«Οδικό χάρτη» κάθαρσης με ορίζοντα εκλογές πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου


Να μείνει ανοικτή η Βουλή το καλοκαίρι, ώστε να λειτουργήσουν Εξεταστικές Επιτροπές για την υπόθεση Siemens, να διαλευκανθούν πλήρως όλες οι υποθέσεις και να υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή βούληση, αφού τα κόμματα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος -όπου ψηφίστηκαν ομοφώνως οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή του να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν υπάρχουν, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει δικαστική και πολιτική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Το ΠΑΣΟΚ έδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην υπόθεση της Siemens, ενώ αντιθέτως η κυβέρνηση κωφεύει», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ έκανε λόγο για πρόσωπα που κηλιδώνουν τον πολιτικό βίο. Παράλληλα, κατήγγειλε το καθεστώς διαρροών για την υπόθεση, το οποίο, όπως είπε, απαξιώνει τους θεσμούς, και εκτίμησε ότι αυτές οι διαρροές προέρχονται από δικαστικούς κύκλους ή δικηγορικά γραφεία, κάνοντας ονομαστική αναφορά στον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του πρωθυπουργού. «Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε υπό την ομηρία τέτοιων παραγόντων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε με αφορμή αυτήν υπόθεση να καταθέσουν όλα τα κόμματα τις προτάσεις τους για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος και όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή διαδικασία και έχουν διαλευκανθεί οι υποθέσεις που εκκρεμούν να υπάρξει προσφυγή στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει ποιο κόμμα είναι ικανότερο να εγγυηθεί την ομαλή και διαφανή λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του και ο ίδιος για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στη νομοθεσία, στη δημόσια διοίκηση, στα ΜΜΕ, καθώς και στην αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία και δεσμεύτηκε να τις καταθέσει και με τη μορφή πρότασης νόμου. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρότεινε αυτή να είναι κατά κύριο λόγο δημόσια και από εκεί και πέρα ιδιωτική και ονομαστικοποιημένη, με τραπεζικούς λογαριασμούς, από μέλη και φίλους.

«Είτε θα δράσουμε τώρα, είτε θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες» ήταν μία χαρακτηριστική αναφορά του κ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν είναι ευνοούμενος κανενός συμφέροντος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται υπό ομηρία οικονομικών, εξωθεσμικών και ισχυρών συμφερόντων.

Για τον Κ.Σημίτη

Σε ερώτηση για το εάν παίρνει αποστάσεις, όπως λέγετε, από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Γ.Παπανδρέου απάντησε ότι είναι υπερήφανος τόσο για τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και του Κώστα Σημίτη για όσα προσέφεραν, αλλά «δεν εθελοτυφλώ», όπως είπε, γιατί υπήρξαν προβλήματα σε ό,τι αφορά την αναδιανομή του πλούτου, τις ανισότητες, τα θέματα διαφθοράς. Δεν αμφισβητείται η εντιμότητα του κ. Κώστα Σημίτη, υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι «επιτρέψαμε στη ΝΔ να απαξιώσει πλήρως το πολιτικό σύστημα». Τώρα η ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και εμείς η λύση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το πώς κρίνει την έκφραση λύπης, από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού, στην υπόθεση Τσουκάτου σε σχέση με τη δική του ενέργεια να αναστείλει την κομματική ιδιότητα δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε «εγώ έκανα τις δικές μου κινήσεις και ο τέως πρωθυπουργός, δήλωση. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».

Για το αν πιστεύει ακόμα οτι ο κ. Καραμανλής είναι «καθαρός», όπως είχε αναφέρει παλιότερα στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι θέλει να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός, πρΟσέθεσε όμως, ότι δεν έχει δει την πολιτική του βούληση να τα βάλει με τα συμφέροντα, τα οποία φαίνεται ότι τον κρατούν όμηρο.

«Δεν υπάρχει λόγος για νέο κόμμα»

Αναφορικά με το εάν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ίδρυσης ενός νέου κόμματος, αλλά ανασύνταξης αυτού του πολιτικού χώρου. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικοί, τόνισε ότι θα στηρίξει τη νέα γενιά πολιτικών.

Λυκουρέζος: «Καμία διαρροή»

Αμεση ήταν η αντίδραση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέπεσε σε βαρύτατο ολίσθημα.

Υπογράμμισε ότι καμία διαρροή για το θέμα της Siemens δεν έχει γίνει από το γραφείο του, ενώ σημείωσε: «Ως δικηγόρος της Siemens επιτελώ το χρέος μου συνδράμοντας στο έργο της την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Τόνισε, δε, ότι περιμένει πλήρη αποκατάσταση από τον Γ.Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ανοιχτός να μελετήσει τις προτάσεις που θα διατύπωνε ο Γ.Παπανδρέου εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «σήμερα θα συναινούσε για την αναθεώρηση του άρθρου (του Συντάγματος) για το πολιτικό χρήμα».

«Έχουν γραφτεί πολλά. Τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και η Δικαιοσύνη, να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ώστε να μείνει αλώβητη η δημοκρατία και ο πολιτικός κόσμος», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Σε ερώτηση για το εάν εμπλέκονται στο θέμα και «γαλάζια» στελέχη, απάντησε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτε άλλο.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης δήλωσε του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα στον Alpha 989, o οποίος προειδοποίησε ότι αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν πρόσωπα στην κυβέρνηση που έχουν πάρει μίζες και χρήματα από της Siemens «εγώ θα φύγω». «Και δεν θα φύγω εγώ μόνο, δεν ξέρω πόσοι θα μείνουν, παρατήρησε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens: «Ο Κοσκωτάς ήταν μπουμπούκι μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν τώρα».

«Τα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της διαφάνειας έχουν την αξία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ για την ακρίβεια. Είναι γενικολογίες, ευχολόγια και αποπροσανατολισμός. Σε καμία περίπτωση δεν θίγουν, αντίθετα συνεισφέρουν στη συγκάλυψη των καθοριστικών παραγόντων που παράγουν και αναπαράγουν τη σήψη και τη διαφθορά. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, την ύπαρξη και τη δράση του κεφαλαίου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, μπορούν να την κρύψουν, μπορούν μόνο να την υπηρετήσουν» σχολίασε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Αν δεν γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens στην οποία ήδη αποδεδειγμένα εμπλέκεται το ένα μεγάλο κόμμα και στην οποία με βάση τα έγγραφα των δικαστηρίων της Γερμανίας εμπλέκεται και το άλλο μεγάλο κόμμα, πού θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή; Θα κάνουμε Εξεταστική γιατί δεν τα πήγαμε καλά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

Την «παράταση των εργασιών της Βουλής, προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα παραγραφής αδικημάτων πολιτικών προσώπων, που έχουν τυχόν τελεσθεί σε σχέση με το σκάνδαλο Siemens», ζητά με ερώτησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης.

Προηγούμενο άρθρο Προς δημοπράτηση το Διοικητήριο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το ΚΑΠΗ Παλαμά τίμησε τον ήρωα της μάζης Ραβινέ