Eμπειρογνωμοσύνη για την προστασία και την ανάπτυξη του Ολύμπου


Η εμπειρογνωμοσύνη για την προστασία, ανάδειξη και ανάπτυξη του Ολύμπου, παρουσιάστηκε το μεσημέρι σε κοινωνική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κάτω Ολύμπου, στον Πυργετό, παρουσία των δημάρχων Κ. Ολύμπου Ν. Βαλσαμόπουλου και Λιβαδίου Γ. Γαλάνη καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και  Δυτικής Μακεδονίας.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της υπάρχουσας κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής δυναμικής στην ευρύτερη περιοχή και να κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η περιοχή μελέτης στο σύνολο της ορίζεται εντός των τριών Περιφερειών Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει τμήματα 5 νομών: Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών και Ημαθίας.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, κατά τη διάρκεια του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006, κύρια χρηματοδοτική κατεύθυνση των παρεμβάσεων που έγιναν στην περιοχή αποτέλεσαν οι βασικές τεχνικές υποδομές (57%), ενώ δευτερεύουσας χρηματοδοτικής προτεραιότητας έτυχαν τα έργα κοινωνικών υποδομών. Ιδιαίτερα περιορισμένης κλίμακας ήταν οι παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος, ενώ περιορισμένες ήταν οι επενδύσεις παραγωγικών υποδομών και αγροτουρισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι 3 βασικοί στόχοι των προτεινόμενων παρεμβάσεων θα πρέπει να είναι:

– η Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος

– η Ανάδειξη ενός συνεκτικού και ενιαίου προγραμματικού χώρου και

– η Διαμόρφωσης ενός πολυλειτουργικού προτύπου ολοκληρωμένης ανάπτυξης

Στρατηγικές κατευθύνσεις προς την κατεύθυνση αυτή αποτελούν:

-η Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και η υποστήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας,

-η  Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με έμφαση στην ποιότητα των φυσικών πόρων ως συγκριτικού πλεονεκτήματος για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής,

-η  Υποστήριξη των λειτουργιών των οικισμών και τέλος,

-η  Δημιουργία ενός συνεκτικού διαπεριφερειακού χώρου.

Η εμπειρογνωμοσύνη προτείνει ενδεικτικά εξειδικευμένες παρεμβάσεις κατά δέσμη μέτρων μεταξύ των οποίων είναι η  δημιουργία, απονομή και προώθηση σήματος ποιότητας «Όλυμπος» για  τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, η ενίσχυση των ειδικών υποδομών για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η αναβάθμιση και εφαρμογή του συστήματος προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος στις προστατευόμενες περιοχές του Ολύμπου, η δημιουργία και ενίσχυση πρότυπου κέντρου περιβαλλοντικής έρευνας, η βελτίωση της προσπελασιμότητας, η δημιουργία νέων δομών αρχικής επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΙΕΚ) προσαρμοσμένων στις τοπικές δραστηριότητες του Ολύμπου και η δικτύωση, ανάδειξη, προστασία και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τέλος στις διαπεριφερειακές οδικές συνδέσεις και ειδικότερα:

-Στα  δυτικά Πιέρια: η Ολοκλήρωση της οδικής Σύνδεση δήμων Μακεδονίδος – Βελβεντού τμήμα Δασκιο – Πολύφυτος και Ριζομάτων – Ελατοχωρίου θα επιτρέψει τη συνεργασία των όμορων περιοχών Ημαθίας και Κοζάνης, επιτρέποντας την ανάδειξη του ορεινού και παραλίμνιου τουρισμού στην περιοχή των Δυτικών Πιερίων και την τεχνητή Λίμνη του Πολυφύτου

– Στο Δυτικό Όλυμπο,  η βελτίωση της Π.Ε.Ο. Ελασσόνας – Κατερίνης θα έχει σαν αποτέλεσμα την  ανάδειξη της διαδρομής ως κύριας τουριστικής οδού για την πρόσβαση στον Δυτικό Όλυμπο και τα ανατολικά Πιέρια.

-Τέλος σε ότι αφορά στην ε.ο.  Λάρισας – Κοζάνης, με την ολοκλήρωση του προγράμματος έργων για την αναβάθμιση της οδού και την παράκαμψη των αστικών κέντρων θα τονωθεί η  τουριστική και εμπορική κίνηση σε ολόκληρη την δυτική Περιοχή.

Προηγούμενο άρθρο Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες του Νομού
Επόμενο άρθρο Με 6 δις ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα «Αλεξ. Μπαλτατζής»