«Μακεδονία, θρυλική πορεία από τα βάθη των αιώνων»


Με απόλυτη επιτυχία έγινε τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2013 στον Παλαμά, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΔΟΠΑΠΑΠ, η παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Καρακιόλη «Μακεδονία, Θρυλική Πορεία από τα Βάθη των Αιώνων». Την εκδήλωση, της οποίας τον όλο συντονισμό είχε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου των απανταχού Καλυβακιωτών «Ο Νόστος» κ. Απόστολος Αλ. Μπακαλάκος, τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωσήφ Χρουμπ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του δήμου Παλαμά κ. Τσερέπης Απόστολος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΑΠ κ. Χρήστος Βαϊόπουλος, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Παλαμά κ. Μουτσανίδου Μαρία, η πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ κ. Παπαϊωάννου Κωνσταντία, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλυβακίων κ. Παύλος Ζαγανάς, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η φιλόλογος και πρώην διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Βάια Μπακαλάκου – Διδαγγέλου. Η κυρία Μπακαλάκου στην αρχή της εισήγησής της, τόνισε τους κινδύνους της εποχής της παγκοσμιοποίησης η οποία «απειλεί με αφανισμό λαούς και πολιτισμούς, καθώς διαταράσσονται ισορροπίες αιώνων». Σε τέτοιους καιρούς σημείωσε, ο αναστοχασμός, η επαγρύπνηση, η ενεργοποίηση των συνειδήσεων και η ανάληψη ευθυνών από όλους μας, είναι όροι επιβίωσης. Έχουμε χρέος να μελετούμε και να φωτίζουμε την ιστορία μας. Στη συνέχεια, με γλαφυρότητα και σαφήνεια έκανε μία συνοπτική περιγραφή του έργου του συγγραφέα, κατά χρονολογική σειρά, από τους πρωτοελλαδικούς πολιτισμούς μέχρι τις μέρες μας.

Με καίριες φιλοσοφικές παραβολές και αριστοτελικές εκφράσεις, έκανε σύντομη αναφορά στο έργο του ο συγγραφέας και τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη συλλογή του υλικού για την ολοκλήρωσή του. Με ιδιαίτερη, τέλος, συγκίνηση και πάθος αναφέρθηκε στο βυζαντινό κόσμημα του Παλαμά, τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν τάχιστα στις απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθεί ο Ναός στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και να αποκτήσει έτσι τη θέση που του ανήκει στον Παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για μαθητές στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση για θέματα περιβάλλοντος στην Περιφέρεια για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020