Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Προχωράμε στην πειραματική καλλιέργεια τσαγιού στο Δ. Σοφάδων»


 Ο Δήμος Σοφάδων στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της περιοχής, διερευνά εδώ και καιρό τις δυνατότητες και τις συνθήκες  που υπάρχουν στην περιοχή για νέες καλλιέργειες με προοπτική. Ακούστηκαν διάφορες γνώμες αλλά περισσότερο απ’ όλες η δημοτική αρχή άρχισε από την περασμένη άνοιξη να μελετά και να εξετάζει την πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λεων. Κατσικάρα για την περίπτωση της καλλιέργειας του αρωματικού φυτού «Τσάι του Βουνού».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Τρίγκας καθώς και οι γεωπόνοι του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης εξέτασαν όλα τα δεδομένα προκειμένου να επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος για την πρώτη πειραματική καλλιέργεια του φυτού. Αποφασίστηκε, μετά από ανάλυση των συνθηκών της περιοχής που βοηθούν στην ανάπτυξη του φυτού, η πειραματική καλλιέργεια στην περιοχή της Ρεντίνας και της Κτιμένης.

Σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Παύλο Ραγιά και τον Τοπικό Σύμβουλο Κτιμένης Βασ. Αγγέλη αρχικά εντοπίστηκαν οι δύο χώροι, και μετά καλλιεργήθηκαν και προετοιμάστηκαν κατάλληλα. Στη συνέχεια, το Σάββατο 19/11/2011, φυτεύτηκε το φυτό σε έκταση δύο στρεμμάτων στη Ρεντίνα και σήμερα Δευτέρα 21/11/2011 θα γίνει η φύτευση σε έκταση ενός στρέμματος στην Κτιμένη.

Για τη δράση αυτή ο Δήμος Σοφάδων ζήτησε τη βοήθεια του πρώην Δ/ντη Γεωργικής Ανάπτυξης Ν.Α. Καρδίτσας Ανδρέα Σταμούλη ο οποίος αφιλοκερδώς προσέφερε τις γνώσεις του, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Δημάρχου να έχει την εποπτεία του εγχειρήματος.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος γι’ αυτή την προσπάθεια δήλωσε:

«προσπαθούμε με κάθε τρόπο να φανούμε χρήσιμοι στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι ο δυναμικός αγροτοκτηνοτροφικός τομέας του τόπου μας μπορεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρός μέσα από νέες προτάσεις που όμως δε θα εξαντλούνται στο στάδιο της παραγωγής. Φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης μιας καλλιέργειας και παραγωγής που μπορεί ν’ αποτελέσει εναλλακτική εισοδηματική λύση για τους δημότες μας.

Σήμερα, ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια καλλιεργώντας πειραματικά Τσάι του Βουνού στη Ρεντίνα και την Κτιμένη. Οι περιοχές αυτές επιλέχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες και τις υψομετρικές διαφορές που υπάρχουν προκειμένου να δούμε του χρόνου το καλοκαίρι το πρώτο δείγμα της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης του φυτού. Εφόσον αυτά τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά τότε έχουμε σχέδια για την επεξεργασία και τη συσκευασία του προϊόντος και τη λιανική προώθησή του στην αγορά.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν.

Σχεδιάζουμε κι άλλες σχετικές πρωτοβουλίες σχετικά με εναλλακτικές καλλιεργητικές δυνατότητες. Θέλουμε όμως να εκμεταλλευτούμε και τις προσπάθειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αξιοποιώντας τα συμπεράσματα των πειραματικών καλλιεργειών της στέβιας στην περιοχή μας. Μελετούμε και διερευνούμε τις δυνατότητες που ανοίγονται τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της στέβιας ως γλυκαντική ουσία σε τρόφιμα και ποτά.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική στενότητα της εποχής περιορίζει τους τρόπους δράσης μας. Παραμένουμε όμως πιστοί σε όσα λέγαμε προεκλογικά αφού συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το μέλλον της περιοχής και της χώρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα του. Προσπαθούμε λοιπόν, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, ν’ ανοίξουμε δρόμους…»

Προηγούμενο άρθρο Γυναικείο βόλει - Υγιεινός περίπατος για τον ΣΠΑΚ
Επόμενο άρθρο Η μοναξιά φέρνει αϋπνίες