ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ


 Για παρεμβάσεις πρώην υπουργών, καθώς και του τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ.Αγγέλου, για την ανταλλαγή εκτάσεων με τη Μονή Βατοπαιδίου έκανε λόγο η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΝ) Σταματίνα Μαντέλη, η οποία κατηγορείται για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, η κα Μαντέλη αναφέρεται συγκεκριμένα στους τότε υπουργούς Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκο, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντό, καθώς και στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

Αναφέρει επίσης, ότι ο μοναχός Αρσένιος της μονής Βατοπαιδίου την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη, είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

Η κα Σταματίνα Μαντέλη, η οποία κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και για υπεξαγωγή εγγράφων, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

Έπειτα από τη μαραθώνια απολογία της ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η κα Σταματίνα Μαντέλη αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Αντίδραση Γ.Αγγέλου

Την έντονη αντίδραση του Γιάννη Αγγέλου προκάλεσαν οι εξελίξεις στην υπόθεση. Σε επιστολή του σημειώνει:

«Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπαιδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή μου ενώπιον της στις 10/5/2010.

» Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση.»

Προηγούμενο άρθρο Eνημερωτική εκδήλωση για τους παραγωγούς πιπεριάς
Επόμενο άρθρο Ο Καραγκιόζης συνάντησε τους μαθητές του 19ου Δημοτικού Σχολείου