Μέτρα ατομικής προφύλαξης και προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού – Ζήτησαν τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ χθες από την Καρδίτσα


 Ευρεία σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ Βασίλη Τσιάκου και  σε αυτή πήραν μέρος τα στελέχη του ΚΕ.EΛ.Π.ΝΟ. κ. Γκούμα, κ. Δελλής, κ. Χαλκίδου, ο υπεύθυνος της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς κ. Μουρελάτος, οι υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας  Καρδίτσας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, γεωπόνοι, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης υγιεινής της Π.Ε. Καρδίτσας. Επίσης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ψαχούλας, Χρούμπ και Λέμας, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Σοφάδων, Παλαμά  και Πλαστήρα.

 Τα στελέχη του ΚΕ.EΛ.Π.ΝΟ τόνισαν πως σε επίπεδο προστασίας του πληθυσμού, χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προφύλαξης και  να συνεχιστεί η προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Φυσικά όπου κρίνεται απαραίτητο είτε έχουν γίνει, είτε και θα συνεχίσουν να γίνονται οι απαραίτητοι ψεκασμοί. Όπως εξήγησαν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αλλά παρ΄ όλα αυτά χρειάζεται να μην ατονήσουν τα μέτρα προφύλαξης που ήδη λαμβάνονται. Επίσης εξήγησαν πως δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων χωρίς όμως αυτό να θεωρείται ανησυχητικό.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε  πως με βάση και τις σχετικές οδηγίες που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έκανε και θα συνεχίσει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα σε ανθρώπους, από  τον ιό του Δυτικού Νείλου.

«Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και συνεργαζόμαστε αρμονικά με τους επιστήμονες, ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από τον ιό του δυτικού Νείλου. Επίσης συνεργαζόμαστε και με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ο στόχος είναι κοινός και αφορά την προστασία του πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.  Επίσης ο κ. Τσιάκος έκανε σαφές  πως θα γίνει ότι είναι απαραίτητο ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί  στο ελάχιστο.

Συμπτώματα του ΙΔΝ:

  • Ο ιός, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Περίπου ένα στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με ΙΔΝ θα αναπτύξει σοβαρή ασθένεια. Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία στον αυχένα, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή ατονία, απώλεια όρασης, μούδιασμα ακόμη και παράλυση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, και νευρολογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι και μόνιμες.
  • Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ηπιότερα σε μερικούς ανθρώπους. Μέχρι 20% των ανθρώπων που μολύνονται έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, και μερικές φορές πρησμένους λεμφαδένες ή δερματικά εξανθήματα στο στήθος, το στομάχι και την πλάτη. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για λίγες ημέρες, αν και, ακόμη και υγιείς άνθρωποι έχουν αρρωστήσει για μερικές εβδομάδες.
  • Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται στους περισσότερους ανθρώπους. Περίπου το 80% των ατόμων (περίπου 4 στα 5), που έχουν μολυνθεί από τον ΙΔΝ δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα,

Τρόποι αντιμετώπισης:

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία

για λοίμωξη από τον ΙΔΝ. Σε περιπτώσεις με συμπτώματα πιο ήπια, οι μολυσμένοι απο τον ιό εμφανίζουν απλό πυρετό και πόνους που περνούν από μόνα τους, αν και ακόμη και φαινομενικά υγιείς άνθρωποι έχουν αρρωστήσει για μερικές εβδομάδες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συνήθως είναι αναγκαία η αντιμετώπιση σε νοσοκομείο όπου μπορεί να δωθεί υποστηρικτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων υγρών, βοηθεια στην αναπνοή και νοσηλευτική φροντίδα.

Πρόληψη από τον ιό του Δυτικού Νείλου:
Ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο ΙΔΝ είναι να αποτρέψουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

  • Όταν είστε σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιείστε ενδεδειγμένα εντομοαπωθητικά. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία.
  • Πολλά κουνούπια είναι πιο δραστήρια το σούρουπο και την αυγή. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό και φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια αυτές τις ώρες ή ακόμη αποφύγετε την διαμονή σας σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κουνουπιέρες στα παράθυρα και τις πόρτες σας για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω.
  • Φροντίστε να ελέγξετε και να απομακρύνετε τους τόπους αναπαραγωγής των κουνουπιών όπως λιμνάζοντα νερά, νερά σε γλάστρες, κουβάδες και βαρέλια. Αλλάξτε συχνά το νερό στο πιάτα των κατοικιδιών σας και αδειάστε τη φουσκωτή πισίνα σας ή άλλα παιχνίδια με νερό όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι έχω ΙΔΝ:
Η ηπιότερες μορφές της ασθένειας αντιμετωπίζονται με επιτυχία από τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό και οι ασθενείς δεν χρειάζεται απαραίτητα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για αυτή τη μόλυνση. Εάν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα, όπως είναι ασυνήθιστα σοβαρές κεφαλαλγίες ή σύγχυση, είναι αναγκαία η άμεση ιατρική βοήθεια. Τα έντονα συμπτώματα της ασθένειας του ΙΔΝ συνήθως απαιτούν νοσηλεία. Οι έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, εάν αναπτύξουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να γείρουν υποψίες για προσβολή από τον ΙΔΝ.

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Παρουσίαση της Κυπριακής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Καρδίτσα