πάλη μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και να έχει αντίκρισμα ο αγώνας. Έχει μεγάλη σημασία αν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες μαζικά χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τρόπο πληρωμής του ποσού που αντιστοιχεί μόνο στο ρεύμα και, ταυτόχρονα, μαζευτούν οι λογαριασμοί και γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις.

2. Άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η παρεμπόδιση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν ούτε το χαράτσι ούτε το ρεύμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε να μη διακόψουν το ρεύμα.

Επίσης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων για ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο, με τις οποίες θα ζητείται από τον ειρηνοδίκη με προσωρινή διαταγή να απαγορεύσει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα. Έχει μεγάλη σημασία και αυτή η διαδικασία να γίνει μαζικά, ώστε να έχει αποτελέσματα.

Και σε αυτή την περίπτωση, τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο, με οργανωμένη δράση για να έχει αποτέλεσμα αυτή η μορφή πάλης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Προηγούμενο άρθρο «Δημοτικό κινηματοθέατρο Καρδίτσας»
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δ. Σοφάδων