«Κόντρες» για τα τροφεία στο Δημοτικό Συμβούλιο


Μετά από μισή ώρα περίπου λογομαχιών μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για τη διαδικασία που θα συζητηθούν τα θέματα ημερήσιας διάταξης, τελικά αποφασίστηκε να συζητηθεί πρώτα το θέμα της αύξησης των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, μια και η παρουσία πλειάδας κόσμου που ενδιαφέρονταν για το θέμα υπήρξε καταλυτική. Να θυμίσουμε ότι το θέμα των τροφείων είχε τεθεί και σε προηγούμενο συμβούλιο, αλλά και με αίτηση της μείζονος αντιπολίτευσης την 13η Αυγούστου ώστε να συζητηθεί πρώτο στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα.

Τροφεία

Το θέμα των τροφείων από την πλευρά της παράταξης «Νέα Καρδίτσας» εισηγήθηκε ο πρώην Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Γιώργος Φαλάρας, τονίζοντας τα παρακάτω: «Από πληροφορίες που έχουμε δόθηκε εντολή στους 8 Παιδικούς Σταθμούς να εφαρμοστούν οι νέες τιμές των τροφείων γι’ αυτό το λόγο προκαλέσαμε την συζήτηση για ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό και επιβαρύνει οικονομικά όλες τις οικογένειες που προτιμούν και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας.

Στις 16-5-2008 ήλθε ως θέμα στο διοικητικό συμβούλιο των Παιδικών Σταθμών για τον καθορισμό των τροφείων όπου και πέρασε η πρόταση του Προέδρου κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένη πρόταση βέβαια την ημέρα της συζήτησης δεν υπήρχε κι εδώ φαίνεται η προχειρότητα της υπόθεσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ενημερωτικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι τα τροφεία επιβλήθηκαν βάσει της υπ’ αριθμ. Γ2β / οικ. 3214 / 30-7-99 (ΦΕΚ 1605/99) απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Αργότερα οι Παιδικοί Σταθμοί μεταβιβάστηκαν αναγκαστικά βάσει του Ν. 2880/2001 στους ΟΤΑ για κάτι που εμείς εκείνη την εποχή αντισταθήκαμε γι’ αυτή την μεταφορά και βέβαια κληρονομήθηκαν και τα τροφεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ύψος των τροφείων όπως τα παραλάβαμε έτσι τα διατηρήσαμε. Για έξι χρόνια δεν έγινε απολύτως καμία αύξηση από την ημέρα της μεταβίβασης έως και την 31/12/2006.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 20% έως 170% και ανάλογα με την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι πλέον ασθενέστερα οικονομικά και όχι οι σχετικά εύποροι.

Επέβαλαν τροφεία το ποσό των 40,00 το μήνα και στις οικογένειες που το εισόδημά τους είναι μέχρι 6.000,00€ και κάτω οι οποίοι δεν πλήρωναν καθόλου και αυτό το έκανε η ίδια η πολιτεία όπως προανέφερα (Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας) και έρχεται τώρα η σημερινή Δημοτική Αρχή και ανατρέπει τα πάντα.

– Προτείνουν τροφεία στην πολύτεκνη οικογένεια ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος 20,00€ για το πρώτο παιδί και 10,00€ για το δεύτερο.

– Το ίδιο συμβαίνει για την τρίτεκνη οικογένεια 30,00€ για το πρώτο παιδί και 15,00€ για το δεύτερο.

Η κατηγορία νηπίων αλλοδαπών γονέων η οποία μέχρι σήμερα υποχρεούνταν να πληρώνουν το ποσό των 20,00€ παύει να ισχύει και εξισώνονται με την πρώτη κατηγορία των 40,00€.

Η αύξηση των τροφείων έρχεται να επιβληθεί σε μία εποχή πολύ δύσκολη για όλους τους συμπολίτες μας, όταν το πετρέλαιο καλπάζει στα ύψη και όλα γενικώς τα προϊόντα γύρω από αυτό, όταν οι μισθοί του δημοσίου και οι συλλογικές συμβάσεις φθάνουν στο ύψος του πληθωρισμού και κάτω.

Θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό επίσης ότι πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε αύξηση διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία 5% πολύ μικρή σε σχέση με αυτή των Παιδικών Σταθμών.

Η απόφαση αυτή για τα τροφεία ήλθε να συμπληρώσει την ανεύθυνη και επιπόλαια πολιτική που ασκεί η Δημοτική Αρχή δίνοντας μηνιαία αποζημίωση στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και με την εισήγηση του κ. Δημάρχου.

Κι εδώ θα θέλαμε να απευθυνθούμε στον κ. Δήμαρχο και να ρωτήσουμε μετά απ’ όλα αυτά, που είναι το κοινωνικό πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής όταν δομές του Δήμου όπως αυτή των Παιδικών Σταθμών δεν προστατεύουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, δεν προστατεύουν την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια με το δημογραφικό να έχει συνεχώς φθίνουσα πορεία, την αγροτική οικογένεια και τα νήπια αλλοδαπών γονέων;

Εκτός εάν θεωρούν το Νομικό Πρόσωπο κερδοσκοπική επιχείρηση, έχοντας ως εφαλτήριο την αύξηση των εσόδων ως ίδιο όφελος του Προέδρου και Αντιπροέδρου.

Κι εδώ βλέπουμε επίσης ότι είστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με τον χώρο τον οποίο εκπροσωπείται αφήνοντας μακριά τα λόγια από την πράξη.

Ο ισχυρισμός της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου των Παιδικών Σταθμών ότι δεν φθάνουν τα χρήματα για την λειτουργία τους έρχεται να καταρριφθεί όταν τα λειτουργικά έξοδα το 2006 μηνιαία ήταν 98.700,00€ και για το 2008 μηνιαία απαιτούνται 100.000€.

Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η πολιτεία αύξησε την επιχορήγηση του Νομικού Προσώπου κατά 9.700,00€ μηνιαία με αναδρομική ισχύ από 1/1/2008.

Μετά από αυτά θεωρούμε την απόφαση της πλειοψηφίας απαράδεκτη και καταχρηστική όταν από το σύνολο των εννέα (9) μελών του Δ.Σ. παραβρέθηκαν έξι (6) μόνο τον αριθμό, την γνώμη των οποίων θα θέλαμε να ακούσουμε, εάν το επιθυμούσαν. Διότι όταν ο ίδιος ζήτησα την αναβολή του θέματος σε άλλη συνεδρίαση ώστε να έχουμε πλήρη απαρτία, ο Πρόεδρος απάντησε ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη με την πρόταση ενός ή και δύο εκ των απόντων. Δεν εκφράστηκε η άποψη του εκπροσώπου των γονέων, κάτι πολύ σημαντικό.

Όσον αφορά την θέση μας για την αύξηση των τροφείων ζητήσαμε να είναι μηδενική σε όλες τις κατηγορίες για την οποία κάνουμε έκκληση σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να καταψηφίσουν αυτή την απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου θεωρώντάς την φοροεισπρακτική για τις οικογένειες των συνδημοτών μας, προκαλώντας την αγανάκτηση και την οργή, απομακρύνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας. Εκτός και αν αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της διοίκησης του Νομικού Προσώπου και της Δημοτικής Αρχής».

Ο κ. Γούλας

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο κ. Γούλας ως Πρόεδρος των Βρεφονηπιακών Σταθμών, έκανε την ακόλουθη εισήγηση: «Δεν θα ήθελα να έρθω σε αντιπαράθεση με τον πρώην Δήμαρχο. Δεν θα αναφερθώ στο τι κάνατε εσείς και δεν θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι εμείς είμαστε καλύτεροι. Αγαπητοί συνάδελφοι μου δίνετε σήμερα η δυνατότητα να σας παρουσιάσω τις θέσεις και τις προτάσεις μου για την καλύτερη λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου Καρδίτσας. Όλοι μας είμαστε εδώ για να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και στην καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας. Από την πλευρά μου εγώ που έχω την ευθύνη μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. των παιδικών σταθμών σε ένα πολύ ευαίσθητο τομέα που αφορά στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και την ομαλή ένταξη από το οικογενειακό περιβάλλον στο περιβάλλον της κοινωνίας. Εδώ θα ήθελα μέσα στο Δ.Σ. να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν. Ακόμη αναγνωρίζω στην προηγούμενη διοίκηση των παιδικών σταθμών ότι μας έχουν παραδώσει ένα νομικό πρόσωπο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που έχουν και αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες στο Δήμο μας. Η εύκολη αντιπαράθεση δεν προσφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επιτέλους πρέπει να δώσουμε και να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Όλοι μας θα κριθούμε. Οι ανάγκες των δημοτών μας είναι συγκεκριμένες. Λειτουργούμε σήμερα 8 παιδικούς σταθμούς χωρίς να λειτουργούν ένα ή δύο βρεφικά τμήματα που είναι απαίτηση όλων των δημοτών μας. Δεν πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό το καθολικό αίτημα; Δεν πρέπει να λειτουργήσουμε βρεφικά τμήματα; Και αν ναι, πως; Δεύτερον: Πολλά παιδάκια που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς είναι παιδιά χωρισμένων γονιών και έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη. Δεν χρειάζεται σήμερα εμείς να δώσουμε λύση συνεργαζόμενοι με παιδοψυχολόγους και παιδοψυχιάτρους; Δεν πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα;

Τρίτον: Υπάρχουν παιδάκια που είναι δυσλεκτικά. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε τμήμα και να τους προσφέρουμε την βοήθεια ενός λογοθεραπευτή; Λύσεις υπάρχουν αρκεί να είμαστε αποφασιστικοί και δεν πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση σε βάρος της ποιότητας, της παροχής υπηρεσιών των παιδικών σταθμών και συνεπώς σε βάρος των παιδιών. Χρειάζεται καλύτερη διαχείριση. Να γιατί οφείλουμε να κάνουμε ένα κεντρικό μαγειρείο. Το αποτέλεσμα θα είναι διπλό. Εξοικονόμηση βοηθητικού προσωπικού που θα διατεθεί σε άλλες λειτουργικές ανάγκες και μείωση του κόστους διατροφής χωρίς την υποβάθμιση τις ποιότητας και της ποσότητας. Το κέρδος για το Ν.Π. θα είναι περίπου 40%. Να γιατί δώσαμε αύξηση των τροφείων σε σύγκριση με άλλους Δήμους, πάντα τις μικρότερες. Υπάρχουν στοιχεία. Μπορείτε αν θέλετε να τα δείτε. Και σε γειτονικούς δήμους. Για όλα τα παραπάνω που σας έχω αναφέρει δεν δείχνουμε την κοινωνική μας ευαισθησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές Καρδιτσιώτικες οικογένειες και μας τα μεταφέρουν; Δεν πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να δώσουμε λύσεις με τη λειτουργία βρεφικών τμημάτων; »

Προηγούμενο άρθρο Προσανατολισμός 3ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Απαράδεκτη η κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο