«Ιερό» όχι για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές – Δηλώσεις Κυρίλλου, Τσιάκου, Παππά και Αντωνίου


Και… “ιερή” οργή τώρα, σε τοπικό επίπεδο, για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με βάση το επίμαχο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή. Μετά τον εμπορικό κόσμο της Καρδίτσας και όλης της χώρας που παραμένει στα “χαρακώματα”, κάνοντας δηκτικά λόγο για ρύθμιση- “ταφόπλακα”, στο κάδρο των σφοδρών αντιδράσεων μπήκε δυναμικά και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η οποία ζητά να μην μπει… “χέρι” στην κυριακάτικη αργία! Η Εκκλησία της Καρδίτσας κάνει επίκληση τόσο της εργατικής αξίας και σημασίας της αργίας της Κυριακής, όσο βεβαίως και της “ιερής” της σημασίας, δεδομένου του τι πρεσβεύει η Κυριακή, ως ημέρα, για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

 

 

 

Η δήλωση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος έπειτα από ερώτηση της «Γνώμης», έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πολύς λόγος γίνεται τις μέρες αυτές για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Κατ’ αρχάς το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό διότι: α) παραβιάζεται ο Ναός του Θεού, ο οποίος επιβάλλει την αργία της Κυριακής, β) αφαιρείται το δικαίωμα του εργαζόμενου να έχει μία ημέρα δική του, γ) οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση και αποδιοργάνωση της ελληνικής οικογένειας, δ) οδηγεί ολοταχώς στη διάλυση του Ιερού Θεσμού της οικογένειας. Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής επιφέρει μοιραίως την χαριστική βολή. Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής παραδίδει τον άνθρωπο στην τυραννία του διαβόλου. Γι’ αυτό όλοι πρέπει να βροντοφωνάξουμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» εάν δεν θέλουμε να μεταβληθούμε σε παραγωγικές μηχανές».

 

 

 

Το «μπαλάκι» στον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκο

 

 

Στους αντιπεριφερειάρχες πετάει το “μπαλάκι” το υπουργείο Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. «Η Περιφέρεια είναι αντίθετη με τις ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση η οποία μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις Περιφέρειες, οι οποίες καλούνται να λύσουν το γόρδιο δεσμό μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια των 3 μηνών. Δυστυχώς είναι πια συνηθισμένη τακτική ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση να το αποκεντρώνει στους Δήμους και τις Περιφέρειες» τόνισε στη «Γνώμη» ο κ. Τσιάκος ο οποίος επεσήμανε οτι τωνξ όποιων αποφάσεων θα προηγηθεί σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ηλ. Ανωνίου: «Μας ανοίγουν για να μας κλείσουν φυλακή»

Αντίθετος με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δήλωσε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ηλίας Αντωνίου, υπογραμμίζοντας οτι ο αγώνας θα είναι διαρκής έως την κατάργησή του, γιατί «μας ανοίγουν για να μας κλείσουν φυλακή» και συνέχισε: «Η ρύθμιση αυτή δε θα έχει καμιά θετική επίδραση, ούτε στην αγορά (ζήτηση) ούτε στην απασχόληση ούτε στην κοινωνία γενικότερα. Το άνοιγμα των καταστημάτων θα οδηγήσει σε ασφυξία την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα όσων μικρών επιχειρήσεων έχουν καταφέρει να υπάρχουν ακόμα. Θα ανακατανείμει τον τζίρο της αγοράς σε όφελος των λίγων. Θα δημιουργήσει ολιγοπωλιακές καταστάσεις και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Οι επιπτώσεις που θα έχει η εργάσιμη εβδομάδα των επτά ημερών στην απασχόληση και ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, στην οποία οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη όχι για να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά για να διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες, είναι αρκετά σοβαρές. Οι μικροί επιχειρηματίες και οι οικογένειές τους μειονεκτούν κοινωνικά από τη στιγμή που χρειάζεται να απασχολούνται οι ίδιοι πολύ περισσότερες ώρες. Η Κυριακή είναι κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων και εξυπηρετεί μόνο μια μικρή ομάδα καταναλωτών και τα μεγάλα καταστήματα σε περίπτωση που μπορέσουν να την αξιοποιήσουν. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι προφανές, και ιδιαίτερα όσον αφορά την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και ο τζίρος των επιχειρήσεων διαρκώς μειώνεται, ότι καμία θετική προοπτική δεν δημιουργείται από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντίθετα, περισσότερη συρρίκνωση και λουκέτα θα υπάρξουν για τις Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Παππάς

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Βύρων Παππάς αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας και στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, στην οποία εκφράστηκε η διαφωνία όλων για το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, ενώ ο Περιφερειάρχης ζήτησε γραπτώς τις προτάσεις των ΕΒΕ. Ο κ. Παππάς πάντως δήλωσε στη «Γνώμη» πως οι Κυριακές πρέπει να μείνουν ανέγγιχτες, εκτός των τουριστικών περιοχών, για τις οποίες θα αποφασίσει ο εκάστοτε αντιπεριφερειάρχης.

Προηγούμενο άρθρο Αγώνες σκάκι και ping pong στο Νεοχώρι
Επόμενο άρθρο Η πρακτική της κυβέρνησης διέψευσε τις ελπίδες των Τριτέκνων – Θεόδωρος Κοντός Α/πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Καρδίτσας