Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λονδίνο από καθηγητές των ΙΕΚ Καρδίτσας – Τρικάλων και Λάρισας


Το ΙΕΚ Καρδίτσας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λονδίνο το χρονικό διάστημα 17/8/2013-31/8/2013

Δικαιούχοι του προγράμματος LeonardoDaVinci (VETPRO) ήταν 15 εκπαιδευτικοί των IEK Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν “Εκπαίδευση Εκπαιδευτών στην Επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες”.

Στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των δικαιούχων σε σχέση με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην επαγγελματική εκπαίδευση

  • Βελτίωση της ποιότητας της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης και της πρόσβασης σε αυτή

  • Προώθηση και ενίσχυση της συμβολής της επαγγελματικής κατάρτισης στη διαδικασία καινοτομίας

Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στον τομέα της επιχειρηματικότητας και των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής δεν αφορούσε μόνο τις μορφές της τυπικής μάθησης αλλά και της άτυπης ή ανεπίσημης μάθησης μέσω διαδικασιών όπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning), η κατάρτιση στο χώρο εργασίας, η μάθηση μέσω ομαδικής εργασίας κλπ. Η επαφή με εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Αγγλίας μέσω των τεχνικών επισκέψεων του προγράμματος έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς μας για επιτόπου σύγκριση εκπαιδευτικών συστημάτων, μεθόδων και τεχνικών εκπαίδευσης και υιοθέτηση θετικών πρακτικών στη διδασκαλία των σπουδαστών μας.

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός GesellschaftFuerEuropabildung (GEB) Ltd ήταν ο οργανισμός υποδοχής που φρόντισε για την οργάνωση του προγράμματος κατάρτισης και τεχνικών επισκέψεων. Υπήρξε πολύ καλή οργάνωση και η συνεργασία μεταξύ μας ήταν άριστη.

Ο συντονισμός του οργανισμού υποδοχής και του οργανισμού αποστολής υπήρξε άψογος.

Οι συνθήκες διαμονής ήταν πολύ καλές.

Στον ελεύθερο χρόνο μάς δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε σημαντικά μνημεία, μουσεία και άλλα αξιοθέατα του Λονδίνου καθώς και να δούμε από κοντά την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Το πρόγραμμα της κατάρτισης περιελάμβανε καθημερινή επιμόρφωση – ενημέρωση σε θεματικές ενότητες που αφορούσαν: την άσκηση της επιχειρηματικότητας, την επιχειρηματική βιωσιμότητα & επιχειρηματικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη μαθημάτων επιχειρηματικότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση της Αγγλίας, τα αποτελέσματα έρευνας του παγκόσμιου παρατηρητηρίου για την επιχειρηματικότητα, στην Ε.Ε. και την Αγγλία, την εξ αποστάσεως διδασκαλία (e-learning) κ.α. Έγινε συγκριτική ανάλυση των εκπαιδευτικών συστημάτων Ελλάδας – Αγγλίας και τέλος αξιολόγηση του προγράμματος και επίδοση πιστοποιητικών παρακολούθησης

Πραγματοποιήθηκαν επίσης τεχνικές επισκέψεις στους παρακάτω δημόσιους οργανισμούς :

Τα αποτελέσματα της συμμετοχής των δικαιούχων στο πρόγραμμα είναι:

  • Αποκόμιση γνώσεων και εμπειριών σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης, και χρήσης νέων τεχνολογιών

  • Γνώση των τρόπων εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση

  • Βελτίωση της προοπτικής εξέλιξης στην εργασία

  • Βελτίωση διαπολιτισμικών ικανοτήτων

  • Βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων

  • Υποστήριξη της διδασκαλίας και της μαθησιακής διαδικασίας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 61χρονος για σωματική βλάβη και αμέλεια
Επόμενο άρθρο Άρχισαν οι εγγραφές στο Ωδείο Ευθυμιάδη