Να ελεχθούν τα εμβάσματα κεφαλαίων στο εξωτερικό – Θέτει το ζήτημα στον υπουργό οικονομικών η Ασημίνα Σκόνδρα


 

Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, προκαλούνται  βάναυσα, όταν ακούνε ή διαβάζουν για εμβάσματα εκατομμυρίων, που στάλθηκαν  σε ξένες τράπεζες , χωρίς  κανείς  να γνωρίζει αν έχουν δηλωθεί  και φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα, πριν σταλούν στο εξωτερικό.

Με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και προς ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου των ελλήνων πολιτών, η Βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Τονίζει ότι με την διασταύρωση των στοιχείων, από τα αρχεία των Ελληνικών Τραπεζικών Ιδρυμάτων και της Γενικής Γραμματείας  Πληροφοριακών Συστημάτων, μπορεί άμεσα να διαπιστωθεί αν υπάρχει απόκλιση, μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και κεφαλαίων που εμβάστηκαν στο εξωτερικό.

Η Βουλευτής  ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό κ.Στουρνάρα,  έλεγχο της τελευταίας  δεκαετίας και εφ΄όσον υπάρξουν  αδικαιολόγητα κεφάλαια,  να φορολογηθούν δεόντως.

Η ερώτηση της κ.Σκόνδρα, την οποία συνυπέγραψαν 24 ακόμη Βουλευτές έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ προς τoν κ. Υπουργό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ : ΜΕΤΡΑ ΠΑΤΑΞΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΕ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν καθημερινά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που αναφέρουν ότι εμβάστηκαν από δεκάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, μέσω ελληνικών τραπεζών, μεγάλα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού. Εκτιμούν δε, ότι το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 22 δισεκατομμύρια Ευρώ, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν τα ποσά αυτά έχουν νομίμως φορολογηθεί στη χώρα μας.

Καθώς πρέπει να δοθεί τέλος στην ενδεχόμενη παραπληροφόρηση του κοινού για το ύψος των διαφυγόντων εσόδων από φόρους και ταυτόχρονα να δοθεί ένα αποφασιστικό μήνυμα πάταξης της φοροδιαφυγής από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, να προβεί σε άμεση διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να εντοπιστούν εκείνες οι περιπτώσεις, όπου την τελευταία δεκαετία διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και  κεφαλαίων που εστάλησαν στο Εξωτερικό.

Η παραπάνω διασταύρωση στοιχείων μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα από τα αρχεία των Ελληνικών Τραπεζικών Ιδρυμάτων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεσο οικονομικό όφελος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου των ελλήνων πολιτών. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι  ο κος. Υπουργός:

  • Θα προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών στην αξιοποίηση των στοιχείων που παρέχονται από τα Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα, ώστε να διασταυρωθούν με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων και να διαπιστωθούν περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων;
  • Όπου διαπιστώνονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής από φυσικά πρόσωπα, ποιο είναι το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα ώστε να κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν;
  • Με τι φορολογικό συντελεστή θα φορολογηθούν αυτά τα αδικαιολόγητα κεφάλαια;»

 

Προηγούμενο άρθρο Προϊστάμενος του ΤΕΙ Ξύλου από σήμερα ο Γ. Μαντάνης
Επόμενο άρθρο Ηλεκτρονικό e-SAE πρότεινε η Ομοσπονδία Θεσσαλών Ευρώπης - Δεύτερη επίσκεψη με ολοκληρωμένη πρόταση κατατέθηκε στον Υφ. Εξωτερικών κ. Τσιάρα από την Ομοσπονδία Θεσσαλών Ευρώπης