Απάντηση του κ. Σ. Ξυνίδη στον Σπ. Ταλιαδούρο


 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σ. Ξυνίδης, σε απάντηση της ερώτησης του Βουλευτή Καρδίτσας και τ. Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, τον Οκτώβριο, στη Βουλή για τη λήψη μέτρων αναστροφής του επιδεινούμενου ζοφερού κλίματος στον κατασκευαστικό κλάδο, προκειμένου να διασωθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας, που συντηρούνται μέσω αυτού, απάντησε ότι η δημιουργία νέων Μέσων Χρηματοοικονομικής Τεχνικής από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ θα αποτελέσουν βασικά εργαλεία στήριξης και του κατασκευαστικού κλάδου.

 Ειδικότερα, η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει ως εξής:

«Η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ προχώρησε στη δημιουργία νέων Μέσων Χρηματοοικονομικής Τεχνικής, τα οποία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα αποτελέσουν βασικά εργαλεία στήριξης, μέσω τα χρηματοδότησης, του ελληνικού επιχειρείν στο μέλλον και κατ’ επέκταση του κατασκευαστικού κλάδου.

Συγκεκριμένα:

  • 1. Συστάθηκε το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο θα διαθέσει μαζί με τις Τράπεζες ποσά ύψους 600εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν στα φυσικά πρόσωπα υπό μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων ανακυκλούμενων δανείων και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με επιχορήγηση, που θα απομειώνει το αρχικό ποσό του δανείου κατά 15% έως 30%, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
  • 2. Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» είναι ήδη μια πραγματικότητα αφού έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Επίσης έχει κατατεθεί και το επιχειρηματικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου.

Η συνεισφορά από το ΕΣΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 460 εκατ. ευρώ.

Η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ μετά από διαβουλεύσεις με αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με Επιμελητήρια και Φορείς επιχειρήσεων καθώς και με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος θα προχωρήσει στη σύνταξη ειδικών προγραμμάτων/ προϊόντων χρημοτοκοικονομικής τεχνικής ώστε στη συνέχεια, μετά από διαγνωστική διαδικασία, να επιλεγεί/ούν Τράπεζα/ες που αναμένεται να συνεπενδύσουν στο εν λόγω Ταμείο ποσά ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Έτσι θα συγκεντρωθεί περίπου ποσό 1,4 δις ευρώ που θα χορηγηθεί με τη μορφή ανακυκλούμενων δανείων βραχυπρόθεσμης και μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας και άλλων μέσων/προγραμμάτων / προϊόντων χρηματοοικονομικής τεχνικής στις ελληνικές επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα μετονομαστεί σε «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» (ΕΤΕΑΝ), θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της χώρας και συνεπώς και του κατασκευαστικού κλάδου»

Προηγούμενο άρθρο Αύριο στις 10 το βράδυ στο Παυσίλυπο συναυλία
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση στις 2 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Καρδίτσας