Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Καρδίτσας


  1. Στόχοι

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.)  Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης  Φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο στάδιο της πρώτης ανάπτυξης των βαμβακοφύτων μέχρι την εμφάνιση των πρώτων χτενιών.

 

  1. Διαπιστώσεις

 

Οι περισσότερες βαμβακοφυτείες αυτή την εποχή βρίσκονται στο στάδιο έναρξης εμφάνισης των χτενιών.

Η γενική εικόνα των φυτειών είναι μέτρια έως καλή.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες , αλλά και η δυνατή βροχόπτωση την εποχή του φυτρώματος, ήταν οι βασικές αιτίες που επηρέασαν αρνητικά την καλλιέργεια.

Ως αποτέλεσμα, είχαμε σε αρκετές περιπτώσεις σηψιρριζίες και κατά συνέπεια απώλειες φυτών.

Για τους ίδιους λόγους οι φυτείες παρουσιάζουν σχετική οψίμηση.

Σε λίγες περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές με βαριά εδάφη, είχαμε επανασπορές.

Σε αρκετές φυτείες είχαμε εμφάνιση μικρού πληθυσμού αφίδων, ενώ σε λιγότερες εμφανίσθηκαν τετράνυχοι. Δεν υπήρξε ανησυχία , ούτε έγιναν επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά.

Επίσης σε πολλές φυτείες εμφανίσθηκαν θρίπες, όπως και τον προηγούμενο χρόνο. Πολλοί αγρότες ανησύχησαν από τα έντονα συμπτώματα στα φύλλα (σχισίματα , καρουλιάσματα) , αλλά ψεκασμοί δεν έγιναν πράγμα το οποίο πρότεινε και η  Υπηρεσία μας για την προστασία των ωφελίμων εντόμων, που αυτή την εποχή αναπτύσσονται ιδιαίτερα.

Στη  συνέχεια της εξέλιξης της καλλιέργειας και με την εμφάνιση των καρποφόρων οργάνων , θα πρέπει  οι καλλιεργητές να εντείνουν την προσοχή τους σε πιθανή εμφάνιση λύγκου.

Ο λύγκος τρυπά τα χτένια , τα οποία γίνονται καστανά και πέφτουν όταν είναι μικρά, ενώ τα μεγάλα χτένια δίνουν λουλούδια που δύσκολα γονιμοποιούνται.

Ο λύγκος μεταναστεύει στο βαμβάκι από γειτονικές καλλιέργειες, κυρίως μηδικής, τεύτλων, τομάτας, κ.λ.π., καθώς και από ζιζάνια που βρίσκονται στις άκρες των χωραφιών και σε ακαλλιέργητους αγρούς.

 

     3.  Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

 

Οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τις φυτείες 1-2 φορές τη εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν την πυκνότητα των πληθυσμών των επιβλαβών εντόμων και τις πιθανές ζημίες, ώστε να επέμβουν όταν διαπιστώσουν ότι αυτή είναι στα όρια επέμβασης, όπως παρακάτω:

Τετράνυχος: Επεμβαίνουμε, όταν στην δειγματοληψία εμφανίζεται τετράνυχος στο 30-50% κατά μέσο όρο των φύλλων του δείγματος.

Αφίδες: Επεμβαίνουμε μόνο όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για 7 ή περισσότερες ημέρες. Οι αφίδες ευνοούνται από χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των βαμβακοφύτων. Κατώτερο όριο επέμβασης : 25 άτομα αφίδων κατά μέσο όρο ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.

Σε περίπτωση που χρειασθεί επέμβαση αυτή την εποχή για αφίδες, χρησιμοποιούμε εκλεκτικά εντομοκτόνα και όχι ευρέως φάσματος , ώστε να προστατεύσουμε τους φυσικούς εχθρούς τους.

Λύγκος: Όριο επέμβασης είναι τα 5 άτομα ανά 100 φυτά , κατά μέσο όρο.

Σε περίπτωση που η βαμβακοκαλλιέργεια γειτονεύει με καλλιέργεια μηδικής, να γίνεται κλιμάκωση της κοπής της μηδικής, αφήνοντας άκοπες λωρίδες μηδικής στα σύνορα.

Πράσινο και Ρόδινο Σκουλήκι: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση δικτύου φερομονικών παγίδων στο Νομό και από τις πρώτες παρατηρήσεις διαπιστώνεται ότι άρχισε η πτήση των ακμαίων (πεταλούδων) του πράσινου σκουληκιού της πρώτης γενιάς στο βαμβάκι.

Το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά οι περισσότερες βαμβακοφυτείες είναι όψιμες και τα φυτά είναι πιο εκτεθειμένα σε ενδεχόμενες προσβολές, θα πρέπει να οδηγήσει τους καλλιεργητές στο να επισκέπτονται, όπως προαναφέραμε, μια έως δυο φορές την εβδομάδα τους αγρούς τους και να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:

– Να γίνεται ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων και του νερού (γενική δόση άρδευσης 25-35 κυβικά μέτρα/στρέμμα) προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική βλάστηση, πού καθιστά τις φυτείες περισσότερο ευπαθείς στα πράσινο σκουλήκι και η οψίμηση της βαμβακοκαλλιέργειας και να επιτευχθεί ισορροπία βλαστικών και καρποφόρων οργάνων.

-Δεν συνιστώνται επεμβάσεις, με φυτοφάρμακα, στις βαμβακοφυτείες  χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των ορίων της, διότι  άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί επιβαρύνουν  την καλλιέργεια και το περιβάλλον.

Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επέμβασης με φυτοπροστατευτικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσον αφορά την δοσολογία, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και  συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Για οποιοδήποτε πληροφορία, οι βαμβακοκαλλιεργητές  να απευθύνονται στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.  Καρδίτσας  στα τηλέφωνα: 24413- 55206 και 55243 (αρμόδιοι Γεωπόνοι οι κ.κ. Τσιαχτής και Κουσιάς), καθώς και στο  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας στα τηλέφωνα 245210   66525 και 83966.

 

  Με Ε.Π.

Ο ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ                                                                   

 

 

                                                                                       ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΚΩΣΤΗΣ

                                                                                                    ΓΕΩΠΟΝΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δεκαπενταύγουστος στο Μορφοβούνι Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία οι σκοπευτικοί αγώνες πήλινου στόχου trap