Διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα στην υπόθεση Siemens


Με την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου, για τέσσερα κακουργήματα, ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη η προανακριτική φάση της έρευνας για την υπόθεση Siemens στο σκέλος που αφορά τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τη σύμβαση για το C4I.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα (α) παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού άπαξ και κατ’ εξακολούθηση στρεφόμενες κατά του Δημοσίου (C4I) και σε βάρος του ΟΤΕ, από τις οποίες το όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, (β) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, (γ) ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων και (δ) άμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων.

Η ογκώδης δικογραφία θα διαβιβαστεί την Τετάρτη στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και την προσωποποίηση των αδικημάτων. Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της Siemens για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων Patriot και των πυραυλικών συστημάτων Ερμής, θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

Το πρωί είχε κληθεί να καταθέσει συμπληρωματικά στον εισαγγελέα κ. Π.Αθανασίου ο άλλοτε επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα Μ.Χριστοφοράκος, οποίος όμως δεν παρουσιάστηκε και διεμήνυσε διά των συνηγόρων του ότι δεν επιθυμεί να επανέρχεται στο εισαγγελικό γραφείο κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία. Ο κ. Χριστοφοράκος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στην κύρια ανάκριση.

Το μυστήριο του… ταξιδιώτη υπουργού

Από την προκαταρκτική έρευνα δεν προέκυψε εμπλοκή υπουργού, ενώ το μυστήριο παραμένει γύρω από τις πληροφορίες για το ταξίδι υπουργού στη Λειψία με τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και δύο επιχειρηματίες στις 16 Ιουνίου 2005. Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος όσο και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης διαβεβαίωσαν μεν ότι δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα και ότι δεν σχολιάζουν φήμες, αλλά το θέμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και τα σενάρια που διακινούνται κυρίως μεταξύ βουλευτών και στελεχών της ΝΔ είναι πολλά. Δεν έλειψαν και εκείνοι που κάλεσαν ανοικτά «όποιος από τη ΝΔ έχει οποιαδήποτε συμμετοχή να βγει μόνος του να το πει και να δώσει εξηγήσεις».

Ο Μ.Χριστοφοράκος, την τελευταία φορά που βρέθηκε στο γραφείο του κ. Αθανασίου αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος ήταν ο υπουργός που ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία. «Ο υπουργός ταξίδεψε μόνος του με την Ολυμπιακή Αεροπορία και πλήρωσε εξ ιδίων τα έξοδα διαμονής του στο ξενοδοχείο ‘Ιντεροκοντινένταλ’», φέρεται να έχει πει στον εισαγγελέα ο κ. Χριστοφοράκος. Όταν ρωτήθηκε για το όνομα του υπουργού, παρά το γεγονός ότι ακόμα και με τη δική του εκδοχή το επίμαχο ταξίδι δεν έκρυβε τίποτα το μεμπτό, φέρεται να είπε ότι δεν θέλει να αναφέρει το όνομα για να μην τροφοδοτήσει «αδικαιολόγητη και αβάσιμη φημολογία εις βάρος του, ενώ δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος».

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα του «ταξιδιώτη υπουργού» επανήλθε στο press room την Tρίτη, όπου ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «με φήμες δεν γίνεται πολιτική», ενώ διέψευσε ότι ο εν λόγω υπουργός είναι ο κ. Μιχάλης Λιάπης. «Με φήμες δεν γίνεται πολιτική όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κάνουν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα «δημιούργησαν φήμες που άγγιξαν πρόσωπα και αποδεικνύεται από την έρευνα και των δημοσιογράφων, ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και από την έρευνα της κυβέρνησης αυτό αποδεικνύεται».

Σε επίμονες ερωτήσεις για το αν ο κ. Λιάπης έχει σχέση, ή όχι, με το συγκεκριμένο ταξίδι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τι έχει συμβεί». «Αν απαντήσω σε τέτοιο ερώτημα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να απαντώ γιατί στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής έτυχε να βρίσκεται, σε κάποιο χρονικό σημείο, σε περιοχή ίδια με άλλο πρόσωπο, που ενδεχομένως ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι λογική μεσαίωνα και δεν θα συμμετάσχω», υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για πολιτικό παίγνιο που ξεκίνησε από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Σε ερώτηση γιατί δεν απαντά κ. Λιάπης, ώστε να μην υπάρχουν φήμες, ο κ. Ρουσόπουλος σχολίασε ότι «τρεις-τέσσερις αιώνες πριν, έγινε μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση για το τεκμήριο της αθωότητας» ενώ για την περίπτωση του αν ο κ. Λιάπης είναι φίλος με τον κ. Χριστοφοράκο, είπε ότι δεν το γνωρίζει, πως έχει συμβεί πολλές φορές στην πολιτική να κατηγορηθεί κανείς για τις φιλίες του και πως αυτού του είδους οι πρακτικές επίσης ανάγονται σε άλλες εποχές.

«Κάποιος κατηγορεί κάποιον αορίστως. Ας βγει να πει ‘έχει συμβεί αυτό και αυτό’ με στοιχεία», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας πως όταν υπάρξει ευθεία ονομαστική καταγγελία ή κατηγορία, θα υπάρξει απάντηση. Για το αν είναι σωστή η στάση του εισαγγελέα να μη μάθει το όνομα του υπουργού, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία του εισαγγελέα, τι ρώτησε και τι απαντήσεις έλαβε και ότι, για λόγους αρχής, δεν σχολιάζει τη Δικαιοσύνη.

Για φήμες και επιλεκτικές διαρροές μίλησε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που αποδειχθεί εμπλοκή υπουργού στην υπόθεση Siemens. Στο μεταξύ, ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Επικρατείας για την αποσιώπηση της ταυτότητας του εμπλεκόμενου «γαλάζιου» υπουργού κατέθεσαν στη Βουλή 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.

«Κατηγορώ» από το ΠΑΣΟΚ για υπαινιγμούς

Στο μεταξύ, οργή εκφράζει το ΠΑΣΟΚ για την «αήθη και έξω από κάθε δεοντολογία, πολιτική και ηθική» προσπάθεια να εμπλακεί ο Γιώργος Παπανδρέου στην υπόθεση της Siemens, πρώτον, με τη διαρροή, ότι ανταγωνιστής του Γ.Τρεπεκλή στο έργο C4Ι κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι δήθεν ο Γ.Τρεπεκλής επισκέφθηκε δύο φορές το υπουργείο Εξωτερικών την επίμαχη περίοδο της κατακύρωσης του έργου στην εταιρεία SΑΙC, και δεύτερον, ότι ο αδελφός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος συνυπήρξε στο ΔΣ της εταιρείας που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με τον επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα Μ.Χριστοφοράκο.

Με σχόλιο κύκλων του -επεσήμαναν Τα Νέα- το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «η πρωτοφανής προσπάθεια που γίνεται για να εμπλακεί ο πρόεδρος του Κινήματος στην υπόθεση θα καταπέσει στο κενό» και τονίζει ότι για μεν τις δήθεν επισκέψεις του Γ.Τρεπεκλή στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει προβεί σε διάψευση ο ίδιος ο κ. Τρεπεκλής, στο δε θέμα της συνύπαρξης στο ίδιο ΔΣ του Ν.Παπανδρέου με τον Μ.Χριστοφοράκο, είναι γνωστό ότι ο Χριστοφοράκος δεν ήταν ποτέ μέλος του ΔΣ της συγκεκριμένης εταιρείας.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Σιούφα με τον κ. Βίκτορα Χριστένκο
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Νομάρχη Φ. Αλεξάκου στο Ανθηρό του Δήμου Αργιθέας