Ασφυκτικά γεμάτο το Παυσίλυπο για το αφιέρωμα στον Τσιτσάνη από το 4ο Λύκειο Καρδίτσας


«Θέλω να λογαριάζομαι σαν ένας ταπεινός μαθητής του Βασίλη Τσιτσάνη» είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο άλλος πάλι ογκόλιθος του ελληνικού πνεύματος, ο Γιάννης Τσαρούχης είχε πει: «Ο Τσιτσάνης είναι η ζωντανή απόδειξη πως έχουμε πολιτισμό».

Σ` αυτό το μεγάλο Έλληνα επέλεξε να κάνει ένα αφιέρωμα το σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Η παράσταση είχε τον τίτλο «Ό, τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» και παρουσιάστηκε στο Παυσίλυπο την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαΐου 2015. Το κεντρικό αναψυκτήριο και σήμα κατατεθέν της πόλης μας ήταν ασφυκτικά γεμάτο και τις δύο αυτές ημέρες. Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση ανήκει στον καθηγητή μουσικής του ανωτέρου σχολικού συγκροτήματος και υπογράφοντα το παρόν κείμενο, που έκανε επίσης τη διδασκαλία και τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών. Φυσικά το όραμα αυτό, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη βοήθεια του Δ/ντή του 4ου Λυκείου κ. Δήμου Ζάρρα, του Δ/ντή του 4ου Γυμνασίου κ. Χρήστου Μαρκούτη, της Υ/ντριας του 4ου Γυμνασίου κας Ελένης Τρίχα, αλλά και των καθηγητών κ. Βάϊου Μπάτρα και Αμαλίας Μιχάλη.

Το αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη περιλάμβανε την προβολή ενός βίντεο, παραγωγής του ”Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη” που εδρεύει στα Τρίκαλα και βέβαια το μουσικό μέρος, την συναυλία από την 35/μελή χορωδία όμοιων φωνών του σχολικού συγκροτήματος του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας, με τη συνοδεία 6/μελούς ορχήστρας που αποτελούνταν από τους πολύ σημαντικούς μουσικούς της πόλης μας, Γιώτα Καραγιάννη στο πιάνο (καθηγήτρια πιάνου του ΔΩΚ), Λιλιάνα Ντούλια στο βιολί (καθηγήτρια βιολιού του ΔΩΚ), την Χριστίνα Γρηγορίου στο βιολί (καθηγήτρια βιολιού του ωδείου ”Μουσική Πνοή” στο Μουζάκι), τον Στάθη Πασχάλη στο μπουζούκι (δεξιοτέχνη και δάσκαλο μπουζουκιού), τον Χρήστο Διαμαντή στην κιθάρα (καθηγητή κιθάρας στο ωδείο ”Πολυφωνικό”), και την Ξανθή Σαπάκου στο βιολί (σπουδάστρια βιολιού του ΔΩΚ). Επίσης για άλλη μία φορά ήταν καθοριστική η βοήθεια και η συμβολή της εξαιρετικής ερμηνεύτριας κας Αναστασίας Μαρκαντώνη (ιδρυτικό μέλος της Μουσικής ομάδας ”ΧΡΟΕΣ”).                                                                                                              

Κάνε λιγάκι υπομονή, Συννεφιασμένη Κυριακή, Μπαξέ τσιφλίκι, Σαν απόκληρος γυρίζω, Αργοσβήνεις μόνη, Ακρογιαλιές δειλινά, Αχάριστη ήταν μερικά από τα είκοσι εμβληματικά τραγούδια του Τσιτσάνη που ακούστηκαν τις δύο αυτές βραδιές.

 

Εκείνο που ήταν εξαιρετικά συγκινητικό και έκανε εντύπωση σε όλους, ήταν η σοβαρότητα με την οποία στάθηκαν κατά την ώρα της συναυλίας τα μέλη της σχολικής χορωδίας ηλικίας 13-17 χρονών, μια σοβαρότητα και προσήλωση που θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματικές χορωδίες.

Την εκδήλωση παρουσίασαν με ένα άψογο, εκφραστικό τρόπο οι μαθήτριες της Β τάξης του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας, Γιαννάκη Ειρήνη και Λέκκα Γιούλη.

Το αφιέρωμα αυτό του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας στον Βασίλη Τσιτσάνη, τίμησαν με την παρουσία τους ο κος Βασίλης Τσιάκος Αντιπεριφερειάρχης Ν. Καρδίτσας, ο κος Απόστολος Καπράνας Αντιδήμαρχος Καρδίτσας, ο κος Θωμάς Καρανίκας Προϊστάμενος ΔΔΕ Ν. Καρδίτσας, η κα Μαρία Καμπόση υπεύθυνη παιδαγωγικών θεμάτων ΔΔΕ Ν. Καρδίτσας, η κα Έφη Λεβέντη και ο κος Στέλιος Καραγιώργος εκπρόσωποι του ”Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, η κα Κατερίνα Κούβελου Δ/ντρια του ΔΩΚ, από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων η κα Σοφία Τζέλλα και ο κος Βασίλης Αγραφιώτης, η κα Βασιλική Κοζιού πρόεδρος του συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και η κα Μαρία Τσουρή –Καραμπινά πρόεδρος του συλλόγου ‘’Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας’’.

Ξεχωριστή βέβαια υπήρξε η παρουσία του Καρδιτσιώτη μουσικοσυνθέτη Θωμά Μπακαλάκου τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος Σάββατο 9 Μαΐου, ο οποίος παρακολούθησε ολόκληρη την εκδήλωση δίνοντας τα εύσημα στον υπογράφοντα για την επεξεργασία των τραγουδιών. Επίσης παίρνοντας το λόγο μίλησε για την γνωριμία του με τον Τσιτσάνη, λέγοντας πως είχε βαθιά συναίσθηση του ποιος ήταν και του τι πρόσφερε στην Ελλάδα με τα τραγούδια του.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον μεγάλο αυτό λαϊκό δημιουργό,  που η ανάπτυξη των θεμάτων του παραπέμπει στους μεγάλους κλασικούς συνθέτες, να γνωρίσουν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι και στη συνέχεια να δώσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους στο κοινό. Να δώσει το έναυσμα στους  μαθητές να αντιληφθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους πως μόνο τα ουσιαστικά τραγούδια, μπορούν να εξαγνίσουν την οποιαδήποτε άσχημη στιγμή της ζωής τους. Και τέλος να αποκτήσουν ένα μέτρο σύγκρισης για την…«μουσική»…πραγματικότητα που τους κατακλύζει!

ΧΟΡΩΔΙΑ

Α’ Γυμνασίου: Δεληγιάννη Παναγιώτα, Γκορίλα Αγγελική, Γκούλιου Παρασκευή, Καρατζοβάλη Μαρία,  Κόκκαλη Κατερίνα, Κυρίτση Αναστασία, Κουκουλιάκου Ελένη, Λούκα Αλεξάνδρα, Λουκά Βασιλική, Μπάρκα Μαριλίζα, Παπαγεωργίου Άννα, ΤάκαΕλεάνα, Ρετζελά Αλεξάνδρα, Στάμου ΙωάνναΒ’ Γυμνασίου: Κυρίτση Βαλεντίνα, Μηλίτσης Θωμάς, Μπίρου Ραφαέλα,                                                                                            Τζαφάλια Χριστίνα, Τσιαμούρα Ιωάννα, Φλώρου Άννια.Γ’ Γυμνασίου: Ανυφαντή Αλεξάνδρα, Βελέντζα Αναστασία, Γιαννάκου Βασιλική, Γκορίλα Μάρθα, Θεοδωράκου Κασσιανή, Λέτσιου Έλενα, Ράντζου Έρρικα, Σοφογιάννη Αμαλία, Στάμου Ναυσικά.                                                                                      Α’ Λυκείου:Βλόντζου Κωνσταντίνα, ΝέζηΒαννέσα, Νικολάου Άννα, Ξάνθη Αναστασία, Τσιάμη Μαριάννα, Σωτηρίου Γεωργία.Β’ Λυκείου: Λυρίτση Κατερίνα, Νέζη Άντζελα.

Εκ μέρους του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας

Γιάννης Μπάτρας

Ο μουσικός των δύο σχολείων

Προηγούμενο άρθρο Ο βιολογικός της λίμνης και έργα του «Μπαλτατζής» στη συνάντηση Τσιαντή - Τσιρώνη
Επόμενο άρθρο 88 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας