Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ… ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ


 Με τις βαλίτσες τους γεμάτες αισιοδοξία, παρ’ ότι γνωρίζουν ότι η μάχη είναι δύσκολη, μετέβησαν στο Λουξεμβούργο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που θα υπερασπιστούν τους Θεσσαλούς στο θέμα της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου. Σήμερα εξετάζονται τα 14 προδικαστικά ερωτήματα που υπέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την από 25 Ιανουαρίου 2010 αίτησή του σχετικά με το αν η συνέχιση των εργασιών του έργου είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.

 «Οπλισμένη» και η πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας

Φυσικά και η Αιτωλοακαρνανία δεν πηγαίνει άοπλη σ’ αυτή τη μάχη! Έχει στη φαρέτρα της τις τρεις προηγούμενες ακυρωτικές του έργου αποφάσεις του ΣτΕ και επιχειρήματα υπέρ της εκ νέου ακύρωσης, τα οποία και θα παρουσιάσει το νομικό επιτελείο υπό τον καθ. Νίκο Αλιβιζάτο, το οποίο και συγκροτούν ακόμη οι Ματίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δωροβίνης, Λούση Κιουσοπούλου και Γιώργος Χριστοφορίδης. Στο νομικό επιτελείο έχει προστεθεί και ο Λονδρέζος δικηγόρος κ. Χατζής.

Αναγκαιότητα του έργου

Η μεταφορά μέρους των νερών του άνω ρου του Αχελώου, αποτελεί μία σοβαρή παρέμβαση με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, που στοχεύει στην αποτροπή της οικολογικής – περιβαλλοντικής καταστροφής της Θεσσαλικής πεδιάδας. Με το εθνικό αυτό έργο πολλαπλού σκοπού, θα αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα της ύδρευσης, η δραματική πτώση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων και η επιβάρυνσή τους με νιτρικά, ο μηδενισμός της παροχής του ποταμού Πηνειού, αλλά και η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων που σήμερα αρδεύονται πλημμελώς. Ουδείς πλέον αμφισβητεί τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου για την Θεσσαλία. Ακραίες απόψεις που κατά παράδοση – όπως σε κάθε μεγάλο αναπτυξιακό έργο – υποστηρίζονται από ορισμένες οικολογικές οργανώσεις, έχουν ήδη απορριφθεί στο σύνολό τους, τόσο από την κεντρική διοίκηση (συναρμόδια υπουργεία) και την κοινωνία (επιστημονικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση κ.λ.π), όσο και από τα αρμόδια δικαστήρια (Σ.τ.Ε). Επιπλέον σε ότι αφορά την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, σημειώνεται ότι τα νερά του Αχελώου αξιοποιούνται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας από την Δ.Ε.Η, αφού σε όλο το μήκος του έχουν ήδη αναπτυχθεί υδροηλεκτρικά έργα με τα αντίστοιχα φράγματα. Συνεπώς, οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον έχουν ήδη συμβεί από την κατασκευή των έργων ανεξάρτητα από την εκτροπή ή όχι του Αχελώου. Η μεταφορά μέρους των υδάτων του Άνω Ρου του Αχελώου ποταμού για την πολλαπλή ανάπτυξη της Θεσσαλίας έχει αποτελέσει εδώ και δεκαετίες το αντικείμενο πληθώρας μελετών, επιστημονικών συνεδρίων, συσκέψεων και συζητήσεων στη Βουλή, με αίτημα την άμεση προώθηση του έργου. Τόσο οι μελέτες που έχουν γίνει όσο και ο δημόσιος επιστημονικός διάλογος που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκαλύψει την τεράστια συμβολή του έργου στην ανάπτυξη της χώρας.

Προηγούμενο άρθρο Εγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης για τη Μεσογειακή Διατροφή