ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Η Δημοκρατία θα νικήσει τη βία στο χώρο των ΑΕΙ.

Το ΤΕΙ Τροφίμων στην Καρδίτσα επισκέφθηκε την Παρασκευή ο συντοπίτης υφυπουργός.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «Πανεπιστημιακό άσυλο» επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και το σύνολο της κοινωνίας αποδοκιμάζει τις απαράδεκτες πράξεις βίας που σημειώθηκαν μέσα στο χώρο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι οποίες απαξιώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και προσβάλλουν την Δημοκρατία στον πυρήνα της. Πιστεύουμε στις υγιείς δυνάμεις που εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία των ακαδημαϊκών δασκάλων και φοιτητών και είμαστε βέβαιοι ότι η Δημοκρατία τελικά θα νικήσει τη βία στο χώρο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σεβόμενο τις επιταγές του Συντάγματος για το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. δεν μπορεί αλλά και δεν πρέπει να παρέμβει στις εσωτερικές διαδικασίες των Ιδρυμάτων. Το σύνολο της  ακαδημαϊκής κοινότητας και οι φοιτητές, αξιοποιώντας το ως άνω νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει να προασπίσουν το Πανεπιστημιακό άσυλο, διασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, από οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα τον θεσμό του ασύλου και να αποδοκιμάσουν κάθε πράξη που στρέφεται εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου. Άλλωστε, η Κυβέρνηση με τον Ν. 3549/2007 έχει θεσμοθετήσει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την κατοχύρωση και την ενίσχυση του ακαδημαϊκού ασύλου, προβλέποντας παράλληλα και τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφεύγονται καταχρήσεις αυτού. Μέσα στο πλαίσιο των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι., όπως κατοχυρώνονται στη διάταξη του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούν χώρους αδέσμευτης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. Για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την εξασφάλιση της ελεύθερης παραγωγής και διακίνησης γνώσης και ιδεών μέσα στο χώρο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, απαραίτητος είναι ο θεσμός του ακαδημαϊκού ασύλου. Ο σκοπός και η ουσία του θεσμού αυτού συνίσταται στην προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, στην πολυφωνία καθώς και στην ελεύθερη έκφραση των απόψεων εντός των ιδρυμάτων. Με το νόμο 3549/2007 το θεσμικό πλαίσιο του ακαδημαϊκού ασύλου, επανακαθορίστηκε. Επιδίωξη της πολιτείας είναι, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, να ενισχυθεί και να αποσαφηνιστεί η κατοχύρωσή του συγκεκριμένου θεσμού για την προάσπιση αποκλειστικά των ακαδημαϊκών ελευθεριών, καθώς και του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση στην ανώτατη παιδεία, με απώτερο στόχο την αποτροπή της κατάχρησης του  ασύλου, για πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Με τις νέες ρυθμίσεις οι αρμοδιότητες των σχετικών με το άσυλο θεμάτων, περιέρχονται στο πρυτανικό Συμβούλιο προκειμένου για τα πανεπιστήμια και στο Συμβούλιο προκειμένου για τα  Τ.Ε.Ι.»

Στο ΤΕΙ Τροφίμων

στην Καρδίτσα

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαΐου, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος επισκέφθηκε το ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στην Καρδίτσα, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Παιδείας με τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. Ο κ. Ταλιαδούρος αναφέρθηκε στο νέο αυτό τμήμα που δημιουργήθηκε πριν από 4 τέσσερα χρόνια αλλά λειτουργεί τα 3 τελευταία. «Εν όψει του ότι λήγει το πρόγραμμα της διεύρυνσης, να έχω τη συνεργασία με τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος, ώστε να δούμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν να τα καταγράψουμε, ώστε από κοινού να επιδιώξουμε και εν όψει της νέας περιόδου του ΕΣΠΑ, πως μπορούμε ακόμη περισσότερο να λάβουμε μέτρα για στήριξη της ποιότητας του Ιδρύματος. Στόχος είναι τα ΤΕΙ να είναι πραγματικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το έχουν άλλωστε αυτό αποδείξει. Με το νέο νόμο για τα μεταπτυχιακά που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, υπάρχει πρόβλεψη, ότι μπορούν, μετά την εμπειρία που έχουν, να διοργανώνουν αυτόνομα μεταπτυχιακά και θεωρούμε ότι μπορούν αν παίξουν έναν ισότιμο ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης της πατρίδας μας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εν όψει του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου που θα λειτουργήσει από το 2010».

Σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν

στο συγκεκριμένο τμήμα

«Ό,τι ελλείψεις υπάρχουν θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, ώστε να δούμε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια του 4ου ΚΠΣ που έρχεται με τον κατάλληλο προγραμματισμό, ώστε να καλυφθούν. Ήδη όμως από την πρώτη ενημέρωση που είχα, οι ελλείψεις που είχαν επισημανθεί στο παρελθόν, έχουν καλυφθεί. Εργαστήρια υπάρχουν και είναι υψηλού επιπέδου, όπου έχουν την ευκαιρία οι σπουδαστές να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση».

Για τη δημιουργία 4ου τμήματος ΤΕΙ

«Το 4ο Τμήμα ΤΕΙ έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας. Βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για επεξεργασία, εντάσσεται μαζί με άλλα τμήματα που είχε γνωματεύσει το Συμβούλιο Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης πέρσι και αναμένουμε εντός των ημερών, την υπογραφή και από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και μετά στο φύλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης για δημοσίευση. Εκτιμώ ότι εντός του 2008 θα έχουμε την ίδρυση του Τμήματος και μετά θα συζητήσουμε με την Εκπαιδευτική Κοινότητα του ΤΕΙ το χρόνο έναρξης λειτουργίας, αφού όμως προηγουμένως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, το προσωπικό, τα εργαστήρια κλπ. Ώστε οι φοιτητές που θα έρθουν να βρουν ένα τμήμα καλά εξοπλισμένο. Όσον αφορά το χώρο στέγασης, αναμένω προτάσεις από τη Νομαρχία και το Δήμο Καρδίτσας, την Κοινότητα των ΤΕΙ πως μπορεί να στεγαστεί, σε τι κτίριο και είμαστε στην διάθεση όλων να δούμε πως μπορούμε την πρόταση αυτή να τη στηρίξουμε»

ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΟΑΤΑΠ

Η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής διατύπωσε σε συνεδρίασή της θετική γνώμη για την καταλληλότητα του προτεινόμενου από  τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Καθηγητή Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών. Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την τοποθέτησή του στη Συνεδρίαση, αναφέρθηκε στο πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη καθώς και στην εμπειρία του στα ακαδημαϊκά θέματα που απορρέει από τη θητεία του ως Αντιπρύτανη αλλά και από τη συμμετοχή του επί πενταετία στη Νομική Επιτροπή του ΔΙΚΑΤΣΑ. Παράλληλα ο κ. Ταλιαδούρος αναφερόμενος στο σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια στο ΔΟΑΤΑΠ επεσήμανε την ιδιαίτερη συμβολή του απερχόμενου Προέδρου του Οργανισμού Καθηγητού Γεωργίου Λεοντάρη στον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και κυρίως στη διασφάλιση της διαφάνειας. Ο κ. Υφυπουργός στην τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι: «Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός  Αναγνώρισης Τίτλων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΟΑΤΑΠ) έχει εκσυγχρονιστεί και διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην αναγνώριση Τίτλων Ανώτατης Εκπαίδευσης Ιδρυμάτων του Εξωτερικού. Ο Οργανισμός ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απλουστεύοντας τις διαδικασίες και διασφαλίζοντας παράλληλα ταχύτητα, πληροφόρηση και εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Ο κ. Ταλιαδούρος ειδικότερα επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Το νέο νομικό πλαίσιο, η διοικητική αναδιάρθρωση και η στελέχωση του Οργανισμού με προσωπικό αυξημένων προσόντων οδήγησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης τίτλων σπουδών επιλύνοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Οργανισμού, πράγμα που επισημαίνεται και στην ετήσια έκθεση του 2007 του Συνηγόρου του Πολίτη.

2. Προσδιορίστηκαν με σαφήνεια τα κριτήρια αναγνώρισης του Ομοταγούς των Ανωτάτων Ιδρυμάτων και του ισότιμου των Σχολών/Τμημάτων των Ιδρυμάτων της αλλοδαπής τα οποία συνάδουν πλήρως με τα ακαδημαϊκά κριτήρια λειτουργίας και παροχής ποιότητας σπουδών των Ελληνικών Α.Ε.Ι.. Έτσι  επιτυγχάνεται η μέγιστη ομοιογένεια των κρίσεων και εφαρμόζονται κοινές πρακτικές αναγνώρισης σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν σε ευέλικτες διαδικασίες και διαφανείς πρακτικές αναγνώρισης.

3. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού για τη στελέχωση και διοικητική διάρθρωση της υπηρεσίας πληρώθηκαν οι προβλεπόμενες θέσεις Ειδικών Εισηγητών, οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων ειδίκευσης ημεδαπής και αλλοδαπής. Παράλληλα ενισχύθηκε το διοικητικό προσωπικό, με σταδιακή απόσπαση υπαλλήλων του Δημοσίου και Εκπαιδευτικών καθώς και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

4.  Από τις αρχές του 2006, ο Οργανισμός στεγάζεται πλέον σε νέο σύγχρονο κτήριο 2.500 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με εύκολη πρόσβαση με όλα τα μέσα μεταφοράς.

5. Για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του πολίτη και την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων, η διοίκηση προχώρησε στην αναβάθμιση του εξοπλισμού με την αγορά υπερσύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων και την προμήθεια κατάλληλου λογισμικού.

6. Με στόχο τη διαφάνεια και την ίση μεταχείριση των εξεταζομένων στις εξετάσεις Ιατρικής και Οδοντιατρικής τα τελευταία έτη οι διαδικασίες επιλογής των θεμάτων, η βαθμολόγηση των γραπτών και η έκδοση και καταχώρηση των βαθμολογιών διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές, δημιουργήθηκε Τράπεζα Ερωτήσεων για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα των ανωτέρω επιστημών.

Καταλήγοντας ο κ. Υφυπουργός σημείωσε ότι: «Με τα παραπάνω στοιχεία γίνεται φανερό ότι με τη λειτουργία του νέου Οργανισμού αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό η παραγωγικότητα και η διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών ενώ παράλληλα κατοχυρώθηκε η διαφάνεια των διαδικασιών».

Προηγούμενο άρθρο Προειδοποιεί για διακοπές ρεύματος η ΔΕΗ αν συνεχιστεί η κατάληψη στον ΑΗΣ Κοζάνης
Επόμενο άρθρο Το Επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΕΔΚ