Κατατίθεται νέος φάκελος στη Δ.Ε.Μ.Α.


Για τη διεξαγωγή αθλημάτων στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Προς την κατάθεση συμπληρωματικού φακέλου στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, οι Νομάρχες της Θεσσαλίας προσανατολίζονται να ζητήσουν τη διεξαγωγή αθλημάτων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι Νομάρχες συζήτησαν ακόμη το θέμα των πόρων και των έργων που πρέπει να εκτελεστούν στον τομέα της εξοικονόμησης του νερού.

Στο πλαίσια των τακτικών και προγραμματισμένων συναντήσεων, που πραγματοποιούνται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα, οι Νομάρχες Καρδίτσας και Τρικάλων κ.κ. Φώτης Αλεξάκος και Ηλίας Βλαχογιάννης, επισκέφθηκαν το πρωί το Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλια, προκειμένου να συζητήσουν σειρά ζητημάτων που αφορούν τις μεγάλες προτεραιότητες ανάπτυξης της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός, δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, όπως ανέφερε ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι παραβρέθηκε στις προηγούμενες τέσσερις συναντήσεις των Νομαρχών, ενώ θα παραβρεθεί και στις επόμενες συναντήσεις, καθώς υπάρχει συναντίληψη.

Οι Νομάρχες της Θεσσαλίας ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο, στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας για κοινή συνάντηση με τους δημάρχους των πρωτευουσών της Θεσσαλίας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν τους Μεσογειακούς Αγώνες και τη συνένωση δυνάμεων για το καλό των Θεσσαλών πολιτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπατόλιας, το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα συζήτησης ήταν οι Μεσογειακοί Αγώνες και κυρίως το ζήτημα της τόνωσης του ενδιαφέροντος, καθώς «φαίνεται ότι ακολουθείται μια πορεία υποβάθμισης η οποία πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αντιστραφεί».

Σύμφωνα με το Νομάρχη Μαγνησίας, η τονωτική ένεση που απαιτείται στην παρούσα φάση, μπορεί να προέλθει μέσα από τη συλλογική κινητοποίηση όλων των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων της περιφέρειας Θεσσαλίας. Η υπόθεση των Μεσογειακών Αγώνων, επισήμανε ο κ. Παπατόλιας, δεν είναι υπόθεση μόνο δύο αστικών συγκροτημάτων, του Βόλου και της Λάρισας, αλλά όλων των Θεσσαλών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νομάρχης Μαγνησίας ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις Νομάρχες αναλαμβάνουν κοινή πρωτοβουλία, να συγκληθεί κοινή σύσκεψη των Νομαρχών με τους τέσσερις δημάρχους, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα μεγάλα ζητήματα αξιοποίησης των Μ.Α. ως μια ευκαιρία ανάπτυξης, ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας.

Η αιχμή του δόρατος αυτής της πολιτικής, εξήγησε ο Νομάρχης, τουλάχιστον όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι παρά να είναι οι δράσεις που σχετίζονται με την τουριστική προβολή και την προβολή της παραγωγικής φυσιογνωμίας του Νομού, οι δράσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο δεύτερος κύκλος θεμάτων που συζητήθηκαν, αφορούσε το θέμα των πόρων και των έργων που πρέπει να εκτελεστούν, στον τομέα της εξοικονόμησης του νερού, καλύτερης και ορθολογικότερης διαχείρισης των υδατικών πόρων, της εφαρμογής του ορθολογικού πλαισίου, για την ορθολογική διαχείριση – με τη σύσταση και ουσιαστική λειτουργία των φορέων διαχείρισης που θα υποκαταστήσουν τις ΤΟΕΒ – και της άσκησης από κοινού πίεσης, τόσο προς την περιφερειακή, όσο και προς την κεντρική διοίκηση, για να εξασφαλιστούν πόροι για την εκτέλεση όλων εκείνων αναγκαίων έργων εξοικονόμησης νερού, που πρωτίστως θα βοηθήσουν αγροτικό κόσμο (κάτι που αφορά τα προγράμματα ΠΕΠ και «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»).

«Κοινή μας έγνοια και μέριμνα είναι να δοθεί προτεραιότητα στη Θεσσαλία, σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας, διότι είναι εκείνη που βασανίζεται περισσότερο από τα προβλήματα της λειψυδρίας και των κλιματικών αλλαγών, με άμεση επίπτωση στο αγροτικό εισόδημα και στις οικολογικές ευαισθησίες της περιοχής», ανέφερε ο Νομάρχης Μαγνησίας. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε σε από κοινού διεκδικήσεις, για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα, όπως το έργο του Αχελώου, για το οποίο στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, για την ομαλή διασφάλιση της χρηματοδότησης και της συνέχισης του έργου, χωρίς προβλήματα.

Οι Νομάρχες

Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος επισήμανε ότι οι Νομάρχες της Θεσσαλίας, πρώτα απ’ όλα ως Θεσσαλοί πολίτες και στη συνέχεια ως θεσμικοί παράγοντες, έχουν υποχρέωση να ακολουθήσουν τον δρόμο της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας, της δημιουργίας της Πανθεσσαλικής συνείδησης και στη συνέχεια να δείξουν αυτόν το δρόμο που μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να φέρει στους πολίτες της Θεσσαλίας.

Ο Νομάρχης Καρδίτσας, ανέφερε ότι «στο πλαίσιο  της ανάδειξης των Μ.Α. ως μιας ευκαιρίας ανάπτυξης του Θεσσαλικού χώρου και προβολής του τουριστικού και οικονομικού τομέα, επιζητούμε κοινή και ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Μ.Α., που θα αποδέχεται να γίνουν ορισμένα αγωνίσματα, που δεν θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, στη Δυτική Θεσσαλία, ώστε να γίνουν και τα αναγκαία έργα υποδομής και κυρίως οι 800.00 κάτοικοι της Περιφέρειάς μας, να αγκαλιάσουν την όλη προσπάθεια».

Στον τομέα των έργων υποδομής αγροτικού ενδιαφέροντος ο Νομάρχης Καρδίτσας τόνισε ότι «Επιβάλλεται η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της προς το Θεσσαλικό κάμπο. Να δοθεί έμφαση και στα μικρότερα έργα άμεσης απόδοσης και στα μεγάλα και μακροπρόθεσμα. Στις μικρότερες παρεμβάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» η Θεσσαλία πρέπει να πάρει τη μερίδα του λέοντος καθώς είναι το κατεξοχήν αγροτικό διαμέρισμα της χώρας και ταυτόχρονα είναι πολύ ελλειμματικό σε υδατικό ισοζύγιο. Κάθε χρόνο λείπουν 800.000 κ.μ. νερού. Η εμπειρία του εφιάλτη της λειψυδρίας των δυο τελευταίων χρόνων πρέπει να μας ενεργοποιήσει όλους και πρώτη την πολιτεία. Στο τομέα των μεγάλων έργων πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίσπευση των έργων του Αχελώου με την αύξηση της χρηματοδότησης, την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που καθυστερούν την εξέλιξη των εργασιών και την προετοιμασία δημοπράτησης της επένδυσης της σήραγγας εκτροπής  και των συναφών εργασιών. Παράλληλα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να πεισθούν και οι πολίτες εκτός Θεσσαλίας για την αναγκαιότητα του έργου».

Την άποψη ότι οι συσκέψεις αυτές βοηθούν για να πάει μπροστά η Θεσσαλία και να ωφεληθούν οι πολίτες, εξέφρασε από την πλευρά του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης.

Σύμφωνα με το Νομάρχη Τρικάλων το ζήτημα των Μ.Α. παραμένει κορυφαίο γεγονός για το Βόλο και τη Λάρισα και, κατ’ επέκταση και για τη Θεσσαλία και θα υπάρξει συνεργασία, ώστε να ωφεληθεί όλη η Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

«Υπάρχουν ευκαιρίες, στο περιθώριο των Μεσογειακών Αγώνων για ωφέλειες και στη Δυτική Θεσσαλία, με την τέλεση και κάποιων αγωνισμάτων, ζήτημα που θα συζητηθεί και στην Οργανωτική Επιτροπή και ο καθένας θα πει τη γνώμη του και πιστεύω, θα καταλήξουμε ομόφωνα να εισηγηθούμε στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) συμπληρωματικό φάκελο, με την τέλεση κάποιων αθλημάτων, μικρής σημασίας για το Βόλο και τη Λάρισα, αλλά συμβολικής σημασίας για τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα», ήταν η δήλωση του Νομάρχη Τρικάλων.

Αναφορικά με τη διαχείριση των νερών και τα έργα αγροτικού τομέα, ο κ. Βλαχογιάννης ανέφερε ότι οι Νομάρχες συμφώνησαν ότι πρέπει να αγωνιστούν για να έρθουν μεγαλύτεροι πόροι για το σκοπό αυτό, καθώς οι πόροι που διαθέτει το ΠΕΠ είναι πολύ μικροί και δεν επαρκούν για τις ανάγκες που είναι πάρα πολλές. Ίσως, πρόσθεσε, οι ανάγκες αυτές μπορούν να ιεραρχηθούν προσεχώς, αλλά το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» πρέπει να φανεί γενναιόδωρο προς τη Θεσσαλία.

Προηγούμενο άρθρο Διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης LEADER
Επόμενο άρθρο 'Ενταξη δ.δ. Καλλιφωνίου, Μενελαΐδος & Ταμασίου στα ΟΠΑΑΧ