Αφιερωμένη στην αρτηριακή υπέρταση η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, την Κυριακή 7Απριλίου όπως έχει καθιερωθεί από τον ( ΠΟΥ) Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Διοίκηση του Γ.Ν. Καρδίτσας, Διοικητής Dr. Δημήτριος Σωτ. Σωτηρόπουλος και η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας κα. Μπάλλα Μαρία θεωρούν χρέος τους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα υγείας που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας είναι αφιερωμένη στο θέμα της “Αρτηριακής Υπέρτασης “ , η οποία χαρακτηρίζεται ως «Σιωπηλός Δολοφόνος ». Αυτό συμβαίνει διότι στα αρχικά στάδια , η αρτηριακή υπέρταση σπανίως προκαλεί συμπτώματα, με αποτέλεσμα να παραμένει αδιάγνωστη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ θεωρείται υπεύθυνη για 9,4 εκατομμύρια θανάτους που προκαλούνται από τις επιπλοκές της, δηλαδή κυρίως τα καρδιαγγειακά συμβάματα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με τις στατιστικές του Π.Ο.Υ. για το έτος 208, το 40% των ενηλίκων άνω των 25 ετών σε όλον τον κόσμο είχε διαγνωσθεί ότι πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από υπέρταση είναι 20% ( 22,5 για τις γυναίκες και 17,7 για τους άνδρες το 2012 ).

Αν η αρτηριακή υπέρταση διαγνωσθεί εγκαίρως, είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο των καρδιακών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της νεφρικής ανεπάρκειας. Γι’αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος- μέτρηση της αρτηριακής πίεσης των ενηλίκων , μια διαδικασία που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα κατ’οίκον με τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα τα οποία γενικά θεωρούνται αξιόπιστα. Ως υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση ίση ή άνω των 140 mmHg για την συστολική και ίση ή άνω των 90 mmHg για την διαστολική πίεση. Ο έλεγχος της πίεσης θα πρέπει να γίνεται σε καθιστή θέση, με δύο συνεχόμενες μετρήσεις ( η δεύτερη ένα λεπτό μετά την πρώτη ) πρωί και βράδυ για αρκετές ημέρες. Για τη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης απευθυνόμαστε στη συνέχεια σε κάποιον επαγγελματία υγείας, ο οποίος και θα σχεδιάσει τη θεραπεία , η οποία για κάποιους ασθενείς μπορεί να είναι μόνο κάποια μέτρα αλλαγής του τρόπου ζωής ή και φαρμακευτική αγωγή αν τα προηγούμενα δεν είναι αρκετά.

Εκτός από τη διάγνωση και τη θεραπεία, πού σημαντική είναι και η πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, με κάποια απλά μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα μπορεί να μειώσουν τις θανατηφόρες επιπλοκές της. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

  • Υγιεινή διατροφή, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά ( 5 μερίδες ημερησίως ), δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχο κρέας , ψάρια και όσπρια ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά , η ζάχαρη και η μεγάλη ποσότητα αλατιού ( λιγότερο από 5gr ημερησίως).

  • Αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ ( μικρή κατανάλωση μπορεί να είναι προστατευτική κατά περίπτωση )

  • Φυσική δραστηριότητα – άσκηση, η οποία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα και διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

  • Αποφυγή του καπνού και των προϊόντων αυτού ( τσιγάρα, πούρα, πίπες ,μασώμενος καπνός ),καθώς και του παθητικού καπνίσματος.

  • Έλεγχος του σακχάρου αίματος, καθώς η αυξημένη γλυκόζη αίματος (διαβήτης ) αυξάνει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά.

  • Έλεγχος λιπιδίων αίματος, καθώς η αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών συμβαμάτων .

Τέλος εκτός από τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τις υπόλοιπες προληπτικές εξετάσεις που συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων όπως , τον έλεγχο του προστάτη ( κλινικά και εργαστηριακά ) για τους άνδρες, τη μαστογραφία και το τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες καθώς και την κολονοσκόπηση.

( επιμέλεια συγγραφής , κος Κωνσταντέλλος Ιωάννης, Ειδικευόμενος Παθολογίας )

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΣΤΟ 6Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επόμενο άρθρο Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. Λίμνης Πλαστήρα