Επί τάπητος τα στερεά απόβλητα Καρδίτσας και Τρικάλων


Βασικός στόχος παραμένει η παύση λειτουργίας όλων των ενεργών χωματερών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, υπό την προεδρεία του  Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα με τη συμμετοχή των Προέδρων ΤΕΔΚ των δύο Νομών κ.κ. Γιώργου Κωτσού και Μιχάλη Ταμήλου και  του Προέδρου της ΠΑΔΥΘ κ. Ορέστη Πλιάσα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των έργων ΧΥΤΑ και ΣΜΑ στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και η διαδικασία αποκατάστασης των ΧΑΔΑ της Δυτικής Θεσσαλίας. Έγινε λεπτομερής αναφορά σε όλες τις εκκρεμότητες που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και συμφωνήθηκαν άμεσες ενέργειες έτσι ώστε η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού να προχωρήσει σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Βασικός στόχος παραμένει η παύση λειτουργίας όλων των ενεργών χωματερών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα εξής:

1. Να γίνει άμεσα δοκιμή του υπάρχοντος δρόμου πρόσβασης στο ΣΜΑ Πύλης και να πιστοποιηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΜΑ.

2. Να επισπευσθούν από τη Νομαρχιακή Αρχή Καρδίτσας οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών των ΣΜΑ Σοφάδων και Καρδίτσας.

3. Να ολοκληρωθεί, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2008, διοικητική παραλαβή όλων των έργων ΧΥΤΑ και ΣΜΑ των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

4. Να αρχίσει δοκιμαστική λειτουργία των έργων μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2008.

5. Να σταματήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2008 με απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και των ΤΕΔΚ, η λειτουργία όλων των ενεργών ΧΑΔΑ, εκτός από έναν πολύ μικρό αριθμό, που θα συνεχίσουν να δέχονται απορρίμματα, έως την λειτουργία του ΧΥΤΑ Τρικάλων.

6. Να γίνει άμεση αποκατάσταση ΧΑΔΑ που βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο μετά από συνεννόηση.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωσε πως  άμεσα θα ανοίξει πρόσκληση στο ΕΣΠΑ, για τη χρηματοδότηση και αποκατάσταση των ενεργών ΧΑΔΑ που υπολείπονται.

  

Με το πέρας της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας δήλωσε:

«Σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Θεσσαλίας, πραγματοποιήσαμε ακόμη μία σύσκεψη  με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Διαπίστωσα πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στην πορεία των έργων. Παρόλα αυτά όμως ζήτησα από τους φορείς περισσότερη δουλειά και εντατικοποίηση των διαδικασιών καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και αυστηρά και οφείλουμε να τα τηρήσουμε. Είμαι βέβαιος πως θα έχουμε θετικές εξελίξεις και πως  όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ΤΕΔΚ,  Δήμοι, Φορείς Διαχείρισης, ιδιώτες και πολίτες της Θεσσαλίας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κερδίσουμε το στοίχημα της προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού μας περιβάλλοντος.»

Προηγούμενο άρθρο Έργο ύδρευσης Αμαράντου 200.000 ευρώ
Επόμενο άρθρο Προτάσεις για Διοικητική Μεταρρύθμιση του Γ. Κωτσού