Νέες δραστηριότητες του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ξύλου του ΤΕΙ Λάρισας


  Ανακοινώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας ότι πρόσφατα έλαβαν χώρα οι ακόλουθες δραστηριότητες & ερευνητικές συνεργασίες:

  • * Υπό εξέλιξη τελεί συνεργασία του Εργαστηρίου με την εταιρεία Δ. & Δ. ΚΟΪΟΣ Ο.Ε. για θέματα σχετικά με τον έλεγχο επενδυμένου MDF.
  • * Υπό εξέλιξη τελεί συνεργασία του Εργαστηρίου με τη βιομηχανία ΑΓΕΧ Α.Ε. για θέματα αναγνώρισης & ποιοτικού ελέγχου κόντρα-πλακέ.
  • * Ολοκληρώνεται ερευνητική εργασία -εντός του ΤΕΙ- με θέμα «Μελέτη φυσικών και μηχανικών ιδιοτήτων ξύλου μαύρης πεύκης (Pinus nigra) προέλευσης νομού Γρεβενών» από τη σπουδάστρια κ. Αντιγόνη Νικάκη. Τα αποτελέσματα αυτής της συνοπτικής έρευνας θα υποβληθούν σύντομα σε ξένο επιστημονικό περιοδικό.
  • * Σε συνεργασία με τον επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου Δρ. Χαράλαμπο Λυκίδη πραγματοποιούνται τα ακόλουθα: α) εγκατάσταση βάσης δοκιμών επιχρισμάτων & βερνικιών σε ξύλινες επιφάνειες έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και της γήρανσης (natural weathering test) με βάση την προδιαγραφή EN 927-3/2006, β) υλοποίηση δοκιμών σκληρότητας ξύλου, ξυλοπλακών & παρκέτων με το modified Janka test σύμφωνα με την προδιαγραφή ASTM D1037/2005, γ) προετοιμασία δοκιμών αντοχής κόντρα-πλακέ σε διάτμηση με βάση την προδιαγραφή EN 314.01, και δ) έναρξη της εφαρμογής της ιαπωνικής προδιαγραφής JIS-1406 που αφορά στη μέθοδο Desiccator για μετρήσεις φορμαλδεΰδης από συγκολλημένα προϊόντα ξύλου. Επίσης, σε συνεργασία με τον ερευνητή Δρ. Αντώνη Παπαδόπουλο (ΤΕΙ Καβάλας) θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά ερευνητική επιφάνεια ­ soil test area (20 m2) για δοκιμές φυσικής διάρκειας και αντοχής προϊόντων ξύλου σε επαφή με το έδαφος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή προδιαγραφή ΕΝ 252.

  • * Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου συμμετέχει σε ερευνητική πρόταση (για το πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ») με τίτλο: «Ανακύκλωση προϊόντων ξύλου εμποτισμένων, συγκολλημένων ή επενδεδυμένων με απομάκρυνση των τοξικών ουσιών και ανάπτυξη νέων φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων» υπό το συντονισμό του Καθηγητή Ιωάννη Φιλίππου του ΑΠΘ. Στην πρόταση συμμετέχει και το Εργαστήριο Φυσικής Χημείας (Καθηγητής Κων/νος Παναγιώτου) του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

  • * Πρόσθετα, το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Συντήρησης Ξυλοκατασκευών με πρωτοβουλία του Καθηγητή Ιωάννη Κακαρά – μαζί με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου (υπεύθυνος: Δρ. Γ. Μαντάνης) – συμμετέχουν σε ερευνητική πρόταση με τίτλο: «Ανίχνευση, εντοπισμός και αξιολόγηση γεωϋλικών, κατάλληλων για αειφόρες βιοκλιματικές κατασκευές χαμηλού κόστους συνεκτιμώντας τις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές, τις διαθέσιμες πρώτες ύλες και τις κλιματικές αλλαγές» σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής Θ. Μαρκόπουλος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων).

Καρδίτσα, 31-10-2009

Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

Παράρτημα Καρδίτσας ∙ ΤΕΙ Λάρισας

Προηγούμενο άρθρο ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα της ΠΑΣΚ για τις εκλογές της Α/θμιας Εκπ/σης