Δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητα του ΤΕΙ Ξύλου -Η θέση της Γ.Σ. του Τμήματος


Η Συνέλευση του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΣΤΞΕ) της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αφού έλαβε υπόψη της το θέμα με τίτλο «Βιωσιμότητα Τμημάτων της Καρδίτσας» που ετέθη/συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 30-09- 2014 της Συνέλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μετά από διαλογική συζήτηση διατυπώνει τις ακόλουθες τεκμηριωμένες θέσεις προς ενημέρωση:

 

  1. Το Τμήμα ΣΤΞΕ ιδρύθηκε με το Π.Δ. 200/1999 και καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της τεχνολογίας ξύλου, της τεχνολογίας παραγωγής επίπλου και ξύλινων κατασκευών και του σχεδιασμού επίπλου και είναι σήμερα αυτοδύναμο με μόνιμο προσωπικό 17 μελών, ήτοι: έντεκα (11) μελών ΕΠ, δύο (2) μελών ΕΡΔΙΠ, δύο (2) μελών ΕΤΠ και δύο (2) μελών ΔΠ, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη.
  1. Στεγάζεται και λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (2 νέα ιδιόκτητα κτίρια) έχοντας εγκατεστημένο επιστημονικό, εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, μηχανήματα και υποδομές αξίας >7.000.000 ευρώ, με έδρα την Καρδίτσα.
  2. Υπάγεται με βάση το Π.Δ. 83/2013 στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας· και αυτό διότι πραγματεύεται τα ως άνω τεχνολογικά και σχεδιαστικά γνωστικά αντικείμενα που έχουν συνάφεια με το δευτερογενή τομέα.
  3. Οι πτυχιούχοι του ΣΤΞΕ φέρουν τον τίτλο Σχεδιαστές και Τεχνολόγοι ξύλου – επίπλου (Π.Δ. 97/2006), έχουν δε, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το 2005 (ΦΕΚ αρ.1690, τ.Β’, 02/12/2005) και απασχολούνται πρωτίστως στους ιδιωτικούς, βιομηχανικούς/βιοτεχνικούς τομείς του ξύλου – επίπλου και των ξύλινων κατασκευών.
  4. Το Τμήμα ΣΤΞΕ είναι το μοναδικό τμήμα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, που καλύπτει επαρκώς τα γνωστικά αντικείμενα του σχεδιασμού και της τεχνολογίας ξύλου και επίπλου.
  1. Το εγκεκριμένο περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος (ΦΕΚ αρ. 1690, τ.Β’, 02/12/2005) σχετίζεται αποκλειστικά με το σχεδιασμό επίπλου (furniture design), την τεχνολογία ξύλου και επίπλου (woodtechnology, furniture manufacturing), τον ποιοτικό έλεγχο προϊόντων ξύλου και επίπλου (qualitycontrol), και την τεχνολογία ξύλινων κατασκευών (technologyofwoodenstructures). Αλλαγές στη φυσιογνωμία του Τμήματος και δραστικές παρεμβάσεις στο Πρόγραμμα Σπουδών του θα αλλοιώσουν το προφίλ του, καθώς και τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων του.

 

Κατόπιν των παραπάνω διαλαμβανομένων, η Συνέλευση του Τμήματος αφενός κρίνει ότι δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του Τμήματος ΣΤΞΕ, αφετέρου δε, θεωρεί ως αυτονόητη τη διατήρηση του Τμήματος ως έχει σήμερα, αφού με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από την 15ετή λειτουργία του, επιβεβαιώνεται ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή του. Σε κάθε περίπτωση, η Συνέλευση του Τμήματος θεωρεί ότι οι όποιες συζητήσεις για το Τμήμα ΣΤΞΕ πρέπει να διεξάγονται παρουσία των Μελών που κυρίως αφορούν.

 

Το παρόν απόσπασμα πρακτικού αποστέλλεται προς ενημέρωση στη Διοίκηση του Ιδρύματος και στη Δ/νση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, καθώς και στα τοπικά ΜΜΕ.

 

 

 

Η Συνέλευση του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν σίτιση φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Bραδιά ποίησης από τη Βιβλιοθήκη & το Θεατρικό Εργαστήρι Καλλιθήρου