Εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών


Αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη στη Νομαρχία για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ξηρασία.

Σύσκεψη με θέμα τις ζημιές που προέκυψαν από την ξηρασία και τον τρόπο διεκδίκησης των αποζημιώσεων, πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό κατάστημα με τη συμμετοχή του Νομάρχη κ. Φ. Αλεξάκου, των αντινομαρχών κ.κ. Καρατσιώρη, Νίκου & Πέτσα, του συνόλου των Δημάρχων των πεδινών περιοχών του Νομού και των Δ/ντων  των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιομηχανικών φυτών και ΔΕΒ της Ν.Α. Καρδίτσας. Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν οι τρόποι εκτίμησης του μεγέθους των ζημιών, η διαδικασία αποζημίωσης και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στο ότι οι ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί ήταν λιγότερες απ’ότι ανέμεναν λόγω των καιρικών συνθηκών και σ’αυτό συνετέλεσε -όπως ειπώθηκε- η έγκαιρη ενημέρωση των αγροτών από το Συντονιστικό Νομαρχιακό όργανο, που για το θέμα της λειψυδρίας συνεδρίασε τουλάχιστον τρεις φορές. Το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο εξ αρχής είχε αναφερθεί στις μικρές και συγκεκριμένες ποσότητες που μπορούν να εκταμιευθούν από τις λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου, παρότρυνε τους αγρότες να καλλιεργήσουν βαθύριζα φυτά, επαναλειτούργησε τις ανενεργές και ιδιωτικές γεωτρήσεις και αρτεσιανά, ενώ τέλος, διαχειρίστηκε χρηστά το έλλειμμα. Όλα αυτά συνετέλεσαν στον περιορισμό των ζημιών. Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Καραδήμος για την περιοχή του ανέφερε ότι οι ζημιές ανέρχονται στα 10.000 στρέμματα περίπου, ενώ χώρισε σε δύο κατηγορίες τις εκτάσεις που επλήγησαν: α) σε αυτές που υπέστησαν 100% ζημιά στην παραγωγή και θα πάνε σε ολική αποζημίωση και β) σε αυτές που υπέστησαν μερική ζημιά και θα υπάρξει μερική αποζημίωση.

Μετά από τα παραπάνω αποφασίστηκαν τα εξής:

– Να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για το σύνολο των καλλιεργειών που έχουν υποστεί ζημιές.

– Οι αποζημιώσεις να δοθούν με τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ.

– Να γίνει εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών χωράφι – χωράφι από γεωπόνους του ΕΛΓΑ, το ταχύτερο δυνατό. Οι εκτιμήσεις να ξεκινήσουν εντός του πρώτου 10ημέρου του Σεπτεμβρίου ώστε να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της συγκομιδής των προϊόντων.

– Με τη συνεργασία Δημάρχων, ΤΟΕΒ και των γεωπόνων της Νομαρχίας και των Δήμων μέχρι τη Τετάρτη 27 Αυγούστου να γίνει κατά το δυνατόν αντικειμενική καταγραφή και εκτίμηση των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές, του αριθμού των στρεμμάτων και του ποσοστού ζημιάς.

– Η τελική εκτίμηση των ζημιών να αποσταλεί στον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους βουλευτές του Νομού μαζί με το αίτημα για άμεση εκτίμηση των ζημιών από γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Προηγούμενο άρθρο Νέες ειδικότητες στο ΙΕΚ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Μουσική εκδήλωση για την Μαρία Κάλλας