Μ. Θεοχάρη: «Όλες οι δράσεις του ΥΠΑΑΤ προσανατολίζονται στην στήριξη της ζωικής παραγωγής»


 Απάντηση από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ι. Δριβελέγκα έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη στην ερώτηση που είχε καταθέσει με θέμα την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

Ο κ. Δριβελέγκας επισημαίνει ότι όλες οι δράσεις του ΥΠΑΑΤ έχουν ως προσανατολισμό τη στήριξη του κλάδου της ζωικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της  γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, και εκφράζονται έμπρακτα μέσα από τις ενισχύσεις επενδύσεων, στο πλαίσιο του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), με δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Συγκεκριμένα, οι δράσεις είναι:

Α) το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», μέσω του Μέτρου «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», προβλέπει την ενίσχυση των μεγάλων σχεδίων βελτίωσης, που προσφέρουν τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με ικανοποιητικά ποσοστά ενίσχυσης, ώστε να βελτιωθούν οι συνολικές τους επιδόσεις και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές. Ο σχεδιασμός του Μέτρου έχει γίνει στην κατεύθυνση απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών, με τη μείωση των απαιτούμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών, την απλοποίηση της σχετικής οικονομικοτεχνικής μελέτης, την αξιοποίηση κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή κλπ.

Στο πλαίσιο της προκήρυξης του Μέτρου 121, το ΥΠΑΑΤ προέβλεπε 20 εκ € αποκλειστικά για κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία. Η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής για τις παραπάνω δράσεις ολοκληρώθηκε στις 20-07-2011.

Οι επενδυτικές δαπάνες που δύνανται να ενισχυθούν, περιλαμβάνουν κατασκευή εγκαταστάσεων, αγορά ή χρονομίσθωση νέου μηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και υποδομών, εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών για την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, έγγειες βελτιώσεις, εξοπλισμό αξιοποίησης ΑΠΕ, εξοπλισμό καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κ.ά.

Το μέτρο είναι ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας, καθώς βελτιώνονται οι παραγωγικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, και στοχεύει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στην τόνωση της γεωργικής απασχόλησης και στη μείωση της μακροχρόνιας τάσης από-επένδυσης που χαρακτηρίζει τον αγροτικό τομέα.

Παράλληλα, ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα προβλέπεται και από τις ακόλουθες δράσεις του ΠΑΑ:

  • – Μέτρο 123 Α για αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη στήριξή τους σε θέματα υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, βελτίωσης της ποιότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων τους. Μέσω του μέτρου δύνανται να ενισχυθούν επενδύσεις που αφορούν στους τομείς του κρέατος, του γάλακτος, των αυγών-πουλερικών, των ζωοτροφών κ.ά, ενώ ενισχύονται έμμεσα και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι Ατομικές Επιχειρήσεις και τα ΝΠΙΔ (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, Δημοτικές επιχειρήσεις). Αναμένεται να ανακοινωθεί νέα προκήρυξη στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  • – Μέτρο 133 για δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης, που απευθύνεται σε δικαιούχους του μέτρου 132 και αφορά στο 70% των επιλέξιμων δαπανών για τα συνολικά επιχειρησιακά σχέδια τριετούς διάρκειας, που θα υποβάλλουν οι ομάδες παραγωγών που έχουν συστηθεί και επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

Β) Στήριξη των συλλογικών δομών εμπορίας, αφενός με την προώθηση και στήριξη της δημιουργίας ομάδων παραγωγών για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους ικανότητας και αφετέρου με τη στήριξη της δημιουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα.

Γ) Δημιουργία ενιαίου φορέα στήριξης του κτηνοτρόφου και του μεταποιητή αγροτικών προϊόντων μέσα από τη δημιουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο Υπουργός επισημαίνει ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της γαλακτοπαραγωγικού αγελαδοτροφίας στη χώρα μας προκειμένου να είναι αυτάρκης αλλά και συγχρόνως χώρα εξαγωγής, περιορίζονται λόγω όχι μόνο των οριζόντιων προβλημάτων της κτηνοτροφίας αλλά και των εδαφοκλιματικών συνθηκών και της έλλειψης βοσκοτόπων, με αποτέλεσμα η επικρατούσα σταυλισμένη αγελαδοτροφία να μην μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες παραδοσιακά ισχυρές χώρες.

Προηγούμενο άρθρο Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Παρατείνεται έως και 16 Ιουνίου 2012 η προθεσμία αδειοδότησης υφιστάμενων αρδευτικών γεωτρήσεων