«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους της χώρας


[ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ].

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

«ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος παρέστη στην Ημερίδα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με θέμα «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο». Η ημερίδα που τελούσε υπό την Επίτιμον Προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Ταλιαδούρος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι:

«Η Μεσόγειος είναι το σπίτι μας, ο φυσικός μας χώρος. Είναι ο τόπος που φιλοξενεί τις νότιες χώρες της Ευρώπης δίνοντας μας ζωή και ενώνοντας μας με έναν κοινό σκοπό: να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και να διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο τις ακτές μας.

Σε συνεργασία με τις Μεσογειακές χώρες όλα αυτά τα χρόνια, και με την πολύτιμη στήριξη από τα Ηνωμένα Έθνη, οικοδομήθηκε ένα σημαντικό νομοθετικό και τεχνικό πλέγμα για τη διαχείριση κι αντιμετώπιση των κοινών περιβαλλοντικών προβλημάτων στη Μεσόγειο.

Χάρη στο 7ο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών, που είναι το πρώτο στο είδος του διεθνώς, οι Μεσογειακές χώρες αναλαμβάνουν – με κατάλληλες πολιτικές και δράσεις – να προωθούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στις παράκτιες περιοχές, αντιμετωπίζοντας κάθε οικοσύστημα στο σύνολό του, εξασφαλίζοντας συμβατότητα δράσεων και συντονισμό φορέων.

Το Πρωτόκολλο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Παράκτια είναι τα 4 / 5 των Νομών μας, οι μισοί από τους περίπου 1000 Δήμους μας, όλες σχεδόν οι μεγάλες μας πόλεις. Στις παράκτιες περιοχές της χώρας συγκεντρώνεται πάνω από 85% του πληθυσμού, πάνω από το 70% της βιομηχανικής δραστηριότητας και περίπου το 90% του τουρισμού. Για την Ελλάδα η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα ζωής πού τη θέλουμε καθαρή, με υγιή και ισόρροπη λειτουργία.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους της χώρας είναι ένα μείζον θέμα της σύγχρονης κοινωνίας που μόλις αρχίζει να εμφανίζεται. Τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών μπορούν να επηρεάσουν ένα φάσμα κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών αγαθών, καθώς και τις υπηρεσίες οι οποίες εξαρτώνται άμεσα η έμμεσα από αυτά.

Οι τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στους υδατικούς πόρους είναι η γεωργία, η ενέργεια, η υγεία, η αλιεία και ναυτιλία και φυσικά ο τουρισμός. Καθώς η νέα τάση της διεθνούς αγοράς είναι προς προορισμούς ποιότητας με φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, γίνεται φανερό ότι η ορθολογική διαχείριση των παράκτιων ζωνών αποτελεί προϋπόθεση κάθε επιτυχούς πολιτικής τουρισμού και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας. Φυσικά οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα είναι επίσης ανυπολόγιστες.

Πρέπει πλέον όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουμε τα όρια και τις αντοχές του πλανήτη μας, να αλλάξουμε ήθος, νοοτροπία και τρόπο ζωής ώστε να συμβάλλουμε, καθένας με τον τρόπο του, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι φανερό ότι οποιαδήποτε πολιτική για το περιβάλλον δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν έχει τη συμμετοχή όλων – και πάνω απ’ όλα των ίδιων των πολιτών. Υποχρέωσή μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα – όπως είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών.

Η χώρα μας αντλεί ζωή και ομορφιά από τη θάλασσα της Μεσογείου και είναι χρέος όλων μας συλλογικά και με ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια υγιή θάλασσα».

Προηγούμενο άρθρο Το πρόβλημα στην υγεία δεν είναι η έλλειψη πόρων, αλλά η κακοδιαχείριση
Επόμενο άρθρο 10o Συνέδριο της ΟΓΕ εργαζόμενη νέα γυναίκα