Προτάσεις για την ανάπτυξη του Δ. Αργιθέας από τον Κ. Γραμμένο


Με αφορμή την ανάληψη και επίσημα σε λίγες μέρες της διακυβέρνησης του Δήμου Αργιθέας από τη νέα δημοτική αρχή θα ήθελα, αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία, να καταθέσω σε σας και το νέο Δ.Σ. κάποιες προτάσεις πιστεύοντας ότι μπορούν να συνεισφέρουν κατάτι στην προσπάθειά σας ή τουλάχιστον να αποτελέσουν αφόρμηση για προβληματισμό.

Ορισμένες απ’ αυτές δεν αποτελούν πρωτοτυπία ούτε δημοσιοποιούνται από την πλευρά μου, όπως ίσως γνωρίζετε, για πρώτη φορά. Έχουν διατυπωθεί και παλιότερα και ενώ έτυχαν σχετικά ευρείας αποδοχής δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους δεν υλοποιήθηκαν ή έστω δρομολογήθηκαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Δεν θα σταθώ σε μεγάλα έργα (σήραγγες, οδικοί άξονες κλπ), αυτά θεωρώ αυτονόητο ότι θα είναι προτεραιότητες και για τη νέα δημοτική αρχή. Θα αναφερθώ, χωρίς ιεράρχηση, σε κάποιες προτάσεις- φυσικά δεν είναι μοναδικές- οι οποίες όμως έχουν  το πλεονέκτημα να μην  έχουν οικονομικό κόστος ή για την ακρίβεια έχουν ελάχιστο και να είναι άμεσα υλοποιήσιμες.

1.Ενεργοποίηση  όλου του εμψύχου δυναμικού της Αργιθέας  και κινητοποίηση της Νεολαίας. Στην κατεύθυνση αυτή η θέσπιση και ανάθεση ειδικών αρμοδιοτήτων αντιδημαρχίας θα βοηθούσε σημαντικά.

2. Αξιοποίηση της δυνατότητας χωροταξικής μελέτης (για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές) από το Πολυτεχνείο Θεσσαλίας, τμήμα χωροταξίας. Η πρόταση είχε συζητηθεί και παλιότερα και είχε υπάρξει θετική ανταπόκριση από το ανάλογο τμήμα. Αν και η σημερινή πραγματικότητα και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν ευνοεί, όμως μπορεί να οριοθετηθούν χώροι και να δοθούν οικόπεδα με την προϋπόθεση της ανοικοδόμησης και προτεραιότητα φυσικά στην εντοπιότητα.

3.Σήμανση  και ανάδειξη, αφού προηγηθεί ανάλογη εκδήλωση, του ιστορικού μονοπατιού της τελευταίας διαδρομής του Άρη Βελουχιώτη από  Ανθηρό – Καλατόρι – Καλή Κώμη – Μεσούντα.  Ο ΕΟΣ Καρδίτσας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά.

4. Πραγματοποίηση Ιστορικής Ημερίδας με την ευκαιρία συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από την Κυβέρνηση του Βουνού της Ελεύθερης Ελλάδας στην ιστορική έδρα του δήμου, τα Πετρίλια, με συμμετοχή, αν είναι δυνατόν, πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης ή απογόνων  τους.

5. Παρέμβαση στα κοιμητήρια. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κατάσταση σήμερα δεν είναι η καλύτερη. Το θέμα έχει απασχολήσει και απασχολεί αρκετό κόσμο εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και  ψήφιση κανονισμού ενιαίας αντιμετώπισης του θέματος σε όλη την Αργιθέα θα ήταν ο,τι καλύτερο. Προσωπικά προτείνω τη χρήση μόνον ξύλου και όχι πέτρας πολύ δε περισσότερο άλλου υλικού.

6.Θέσπιση μέσα από ευρεία διαβούλευση και προτάσεις εκδήλωσης – δρώμενου στην Αργιθέα ( κατ’ αντιστοιχία μα άλλους δήμους).

7. Έκδοση εντύπου προβολής του δήμου και των δραστηριοτήτων του σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς, αργιθεάτες επαγγελματίες κλπ. και ταυτόχρονα αξιοποίηση των μέσων μαζικής δικτύωσης.

Με την πεποίθηση ότι, οι παραπάνω προτάσεις και άλλες που ίσως κατατεθούν, θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της νέας πενταετίας  σε συνδυασμό και με την άγρια φυσική ομορφιά της Αργιθέας, είμαι στη διάθεση για οτιδήποτε μπορώ να βοηθήσω.

 

Αργιθέα 18 Αυγούστου 2014

 

Κώστας Αλ. Γραμμένος

 

Προηγούμενο άρθρο Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στην Αργιθέα ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο Καλλίθηρο