Σε κρίσιμη καμπή η εκτροπή του Αχελώου


Χρηματοδοτούνται έργα τα οποία όμως δεν αρκούν από μόνο τους να φέρουν νερό στη Θεσσαλία.

Ένα άνυδρο καλοκαίρι πέρασε, αφήνοντας όμως ανοιχτές πληγές στον κάμπο της Θεσσαλίας. Το νερό είναι λειψό στη Θεσσαλία. Στο άμεσο μέλλον, θα είναι δυσεύρετο. Όχι μόνο για την άρδευση των καλλιεργειών, αλλά και για την ύδρευση των πόλων και των χωριών. Η ανάγκη, επομένως, υποδομών που θα αποτρέψουν την ερημοποίηση του κάμπου είναι υπαρκτή. Η εκτροπή του Αχελώου που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία καρκινοβατεί. Μετράει πάνω από 20 χρόνια εξαγγελιών, σχεδιασμών, μελετών, αλλά το έργο δεν ολοκληρώνεται. Είναι αλήθεια ότι έχει χυθεί πολύ μελάνη για την εκτροπή. Σε βαθμό που να έχει καταστεί κουραστική, ακόμη και ως θέμα συζήτησης. Ωστόσο, πέρα από τα γενικά ευχολόγια και την επανάληψη των ίδιων κουραστικών στερεότυπων, υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν τη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας για την πορεία του έργου. Οι πληροφορίες θυμίζουν το γνωστό δίλημμα με το μισογεμάτο και μισοάδειο ποτήρι. Υπάρχουν, εξελίξεις οι οποίες επιτρέπουν την αισιοδοξία, αλλά υπάρχουν και καθυστερήσεις που υπονομεύουν το ίδιο το έργο.

Τα καλά νέα…

Σύμφωνα με τον νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες από τις εργολήπτριες εταιρίες που ανέλαβαν την κατασκευή του έργου, ως προς τη χρηματοδότηση. Πληρωμένοι είναι και οι δεκάδες εργαζόμενοι από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα που απασχολούνται στα εργοτάξια του Αχελώου. Στο προϋπολογισμό του 2008, είχαν εγγραφεί 50 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, τα τελευταία χρόνια, τα οποία φαίνεται πως εκταμιεύονται από τις εταιρίες. Η αναβαθμισμένη κυβερνητική εκπροσώπηση της Θεσσαλίας φαίνεται ότι έχει και παράπλευρα οφέλη. Ο ρόλος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά που ζητά τα κονδύλια και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα που τα αποδίδει, φαίνεται ότι είναι θετικός για τη χρηματοδότηση του έργου.

Τα κακά νέα…

Η βελτίωση της ροής χρηματοδότησης του έργου της εκτροπής το οποίο, σημειωτέον, κατασκευάζεται μόνο από εθνικούς πόρους, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη γρήγορη αποπεράτωση των βασικών εργασιών που εκτελούνται σήμερα, όπως η σήραγγες μεταφοράς του νερού από το φράγμα Συκιάς στην περιοχή του Μουζακίου. Το συγκεκριμένο έργο που μαζί με το φράγμα Συκιάς είναι τα πιο σημαντικά, από κατασκευαστικής άποψης για την εκτροπή θα ολοκληρωθούν. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι έτοιμα σε λιγότερο, από τρία χρόνια. Ωστόσο, η ολοκλήρωση αυτών των έργων δεν σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί και η εκτροπή. Δηλαδή, ότι θα έρθει νερό από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο. Ο κ. Αλεξάκος, με δηλώσεις του εμφανίζεται επιφυλακτικός. Αν δεν ολοκληρωθούν τα παράπλευρα έργα, το νερό δεν θα έρθει ούτε το 2020, υπογραμμίζει ο νομάρχης ο οποίος εξηγεί τι εννοεί… Μπορεί να γίνονται εργασίες στο φράγμα Συκιάς, αλλά δεν έχουν καν κηρυχθεί οι απαλλοτριώσεις του χώρου κατάληψης. Το προηγούμενο της Μεσοχώρας, μάλλον μας προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι και με το φράγμα Συκιάς. Δεν έχει προωθηθεί η γέφυρα στην περιοχή του φράγματος της Συκιάς. Δεν υπάρχει σχεδιασμός, ούτε καν μελέτη για τα έργα στην έξοδο της σήραγγας στο Πευκόφυτο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα έργα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ναληφθούν για να έρθει το νερό. Σήμερα δεν γίνεται καν συζήτηση για αυτά. Επομένως, πληρώνονται εταιρίες, κατασκευάζονται έργα, τα οποία όμως από μόνα τους, δεν αρκούν για να φέρουν το πολυπόθητο νερό.

Προηγούμενο άρθρο Σπίτι Αγάπης: 10 χρόνια προσφοράς
Επόμενο άρθρο Hμερίδα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινάδων