ΠΕ Καρδίτσας: Υψηλό και ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ


 Σημαντικό δυναμικό από το σύνολο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παρουσιάζει η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, όπως αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο, διευθυντή του εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων (τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος – Πολυτεχνείο Κρήτης), και τον Παναγιώτη Τορτοπίδη, στέλεχος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ).

 Άχυρο σιτηρών

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η ΑΝΚΑ, ένα από τα προϊόντα που ανταποκρίνονται στο παραπάνω δυναμικό είναι το άχυρο σιτηρών. Λόγω της αλλαγής του καθεστώτος επιδότησης του βαμβακιού (που έχει αποσυνδεθεί από την παραγόμενη ποσότητα), τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η καλλιέργεια των σιτηρών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφικτή ποσότητα άχυρου/στρέμμα είναι 160-200 κιλά, υπάρχει δυναμικό 48.000-60.000 τόνους/έτος.

Το δε κόστος της συλλογής είναι της τάξης 0,9 ευρώ/20 κιλά (45 ευρώ/τόνος), ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος φόρτωσης και μεταφοράς στο εργοστάσιο.

Ξυλώδης βιομάζα

Αντίστοιχες δυνατότητες αξιοποίησης έχει και η ξυλώδης βιομάζα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον καθαρισμό δέντρων και κήπων δημοτών της πόλης του Δήμου Καρδίτσας εκτιμάται πως προκύπτει ποσότητα 1.000 τόνους/έτος.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να ανέλθει σε 30.000 τόνους/έτος, αν προστεθεί η βιομάζα που μπορεί να συγκεντρωθεί από τοπικά διαμερίσματα του δήμου και των υπολοίπων δήμων του νομού, η οποία -λόγω του υπαίθριου χαρακτήρα τους- είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της πόλης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας δεν είναι δυνατή η μεταφορά της βιομάζας εκεί, άρα τίθεται πρόβλημα βιώσιμης διάθεσής της.

Επιπρόσθετα, οι δασικές εκτάσεις θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε χρόνο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν κίνδυνοι από πιθανή πυρκαγιάς. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Διεύθυνση Δασών) θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση της δασικής βιομάζας για παραγωγική αξιοποίηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας λειτουργούν πριστήρια και βιοτεχνίες τεμαχισμού καυσόξυλων, βιοτεχνίες επίπλων και άλλες παραγωγικές μονάδες, που παράγουν βιομάζα σε διάφορες μορφές (πριονίδι, μικρά άχρηστα τεμάχια ξύλου κ.λπ.).

Άλλες μορφές ενέργειας στην ΠΕ Καρδίτσας

Συμπερασματικά, η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας διαθέτει πολύ υψηλό -ανεκμετάλλευτο- δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (όχι μόνο βιομάζας, αλλά αιολικής, υδροηλεκτρικής, γεωθερμίας, ηλιακής), με σημαντικά περιθώρια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Με την αξιοποίησή τους, πέρα από τη σημαντική συμβολή στην επίτευξη των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της χώρας (αύξηση ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και επιτυχή εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενέργεια, το

Προηγούμενο άρθρο Αυγουστιάτικη Βραδιά στο Μαυρομμάτι
Επόμενο άρθρο Τελευταία ημέρα για αιτήσεις διορισμού εκπαιδευτικών